Mitä köyhyys on? | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mitä köyhyys on?

Äärimmäisen köyhyyden rajana pidetään yhtä dollaria päivää kohti. Maailmanpankin arvion mukaan noin 1,2 miljardia ihmistä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Huolestuttavaa on, että tulokuilu kasvaa. Köyhyys on muutakin kuin puutetta rahasta, se on hyvin moniulotteista puutetta elämän perustarpeista ja hyvinvoinnista.

Köyhyys on maailmassa yleisempää kuin hyvinvointi. YK:n kehitysohjelman UNDP:n inhimillisen kehityksen raportin mukaan köyhyysrajan alapuolella elää maailman väestöstä 40 prosenttia, eli yli kaksi miljardia ihmistä. Heidän päiväansionsa ovat alle kaksi dollaria henkeä kohden – kaikkiaan he saavat viisi prosenttia maailman yhteenlasketuista tuloista.

Äärimmäisessä köyhyydessä, eli alle dollarilla päivässä, elää Maailmanpankin arvion mukaan 1,2 miljardia ihmistä. He ovat noin 20 prosenttia maailman väestöstä ja heidän ansionsa ovat noin 1,5 prosenttia maailman tuloista.

Hyväosaisia ja -tuloisia on noin 20 prosenttia maailman väestöstä. Näiden rikkaiden maiden asukkaat saavat kolme neljäsosaa maailman tuloista. Lisäksi rikkaan väestönosan keskimääräiset tulot ovat UNDP:n mukaan noin 50 kertaa suuremmat kuin äärimmäisessä köyhyydessä elävien keskitulot.

Tulokuilu kasvaa Kuilu köyhimpien ja rikkaimpien maiden välillä on kasvanut. Esimerkiksi vuonna 1990 keskiverto amerikkalainen oli 38 kertaa rikkaampi kuin keskiverto tansanialainen, 2005 amerikkalainen oli 61 kertaa tansanialaista rikkaampi. Saharan eteläpuolisessa Afrikassa köyhyys onkin yhä yleisempää ja syvempää, siellä äärimmäisen köyhien määrä kasvoi 100 miljoonalla vuodesta 1990 vuoteen 2001.

Tuloerot ovat suuret myös kehitysmaiden sisällä. UNDP:n tilastojen mukaan esimerkiksi Brasiliassa köyhimmän 10 prosentin väestönosan osuus ansioista tai kulutuksesta vuonna 2001 oli 0,7 prosenttia, kun rikkaan kymmenyksen osuus oli 47 prosenttia. Keniassa vastaavat osuudet olivat vuoden 1997 tietojen perusteella köyhimmillä 2,5 prosenttia ja rikkaimmilla 34 prosenttia.

Puutetta hyvinvoinnista Vaikka rahaa ja tulorajoja on perinteisesti käytetty köyhyyden mittarina, ei niiden avulla voida piirtää köyhyyden koko kuvaa. Sillä köyhyys on puutetta paljon enemmästä kuin rahasta tai muusta taloudellisin mittarein mitattavasta omaisuudesta. Köyhyys on hyvin moniulotteista puutetta elämän perustarpeista ja hyvinvoinnista.

Köyhyys on puutetta puhtaasta juomavedestä, huonoa ravintoa ja suoranaista nälkää, surkeita asuinoloja, olematonta saniteettihygieniaa, terveydenhuollon puutetta, lukutaidottomuutta ja koulutuksen puutetta, syrjäytyneisyyttä yhteiskunnasta, turvattomuutta, epätasa-arvoa, huonoja ihmisoikeuksia, saastunutta ympäristöä tai sen huonoa tilaa.

Köyhillä ihmisillä on myös puutetta ajasta, sillä päivän valoisat tunnit saatavat mennä juomaveden, polttopuiden ja päivän aterian hankkimiseen. Esimerkiksi Aasiassa ja Afrikassa naiset ja tytöt joutuvat kävelemään vedenhaussa keskimäärin kuusi kilometriä päivittäin.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan 800 miljoonaa ihmistä kärsii jatkuvasta nälästä. Noin miljardilla ihmisellä ei ole saatavillaan juomakelpoista vettä ja ilman kunnollista sanitettihuoltoa, eli vailla vessaa ja viemäröintiä, elää noin 2,5 miljardia ihmisistä.

Huonon hygienian ja puuttuvan terveydenhuollon vuoksi tarttuvat taudit ovat yleisiä. YK on arvioinut 11 miljoonan lapsen kuolevan vuosittain nälkään ja erilaisiin torjuttavissa oleviin tauteihin, kuten ripuliin. Kehitysmaissa malaria on yleinen vitsaus, samoin tuberkuloosi ja hiv/aids. Kaikkiaan köyhyyden vuoksi – sairauksiin ja nälkään – kuolee YK:n mukaan vuosittain 18 miljoonaa ihmistä.

Lukutaidottomuutta ja syrjäytymistä Kehitysmaiden aikuisista jopa kolmasosa on luku- ja kirjoitustaidottomia, eikä yli 100 miljoonalla lapsella ole mahdollisuutta käydä koulua. Kehitysmaiden asukkaista kymmenet miljoonat elävät järjestäytyneen yhteiskunnan ulkopuolella; heillä ei ole henkilökortteja eikä heitä ole merkitty mihinkään rekisteriin. Virallisesti heitä ei ole olemassa. UNICEF:in arvion mukaan kehitysmaihin joka vuosi syntyvistä lapsista 55 prosenttia jää rekisteröimättä.

Rekisterin ulkopuolelle jääneiden on vaikea päästä kouluun tai saada sairaalahoitoa. Heillä ei ole äänioikeutta, he eivät saa passia eivätkä voi nauttia täyttä esivallan suojelua. Heillä ei ole tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tai vaikuttaa edes oman elämäntilanteensa parantamiseen. Syrjäytyneiden on lähes mahdotonta esimerkiksi avata säästötiliä tai saada pientä lainaa.

Toisaalta useissa kehitysmaissa epävirallisuus on normaalitilanne, virallisuus taas poikkeus ja etuoikeus. Kehitysmaissa syntyy nykyisin suhteellisen vähän virallisia työpaikkoja ulko- ja kotimaisiin yrityksiin ja julkiselle sektorille. Sen sijaan epävirallinen talous kasvaa nopeasti. Ihmiset elävät omavaraistaloudessa tai ansaitsevat elantonsa muun muassa käsityöläisinä, katukauppiaina, pienpalvelujen tuottajina tai vaikkapa kännykän puheaikaa myymällä. Omia kykyjä, tietoja ja mahdollisuuksia hyödynnetään kekseliäästi.

Köyhyysrajan tuntumassa ja alapuolella olevien ihmisten elämä on herkästi haavoittuvaa. Koko perheen talous saattaa romahtaa sairauden tai sadonmenetyksen vuoksi ja perhe suistuu köyhyyteen lyhyemmäksi tai pidemmäksi ajaksi. Iso osa köyhistä elää köyhyysrajan alapuolella kuitenkin vain osan vuodesta. Monien tilanne paranee, kun satokausi alkaa tai turistit saapuvat.

Absoluuttinen ja suhteellinen köyhyys Köyhyydestä käytetään absoluuttisen ja suhteellisen köyhyyden tai suhteellisen deprivaation käsitteitä. Suhteellisen ja absoluuttisen köyhyyden määritelmät huomioivat erityisesti ihmisen taloudelliset resurssit. Absoluuttista köyhyys on silloin, kun tulot eivät riitä keskeisten perustarpeiden, kuten ruoan, asunnon ja perusterveydenhuollon, hankkimiseen. Toimeentulo on vaikeaa ja aineelliset elinehdot kurjistuvat jopa niin, että elossa säilyminen on uhattuna. Absoluuttista köyhyyttä mitataan tulotasolla, tavallisin mittari on yhden dollarin päiväansio.

Suhteellinen köyhyys on köyhyyttä suhteessa yhteiskunnan tai yhteisön yleiseen varallisuuteen. Määritelmän mukaan köyhiä ovat ne, joiden tulot jäävät alle puoleen yhteiskunnan mediaanitulosta, eli siitä tulosta jonka ala- ja yläpuolella on yhtä monta kansalaista.

Suhteellinen deprivaatio vertaa yksilön elintasoa ympäröivän yhteiskunnan yleiseen elintasoon. Käsitteen määritelmän mukaan ihminen on köyhä, kun hänellä ei ole mahdollisuutta elää yhteiskunnassa tyypillisenä pidettyä elämäntyyliä. Köyhillä ei ole resursseja – varaa, koulutusta tai verkostoa - hankkia sellaista ruokavaliota, harrastuksia, elinoloja ja mukavuuksia jotka ovat tavallisia ja laajasti hyväksyttyjä yhteiskunnassa johon he kuuluvat.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia