Uutiset Lasten oikeudet

Miljoonat vauvat elävät alueilla, joilla ilmansaasteita on moninkertaisesti yli suositusten – voi vaikuttaa jopa aivojen kehitykseen

YK:n lastenjärjestön mukaan ilmansaasteet on yhdistetty jopa lasten älykyysosamäärän laskuun.
Ilmansaasteiden peittämiä rakennuksia
Kaakkois-Aasiassa elää miljoonia lapsia ilmansaasteiden keskellä. Kuva Intian Delhistä vuodelta 2011. (Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0 )

Lähes 17 miljoonaa alle vuoden ikäistä lasta elää alueilla, joilla ilmansaasteiden määrä ylittää moninkertaisesti kansainväliset suositusrajat. Saasteet voivat vahingoittaa heidän aivojensa kehitystä, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa selvityksessään.

Selvitys perustuu satelliittikuviin ja väestötilastoihin, joiden avulla on tarkasteltu, missä päin maailmaa elää eniten vauvoja ilmansaasteista kärsivillä alueilla.

Pahin tilanne on selvityksen mukaan Etelä-Aasiassa. Siellä yli 12 miljoonaa vauvaa elää alueilla, joilla saastemäärä on ainakin kuusi kertaa enemmän kuin Maailman terveysjärjestö suosittelee.

Ilmansaasteet on yhdistetty astmaan, keuhkoputkentulehduksiin sekä myös keuhkokuumeeseen, joka on yksi lasten yleisimmistä kuolinsyistä. Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia muun muassa siksi, ettei heidän vastustuskykynsä ole vielä täysin kehittynyt.

Unicefin mukaan saasteet voivat vaikuttaa hengityselinten lisäksi kuitenkin myös aivojen kehitykseen. Tieteelliset löydökset yhteyksistä aivojen kehitykseen eivät ole vielä lopullisia, mutta nopeasti kasvava todisteiden määrä aiheuttaa huolta, kertoo raportin tekijä Nicholas Rees uutistoimisto Reutersille.

Selvityksessä siteerattujen tutkimusten mukaan saastehiukkaset voivat esimerkiksi siirtyä verenkiertoon ja sieltä aivoihin tai vahingoittaa niitä aivojen alueita, jotka vaikuttavat lasten kehitykseen ja oppimiseen. Saasteet on yhdistetty tutkimuksissa myös älykkyysosamäärän laskuun ja neurologisiin käyttäytymisongelmiin.

Unicef peräänkuuluttaa uusiutuvan energian lisäämistä ja joukkoliikenteen lisäämistä. Ongelmaa voi kuitenkin lievittää myös keskittämällä lasten matkustamisen aikoihin, joina saasteita on vähemmän, jakamalla suodatinnaamareita ja suunnittelemalla asuinympäristöt niin, etteivät saasteiden lähteet ole lähellä kouluja tai terveysklinikoita. Myös esimerkiksi lasten hyvä ravitsemus lisää vastustuskykyä saasteille, selvityksessä suositellaan.

Lasten oikeudet lapsetterveyssaastuminen Suomen UNICEF

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.
Lapsia koulussa Somaliassa
Afrikassa on miljardi lasta vuonna 2055. Kuvassa pakolaislapsia koulussa Somaliassa.
(Kuva:
Tobin Jones
/
UN Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Afrikkaan tarvitaan 11 miljoonaa terveys- ja koulutusammattilaista lisää

Afrikan väestö kasvaa sitä vauhtia, että maanosan pitää investoida nopeasti parempiin terveys- ja koulutuspalveluihin. Muuten tuloksena voi olla katastrofi, varoittaa YK:n lastenjärjestö Unicef.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.