Uutiset Lasten oikeudet

Miljoonat vauvat elävät alueilla, joilla ilmansaasteita on moninkertaisesti yli suositusten – voi vaikuttaa jopa aivojen kehitykseen

YK:n lastenjärjestön mukaan ilmansaasteet on yhdistetty jopa lasten älykyysosamäärän laskuun.
Ilmansaasteiden peittämiä rakennuksia
Kaakkois-Aasiassa elää miljoonia lapsia ilmansaasteiden keskellä. Kuva Intian Delhistä vuodelta 2011. (Kuva: Jean-Etienne Minh-Duy Poirrier / CC BY-SA 2.0)

Lähes 17 miljoonaa alle vuoden ikäistä lasta elää alueilla, joilla ilmansaasteiden määrä ylittää moninkertaisesti kansainväliset suositusrajat. Saasteet voivat vahingoittaa heidän aivojensa kehitystä, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa selvityksessään.

Selvitys perustuu satelliittikuviin ja väestötilastoihin, joiden avulla on tarkasteltu, missä päin maailmaa elää eniten vauvoja ilmansaasteista kärsivillä alueilla.

Pahin tilanne on selvityksen mukaan Etelä-Aasiassa. Siellä yli 12 miljoonaa vauvaa elää alueilla, joilla saastemäärä on ainakin kuusi kertaa enemmän kuin Maailman terveysjärjestö suosittelee.

Ilmansaasteet on yhdistetty astmaan, keuhkoputkentulehduksiin sekä myös keuhkokuumeeseen, joka on yksi lasten yleisimmistä kuolinsyistä. Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia muun muassa siksi, ettei heidän vastustuskykynsä ole vielä täysin kehittynyt.

Unicefin mukaan saasteet voivat vaikuttaa hengityselinten lisäksi kuitenkin myös aivojen kehitykseen. Tieteelliset löydökset yhteyksistä aivojen kehitykseen eivät ole vielä lopullisia, mutta nopeasti kasvava todisteiden määrä aiheuttaa huolta, kertoo raportin tekijä Nicholas Rees uutistoimisto Reutersille.

Selvityksessä siteerattujen tutkimusten mukaan saastehiukkaset voivat esimerkiksi siirtyä verenkiertoon ja sieltä aivoihin tai vahingoittaa niitä aivojen alueita, jotka vaikuttavat lasten kehitykseen ja oppimiseen. Saasteet on yhdistetty tutkimuksissa myös älykkyysosamäärän laskuun ja neurologisiin käyttäytymisongelmiin.

Unicef peräänkuuluttaa uusiutuvan energian lisäämistä ja joukkoliikenteen lisäämistä. Ongelmaa voi kuitenkin lievittää myös keskittämällä lasten matkustamisen aikoihin, joina saasteita on vähemmän, jakamalla suodatinnaamareita ja suunnittelemalla asuinympäristöt niin, etteivät saasteiden lähteet ole lähellä kouluja tai terveysklinikoita. Myös esimerkiksi lasten hyvä ravitsemus lisää vastustuskykyä saasteille, selvityksessä suositellaan.

Lasten oikeudet lapsetterveyssaastuminen Suomen UNICEF

Lue myös

Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Maryam al-Khawaja istumassa sohvalla

Bahrainilaisaktivisti Maryam al-Khawaja haluaa panna pisteen länsimaiden asekaupalle Persianlahden maiden kanssa

Maryam al-Khawajan isä istuu elinkautista vankeusrangaistusta arabikevään mielenosoituksiin osallistumisesta. Suomessa vieraillut aktivisti yrittää nyt saada Pohjoismaat nousemaan yhtenä rintamana Bahrainia ja muita Persianlahden ihmisoikeuksia polkevia maita vastaan.
Öinen katunäkymä, rahanlähetystoimisto

Siirtolaiset lähettivät kehitysmaihin viime vuonna ennätyssumman rahaa

Hidas talouskasvu on viime vuosina vähentänyt siirtolaisten elintärkeitä rahalähetyksiä kotimaihinsa, mutta nyt trendi on taas kääntynyt.
Hakattua sademetsää Kongossa

Laiton puukauppa käy Kongossa

Mai-Ndomben sademetsästä laittomasti kaadettua puuta lähtee tonneittain ulkomaille tai myytäväksi pimeillä markkinoilla. Maailmapankilla on alueella ilmastonmuutosohjelma, mutta tuoreen raportin mukaan se ei ole kunnioittanut paikallisten oikeuksia.
Vuori ja hiekkakasoja Afganistanissa

Afganistanissa koettiin vähälumisin talvi vuosikausiin – kuivuus voi vaikuttaa miljoonien elämään

Osa Afganistanin maakunnista on saanut alle kolmanneksen tavallisesta sademäärästään. Se uhkaa lisätä aliravitsemusta jo valmiiksi vaikeissa oloissa.