Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Miespuoliset seksityöntekijät jäävät helposti ilman tukipalveluita

Pro-tukipisteen mukaan Suomessa on satoja seksipalveluita myyviä miehiä, mutta heitä on vaikea tavoittaa.
Seksipalveluja myyvät miehet jäävät helposti yksin. (Kuva: Michael Gündling / CC BY-NC 2.0)

Suomessa on satoja seksipalveluita myyviä miehiä, joista suurin osa työskentelee yksin. Yksin työskentelemiseen sisältyy erilaisia sosiaalisia ja terveydellisiä riskejä, eikä seksityöläisiä ole helppo tavoittaa tukipalveluidenkaan avulla.

Miespuolisten seksityöläisten tilannetta kartoitettiin seksityöläisten oikeuksia Suomessa ajavan Pro-tukipisteen vuosina 2012–2014 toteutetussa PROXY-projektissa, jossa kehitettiin myös seksialalla toimivien miesten tukipalveluita.

PROXY-projektin loppuraportin mukaan miehet eivät usein hakeudu tukipalveluihin, koska pelkäävät joutuvansa rekisteröidyiksi. Miehet eivät myöskään muodosta yhteistä identiteettiä tai yhteisöä, jossa kokemuksia voisi jakaa. He eivät välttämättä edes pidä itseään seksityöläisinä.

Miespuoliset seksityöläiset jakaantuvat Pro-tukipisteen mukaan viiteen ryhmään: ammattimaisia seuralaispalveluita tarjoaviin miehiin, erilaisilla tapaamispaikoilla vastikkeellista seksiä tarjoaviin miehiin, seksiä myymällä päihteiden käyttöä rahoittaviin päihdeongelmaisiin miehiin, ylläpitosuhteessa eläviin miehiin ja erotiikka-alalla toimiviin miehiin. 

Projektin onnistumisen kannalta suurin ongelma oli ottaa yhteyttä seksityöläisiin. Pro-tukipisteen projektissa heitä etsittiin verkon keskustelupalstoilta ja kaupungin tapaamispaikoilta. Tehokkaaksi keinoksi osoittautui lopulta perinteinen puhelinpäivystys.

Projekti erosi naispuolisille seksityöläisille suunnatuista projekteista esimerkiksi siten, että naispuolisen työntekijän oli erittäin vaikeaa ottaa yhteyttä miespuolisiin seksityöläisiin. Niinpä projektiin tarvittiin miespuolisia työntekijöitä seksityöläisten tavoittamiseen. Projektin rahoituksen loputtua näitä kontakteja on vaikea luoda.

"Miespuolisen työntekijän puuttuminen tullee johtamaan taas siihen, että miehiä ei tavoiteta – valitettavasti näin aina käy. Ne, jotka nyt tämän hankkeen aikana tavoitettiin, saattavat olla yhteydessä edelleenkin, mutta uusia ei tavoiteta. Olemme pahoillamme, että emme saaneet rahoitusta miehille suunnatun toiminnan jatkamiseen", toteaa Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Seksityöläisten tavoittamisen lisäksi ongelmalliseksi osoittautui yhteisen käsitteistön puuttuminen. He eivät useinkaan miellä itseään seksityöläisiksi tai verkostoidu muiden seksityöläisten kanssa. Kun työläisillä ei ole yhteisiä identiteettejä ja yhteisöjä, niin käsitteetkään eivät ole tuttuja. Projektin oli vaikeaa tavoittaa kohderyhmäänsä ilman yhteisiä käsitteitä.

Seksityöläisten oikeudet genderseksuaalisuustyö Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.