Uutiset Seksityöläisten oikeudet

Miespuoliset seksityöntekijät jäävät helposti ilman tukipalveluita

Pro-tukipisteen mukaan Suomessa on satoja seksipalveluita myyviä miehiä, mutta heitä on vaikea tavoittaa.
Seksipalveluja myyvät miehet jäävät helposti yksin. (Kuva: Michael Gündling / CC BY-NC 2.0)

Suomessa on satoja seksipalveluita myyviä miehiä, joista suurin osa työskentelee yksin. Yksin työskentelemiseen sisältyy erilaisia sosiaalisia ja terveydellisiä riskejä, eikä seksityöläisiä ole helppo tavoittaa tukipalveluidenkaan avulla.

Miespuolisten seksityöläisten tilannetta kartoitettiin seksityöläisten oikeuksia Suomessa ajavan Pro-tukipisteen vuosina 2012–2014 toteutetussa PROXY-projektissa, jossa kehitettiin myös seksialalla toimivien miesten tukipalveluita.

PROXY-projektin loppuraportin mukaan miehet eivät usein hakeudu tukipalveluihin, koska pelkäävät joutuvansa rekisteröidyiksi. Miehet eivät myöskään muodosta yhteistä identiteettiä tai yhteisöä, jossa kokemuksia voisi jakaa. He eivät välttämättä edes pidä itseään seksityöläisinä.

Miespuoliset seksityöläiset jakaantuvat Pro-tukipisteen mukaan viiteen ryhmään: ammattimaisia seuralaispalveluita tarjoaviin miehiin, erilaisilla tapaamispaikoilla vastikkeellista seksiä tarjoaviin miehiin, seksiä myymällä päihteiden käyttöä rahoittaviin päihdeongelmaisiin miehiin, ylläpitosuhteessa eläviin miehiin ja erotiikka-alalla toimiviin miehiin. 

Projektin onnistumisen kannalta suurin ongelma oli ottaa yhteyttä seksityöläisiin. Pro-tukipisteen projektissa heitä etsittiin verkon keskustelupalstoilta ja kaupungin tapaamispaikoilta. Tehokkaaksi keinoksi osoittautui lopulta perinteinen puhelinpäivystys.

Projekti erosi naispuolisille seksityöläisille suunnatuista projekteista esimerkiksi siten, että naispuolisen työntekijän oli erittäin vaikeaa ottaa yhteyttä miespuolisiin seksityöläisiin. Niinpä projektiin tarvittiin miespuolisia työntekijöitä seksityöläisten tavoittamiseen. Projektin rahoituksen loputtua näitä kontakteja on vaikea luoda.

"Miespuolisen työntekijän puuttuminen tullee johtamaan taas siihen, että miehiä ei tavoiteta – valitettavasti näin aina käy. Ne, jotka nyt tämän hankkeen aikana tavoitettiin, saattavat olla yhteydessä edelleenkin, mutta uusia ei tavoiteta. Olemme pahoillamme, että emme saaneet rahoitusta miehille suunnatun toiminnan jatkamiseen", toteaa Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen.

Seksityöläisten tavoittamisen lisäksi ongelmalliseksi osoittautui yhteisen käsitteistön puuttuminen. He eivät useinkaan miellä itseään seksityöläisiksi tai verkostoidu muiden seksityöläisten kanssa. Kun työläisillä ei ole yhteisiä identiteettejä ja yhteisöjä, niin käsitteetkään eivät ole tuttuja. Projektin oli vaikeaa tavoittaa kohderyhmäänsä ilman yhteisiä käsitteitä.

Seksityöläisten oikeudet genderseksuaalisuustyö Suomi Pro-tukipiste ry

Lue myös

Intialaiset seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä puupeniksellä.
Intian Chennaissa seksityöläiset harjoittelevat kondomin käyttöä.
(Kuva:
Stella Paul
/
IPS
)

Intian Chennaissa seksityöläiset saavat ilmaisia kondomeita

Terveyspalveluita on tarjolla naisille, mutta transsukupuolisilla on vaikeampaa. Naisten kondomeihin on sen sijaan varaa vain harvoilla, vaikka seksityöläiset uskovat, että ne olisivat helpompia ja tehokkaampia.
Mariela Castro Espín (toinen vas.) johtaa Kuuban seksuaalikasvatuksen keskusta, joka järjesti tammikuussa kansanvälisen symposiumin. (Kuva: Jorge Luis Baños / IPS)

Prostituutiosta tuli puheenaihe Kuubassa

Vilkastunut matkailu on lisännyt prostituutiota Kuubassa virallisista kielloista huolimatta. Siksi asiasta pitää myös puhua, asiantuntijat sanovat.
(Kuva: Bob Jagendorf / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.