Merkittävä venäläinen kansalaisjärjestö heittää hanskat tiskiin | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Merkittävä venäläinen kansalaisjärjestö heittää hanskat tiskiin

Ennemmin lappu luukulle kuin ulkomaiseksi agentiksi, sanoo ADC Memorial.

Merkittävä venäläinen ihmisoikeusjärjestö ADC Memorial on päättänyt lopettaa toimintansa pietarilaisen tuomioistuimen painostuksen alla, raportoi Amnesty International.

Memorial on profiloitunut yhtenä tärkeimmistä rasismin ja muukalaisiin kohdistuvan väkivallan vastaisista järjestöistä Venäjällä.

Eilen päättyneessä oikeudenkäynnissä Pietarin kaupungintuomioistuin päätti vahvistaa järjestön aiemmin saaman määräyksen rekisteröityä ulkomaiseksi agentiksi.

Venäjän viranomaiset ovat painostaneet Memorialia liittymään agenttirekisteriin yli vuoden sen jälkeen, kun järjestö luovutti romaneihin kohdistuvaa väkivaltaa käsittelevän raporttinsa YK:n kidutuksen vastaiselle komitealle vuonna 2012.

Järjestö on kuitenkin kieltäytynyt määräyksestä ja katsoo, että sen on parempi lopettaa toimintansa kuin ottaa riski suuremmista syytteistä jatkossa.

"On tulossa entistä selvemmäksi, että Venäjän viranomaisten pakkomielteenä on kansalaisyhteiskunnan tukahduttaminen hinnalla millä hyvänsä", sanoo Amnestyn Venäjän toimiston johtaja Sergei Nikitin.

Myös Sveitsissä päämajaansa pitävä ihmisoikeusjärjestö ISHR huomauttaa, että Memorialin rankaiseminen on jyrkässä ristiriidassa Venäjän allekirjoittamien kansainvälisten sopimusten ja YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyden kanssa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia