Meksikossa kitketään elintasosairauksia perinneruuan avulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikossa kitketään elintasosairauksia perinneruuan avulla

Rikkaassa ruokakulttuurissa tunnetaan muun muassa 600 maissireseptiä.

(IPS) -- Meksikossa yleistyvä ylipainoisuus ja elintasosairaudet eivät johdu perinneruuasta vaan sen unohtamisesta, sanovat asiantuntijat. Perinneruokaa puolustamaan on syntynyt osuuskuntia, kuten Tláhuacin elämän ja kuoleman perinne- ja matkailureitti pääkaupungin laidalla.

Ravitsemusta ja ekoturismia kehittävän osuuskunnan jäsen Araceli Márquez, 55, on eronnut kahden lapsen äiti. Hän kertoo opetelleensa vanhan keittotaidon niksit kyselemällä ja kokeilemalla. Valmisteilla on mixmole-niminen perinneruoka, johon käytetään pieniä järvikaloja, yrttejä, chiliä, vihreää tomaattia ja viikunakaktusta.

"Raaka-aineet tulevat luonnosta ja läheltä. Palaamalla luonnolliseen ravintoon voidaan hillitä lihomista ja sairauksia", Márquez uskoo. Laihdutusoppaatkin suosittelevat viikunakaktusta koska sillä on kyky sitoa rasvaa.

"Haluamme esitellä ihmisille alueemme kulttuuria ja keittotaitoa. Vastaanotto on ollut hyvä", San Bartolo Ameyalcossa asuva Márquez sanoo.

Maissia 600 tavalla

125 miljoonan asukkaan Meksikon keittotaito on yltänyt Unescon maailmanperintölistalle. Keskeisiä ainesosia – maissia, papuja ja chiliä – käytettiin jo paljon ennen kuin espanjalaisvalloittajat rantautuivat 1500-luvulla. Tulokkaat antoivat omat lisänsä kasvisten, hedelmien ja yrttien ympärille rakentuvaan ruokakulttuuriin.

Meksikossa kasvaa muuan muassa 200 erilaista chililaatua, maissin valmistamiseksi tunnetaan 600 reseptiä ja molekastikkeen 71.

Liza Covantes kuuluu Zacahuitzco-osuuskuntaan, joka keskittyy ruuantuotantoon ja vaihtokauppaan. Tavoitteena on valmistaa terveellistä ruokaa edullisesti. Mukana on 45 perhettä, jotka tuottavat muun muassa leipää, juustoa ja vihanneksia. Jakelua varten perustettiin puoli vuotta sitten oma myymälä.

"Emme hyväksy lainkaan keinotekoisia raaka-aineita", Covantes sanoo. Osuuskunta myy valmiita kuuden kilon ruokapaketteja, joissa vihanneksilla on keskeinen rooli.

Valtio tukee gastronomiaa

Terveellisen perinneruuan syrjäyttäjäksi on noussut teollisesti valmistettu, paljon sokeria ja rasvaa sisältävä ravinto. Vuonna 2012 tehdyn kyselyn mukaan Meksikon aikuisista oli 26 miljoonaa ylipainoisia ja 22 miljoonaa kärsi liikalihavuudesta. Paino-ongelmia oli myös viidellä miljoonalla lapsella.

Samaan aikaan yli 20 miljoonaa taloutta poti jonkinasteista ruokapulaa.

Ruuanvalmistus työllistää Meksikossa yli viisi miljoonaa henkeä, ja maan puoli miljoonaa luvallista ravintolaa tuottavat kaksi prosenttia kansantuotteesta.

Ala on niin tärkeä osa maan taloutta, että hallitus aloitti viime vuonna kansallisen gastronomian tukiohjelman.

Kohentaakseen kansanterveyttä valtion pitäisi saada kumoon ajatukset rasvan, sokerin ja teollisen ruuan eduista, YK:n ruokajärjestö FAOn ravintotieteilijä Delhi Trejo sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia