Meksikon pääkaupunki hengenvaarallinen köyhien lapsille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Meksikon pääkaupunki hengenvaarallinen köyhien lapsille

Meksikon pääkaupungin Méxicon saasteongelmalla on havaittu olevan huomattavia vaikutuksia kaupunkilaisten terveyteen. Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

Vasta kahden kuukauden ikäisellä Ignaciolla on vahva todennäköisyys sairastua kroonisesti tai jopa kuolla hengitysvaikeuksiin. Ignacio kuuluu riskiryhmään: hän on köyhä, alle vuoden ikäinen ja viettää päivänsä ulkona hengittäen Meksikon pääkaupungin Méxicon saastunutta ilmaa.

Ignacio yskii ja itkeskelee, mutta onnistuu välillä nukahtamaan. Hän on sidottuna huovalla äitinsä selkään, kun tämä työskentelee vilkkaassa liikenneristeyksessä. Klovniksi pukeutunut äiti tekee pallotemppuja ja pyytää rahaa valoihin pysähtyneiltä autoilijoilta.

Ilmansaasteiden vaikutuksesta Méxicon lasten terveyteen ei ole tuoreita tutkimustietoja, mutta Yhdysvaltain rajalla sijaitsevassa Ciudad Juárezissa valmistunut selvitys antaa viitteitä siitä.

Miljoonan asukkaan Juárezissa menehtyi 2 852 pikkulasta vuosina 1997-2001. Yli puolet kuoli ilmansaasteiden aiheuttamiin hengitysvaikeuksiin.

"Kun tiedot vähemmän saastuneesta Juárezista ovat näin hälyttäviä, on helppo kuvitella, millainen yhteys ilmansaasteilla on lasten kuolleisuuteen pääkaupunkiseudulla ja muissa suurkaupungeissa", lasten hengityselinsairauksiin erikoistunut lääkäri Mario Hernández sanoo.

Valtion ympäristöviraston tutkimusten mukaan Ciudad Juárezin ilmansaastelukemat ovat 40 prosenttia pääkaupunkia alhaisemmat. Méxicossa esimerkiksi ilman otsonipitoisuuden ohjearvot ylittyvät 300 päivänä vuodessa.

Terveysviranomaiset arvioivat, että 35 prosenttia pääkaupunkilaisten sairauksista on yhteydessä saasteisiin, ja useimmiten huonoon ilmanlaatuun. Riskiryhmään kuuluvat lapset sekä köyhät, joilla ei ole varaa monipuoliseen ravintoon.

"Ignaciolla on ollut jo kaksi flunssaa ja hän itkee paljon, mutta yleisesti ottaen poika voi hyvin", Martaksi esittäytyvä äiti kertoo.

Marta sanoo, ettei hän ole kovin huolissaan pojastaan, koska tämä näyttää pärjäävän hyvin. Äiti kuitenkin myöntää, että saasteet kirvelevät hänen omia silmiään ja kurkkuaan.

Tohtori Hernández varoittaa, että Ignacio saattaa olla huonommassa kunnossa kuin päälle näkyy. "Lapsen keuhkot voivat olla jo saasteiden heikentämät, jolloin ne eivät kestä seuraavaa vakavaa tulehdusta. Tai sille saattaa kehittyä kroonisia hengitysongelmia."

Tutkimusten mukaan alle vuoden ikäisen lapsen elimistö kykenee käsittelemään hengitysilman myrkyllisiä aineosasia vain rajoitetusti.

"Hallituksilla on tapana vakuuttaa, että saastekysymyksiin liittyy runsaasti tutkimusta, valvontaa ja yhteistyötä. Minä ja kollegani joudumme kuitenkin havaitsemaan, että Meksikossa on koko ajan enemmän sairaita ja heikkoja lapsia. Syynä on kelvoton ilma, jota he hengittävät", Hernández huomauttaa.

(Inter Press Service)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia