Uutiset

Meksiko hyväksyi kunnianhimoisen ilmastonmuutoslain

Meksiko vähentää vapaaehtoisesti kasvihuonekaasupäästöjään 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.
(Kuva: Mindaugas Danys / cc 2.0)

Meksikon parlamentti on hyväksynyt kunnianhimoisen ilmastolain, ja maasta on tullut sen myötä Ison-Britannian jälkeen yksi johtavista valtioista ilmastonmuutokseen varautumisessa, sanoo luonnonsuojelujärjestö WWF.

Ilmastonmuutosta ja uusiutuvaa energiaa koskeva laki velvoittaa maata muun muassa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 50 prosentilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä.

Hallituksen yksimielisesti hyväksymä laki velvoittaa myös tuottamaan 35 prosenttia sähköstä puhtaista energianlähteistä vuoteen 2024 mennessä sekä velvoittaa takaamaan kilpailukykyisen uusiutuvan energian sektorin ennen vuotta 2020.

Vähennykset on tarkoitus saada aikaan esimerkiksi velvoittamalla valtion virastoja käyttämään uusiutuvia energialähteitä. Suunnitelmiin kuuluu myös fossiilisten polttoaineiden tukien asteittainen vähentäminen ja kansallisen ilmastorahaston sekä -instituutin perustaminen.

Alustava hallitusohjelma on saanut kiitosta ympäristöjärjestöiltä erityisesti sen panostuksesta metsien suojeluun sekä metsäalueilla asuvien ihmisten elinolojen parantamiseen. Lain toivotaan kannustavan myös muita maita sitoutumaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Meksiko on mukana Kioton ilmastopöytäkirjassa, mutta sitä ei ole velvoitettu päästövähennyksiin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttääkin BBC:n mukaan tukea Cancunin ilmastokokouksessa perustetulta kehitysmaita tukevalta vihreältä ilmastorahastolta, joka ei tosin vielä ole saanut tarvitsemiaan rahoja.

lakiilmastonmuutosmetsätuusiutuva energia Meksiko

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.