Uutiset

Meksiko hyväksyi kunnianhimoisen ilmastonmuutoslain

Meksiko vähentää vapaaehtoisesti kasvihuonekaasupäästöjään 50 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.
(Kuva: Mindaugas Danys / cc 2.0)

Meksikon parlamentti on hyväksynyt kunnianhimoisen ilmastolain, ja maasta on tullut sen myötä Ison-Britannian jälkeen yksi johtavista valtioista ilmastonmuutokseen varautumisessa, sanoo luonnonsuojelujärjestö WWF.

Ilmastonmuutosta ja uusiutuvaa energiaa koskeva laki velvoittaa maata muun muassa vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 50 prosentilla nykyisestä vuoteen 2050 mennessä.

Hallituksen yksimielisesti hyväksymä laki velvoittaa myös tuottamaan 35 prosenttia sähköstä puhtaista energianlähteistä vuoteen 2024 mennessä sekä velvoittaa takaamaan kilpailukykyisen uusiutuvan energian sektorin ennen vuotta 2020.

Vähennykset on tarkoitus saada aikaan esimerkiksi velvoittamalla valtion virastoja käyttämään uusiutuvia energialähteitä. Suunnitelmiin kuuluu myös fossiilisten polttoaineiden tukien asteittainen vähentäminen ja kansallisen ilmastorahaston sekä -instituutin perustaminen.

Alustava hallitusohjelma on saanut kiitosta ympäristöjärjestöiltä erityisesti sen panostuksesta metsien suojeluun sekä metsäalueilla asuvien ihmisten elinolojen parantamiseen. Lain toivotaan kannustavan myös muita maita sitoutumaan ilmastonmuutoksen torjuntaan.

Meksiko on mukana Kioton ilmastopöytäkirjassa, mutta sitä ei ole velvoitettu päästövähennyksiin. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttääkin BBC:n mukaan tukea Cancunin ilmastokokouksessa perustetulta kehitysmaita tukevalta vihreältä ilmastorahastolta, joka ei tosin vielä ole saanut tarvitsemiaan rahoja.

lakiilmastonmuutosmetsätuusiutuva energia Meksiko

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.