Manteli-chat tarjoaa nuorille tukea jouluaattona | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Manteli-chat tarjoaa nuorille tukea jouluaattona

Kaikissa perheissä ei joulu suju yhtä lämpimissä tunnelmissa kuin saduissa ja lauluissa annetaan ymmärtää. Vanhempien alkoholismi tai väkivalta ahdistavat nuoria erityisen paljon tilanteessa, jossa koko Suomi on kiinni ja perheet kääntyvät sisäänpäin. Pelastakaa Lasten aatoksi avautuva Manteli-chat tarjoaa yhden kanavan tunteiden purkamiseen ja keskusteluun.

Jouluaattona avattava ja Tapaninpäivänä sulkeutuva Manteli-chat on verkossa toimiva tukipiste alle 18-vuotiaille lapsille ja nuorille.

"Tunne siitä, että on yksin maailmassa, on todennäköisin juuri jouluaattona, jolloin kodit sulkeutuvat ja kaikki muukin on kiinni", luonnehtii projektikoordinaattori Suvi Kuikka chat-palvelun taustaa. "Juuri silloin olisi lapselle ja nuorelle syytä avata ainakin yksi kanava, jonka kautta hän voisi jakaa kokemuksiaan – sekä hyviä että huonoja."

Chatissa nuori voi keskustella reaaliaikaisesti joko yhteisessä chat-huoneessa tai siirtyä keskustelukumppaniensa kanssa kahdenkeskiseen tai pienen ryhmän keskinäiseen tilaan. Keskustelu tarjoaa sekä vertaistukea että asiantuntija-apua, sillä chattailua valvoo 23 koulutettua, vapaaehtoista aikuista.

"Aikuisten rooli on lähinnä kuuntelijan ja eteenpäin auttajan, keskustelun aiheet lähtevät chattailijoista itsestään. Tärkeää olisi pystyä vakuuttamaan lapsi tai nuori siitä, että ongelmat kotona eivät ole heidän vikansa, ja helpottaa sitä kautta syyllisyyden tunnetta", Kuikka kertoo.

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutettavaa projektia koordinoi Pelastakaa Lapset ry. Mukana ovat myös Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi, Helppimesta, Tukinet, Elämä on parasta huumetta ry, Väestöliitto, maailma.net, Kultakala.com sekä Suomi 24 ja mainostoimisto Ego Taivas.

Chattailu nuorille tuttua puuhaa

Kuikan mukaan Chatti on turvallinen kanava purkaa sydäntään, sillä keskusteluun voi osallistua anonyymisti. Verkossa voivat tasapuolisesti toimia niin pääkaupunkiseudun kasvatti kuin käsivarren Lapin chattailija.

"Tukimuodoksi chat-kanava soveltuu sikäli hyvin, että fyysiset välimatkat Suomessa ovat pitkiä. Joulun pyhät myös hiljentävät muuntyyppisen kanssakäymisen monen päivän ajaksi", sanoo Kuikka.

Nettikeskustelu muotona on lapsille ja nuorille tuttua puuhaa, sillä yhä useampi nuori harrastaa chattailua iltapäivisin koulujen päätyttyä samoin kuin iltaisin ja viikonloppuisin. Lokakuussa ilmestyneen Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan lähes 70 prosenttia 9-16-vuotiaista nuorista on käynyt chatissa. Chateissa esiinnytään nimimerkeillä, ja keskustelijoilla voi olla useita eri tunnuksia ja "hahmoja".

Potentiaalisia ongelmia chatissa ovat häiriköinti ja valehtelu. Manteli-chatissa on kaksi huonetta, joihin mahtuu yhteensä 60 kävijää yhtä aikaa. Kussakin huoneessa on mukana vähintään yksi päivystäjä, joka valvoo ettei keskusteluun sujuteta asiattomuuksia.

"Etukäteen on vaikea arvioida, kuinka paljon kävijöitä Manteli-chatissa tulee olemaan. Helppimesta on aiemmin tehnyt jonkin verran tämäntyyppistä päivystystä, ja sen perusteella voimme päätellä, että jouluna tarve on suuri – asiat ovat isoja."

www.manteli.net avautuu jouluaattona 24.12. klo 15 ja sulkeutuu Tapaninpäivänä 26.12. klo 15.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia