Uutiset

Malin ihmisoikeustilanteesta tullut hälyttävän heikko

Turvallisuustilanne tuaregikapinallisten valtaamassa Pohjois-Malissa tuo lisää epävarmuutta perus- ja ihmisoikeuksien toteutumiselle, sanoo YK.
Malin vallankaappauksen taustalla kriisi tuareg-alueilla, joissa kapinallisten itsenäisyyspyrkimykset ovat jatkuneet vuosien ajan. (Kuva: Magharebia / Flickr.com / cc 2.0)

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Navi Pillay on ilmaissut huolensa Malin turvallisuustilanteen tulevaisuudesta, ottaen huomioon alati pahenevan tilanteen erityisesti tuaregikapinallisten valtaamilla alueilla maan pohjoisosassa.

Raportit alueilta kertovat tapoista, ryöstelystä, raiskauksista ja laittomista pidätyksistä, jotka ovat johtaneet jo tuhansien ihmisten pakenemiseen naapurimaihin. Pillay totesi myös että tilanne on kiristänyt suhteita etnisten ryhmien välillä, mikä lisää riskiä uskontokuntien välisestä väkivalllasta.

"Lisäksi näyttää siltä, että naiset ovat joutuneet uhkauksien ja pelottelun uhreiksi, ja on olemassa väitteitä, että ei-muslimeita on tapettu maan pohjoisosassa heidän joutuessaan ääri-uskonnollisten ryhmien kohteiksi", Pillay sanoi.

Ex-presidentti Amadou Toumani Tourén syrjäyttänyt sotilasjuntta perusteli 22. maaliskuuta tapahtunutta vallankaappausta sillä, ettei Touré ollut saanut tuaregikapinaa kukistettua.

Vapautettuaan Azawadin aavikkoalueen, tuaregikapinalliset kuittasivat kansainvälisen yhteisön pyynnöt väkivaltaisuuden lopettamiseksi, mutta lupaukselle ei vaikuta olevan katetta, kun kapinalliset pyrkivät vahvistamaan asemaansa entuudestaan.

Sotilasjuntta hiljattain hyväksyi Malille väliaikaisen presidentin, Dioncounda Traorén, jonka 40 päivän virkakautta on tarkoitus käytettäviksi uusien vaalien valmisteluun. Traore on luvannut käynnistää täysimittaisen sodan radikaaleja islamisteja ja tuaregikapinallisia vastaan, elleivät nämä luovu valtaamistaan alueista.

Konflikti verottaa Malin kehitysapua

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan Pohjois-Mali on pitkään ollut humanitaarisen katastrofin partaalla, ja eri avustutahot ovat ilmaisseet huolensa turvallisuustilanteen todennäköisestä huononemisesta aluetta ennestään piinaavan ruokakriisin tähden.

Euroopan komissio ilmoitti kehitysavun tilapäisestä keskeyttämisestä Maliin heti 22. maaliskuuta tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja sen myötä heikentyneen turvallisuustilanteen johdosta. Kehityskomisaari Andris Piebalgsin mukaan vallankaappaus ja demokraattisen yhteiskuntajärjestyksen puute asettavat Malissa viime vuosina tasaisesti edenneen kehityksen vaaraan.

Päätöksellään Euroopan komissio asettui samoille linjoille muun kansainvälinen yhteisön kanssa, jotka pakotteineen vaativat pikaista ratkaisua Malin kriisiin ja demokraattisten vaalien järjestämistä mahdollisimman pian. Muun muassa Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö, Afrikan unioni sekä yksittäiset maat tuomitsivat sotilaskapinan, ja myös Maailmanpankki lakkautti avustuksensa.

ihmisoikeudetkehitysEUkonflikti Mali

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.