Malawi kielsi lapsiavioliitot lopullisesti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Malawi kielsi lapsiavioliitot lopullisesti

Historiallinen perustuslakimuutos voi vähentää lapsiavioliittoja maassa, jossa puolet tytöistä menee alaikäisenä naimisin.

Malawin parlamentti on hyväksynyt perustuslakimuutoksen, joka kieltää lapsiavioliitot maassa lopullisesti. Ystävänpäivänä hyväksytty lakimuutos nostaa sekä tyttöjen että poikien avioitumisen alaikärajan 18:aan vuoteen. Muutos hyväksyttiin äänin 131–2.

Lapsiavioliitot kiellettiin Malawissa jo vuonna 2015, mutta perustuslakiin jäi porsaanreikä, joka salli 15-vuotiaiden ja sitä vanhempien avioliitot vanhempien suostumuksella. Nyt perustuslaki on linjassa lainsäädännön kanssa.

Malawissa on arvioitu solmittavan lapsiavioliittoja 9:nneksi eniten maailmassa. Noin puolet tytöistä on mennyt naimisiin alle 18-vuotiaina, ja teiniraskaudet ovat syynä 20–30 prosenttiin maan äitiyskuolemista.

Lapsiavioliittoja vastaan lobanneet paikalliset ja kansainväliset järjestöt ja aktivistit ovatkin tyytyväisiä.

"Muuttamalla avioliiton perustuslaillista ikää Malawissa hallitus on muuttanut lukemattomien malawilaisten tyttöjen elämäntarinan. Nyt tytöt voivat olla tyttöjä, eivät morsiamia tai vaimoja", sanoo YK:n tasa-arvojärjestön UN Womenin Malawin edustaja Clara Mah Anyangwe järjestön tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia