Maataloudesta yhä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maataloudesta yhä enemmän kasvihuonekaasupäästöjä

Karjan metaanipäästöt ovat edelleen suurin maatalouden päästöjen syy, sanoo FAO.

Maa- ja metsätalouden sekä muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöt ovat lähes kaksinkertaistuneet viimeisten 50 vuoden aikana. Vuoteen 2050 mennessä ne saattavat kasvaa vielä 30 prosenttia, arvioi YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO.

Järjestön omaan tietokantaan perustuvien tietojen mukaan suurin päästöjen aiheuttaja sektorilla on maatalous, jonka sisällä suurin syntipukki on viljan ja karjan tuotanto. Viljan ja karjan tuotannon päästöt kasvoivat vuosina 2001–2011 4,7 miljardista hiilitonnista yli 5,3 miljardiin. Lisäys tapahtui pääosin kehitysmaissa.

Suurin syy maatalouden päästöihin on karjan tuottama metaani, jonka osuus maatalouden kasvihuonekaasujen tuotannosta on 40 prosenttia.

Maantieteellisesti eniten maatalous tuottaa päästöjä FAOn tilastojen mukaan Aasiassa, jonka osuus päästötaakasta on 44 prosenttia. Seuraavaksi eniten päästöjä tulee Amerikan mantereelta sekä Afrikasta.

Vaikka maatalouden päästöt ovat kasvaneet, metsätalouden ja maankäytön aiheuttamat nettopäästöt ovat FAOn mukaan vähentyneet. Myös kokonaisuutena maa- ja metsätalouden sekä maankäytön osuus ihmisen aiheuttamista globaaleista päästöistä on vähentymässä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia