Uutiset

Maailmanpankki: ”Talouden tikkailla” nouseminen vaikeutunut kehitysmaissa

Maailma on viime vuosina vaurastunut, mutta monissa kehitysmaissa köyhän todennäköisyys pysyä köyhänä on jopa kasvanut.
Slummmirakennuksia
Köyhien asuin alue Rio de Janeirossa. Köyhyydestä ylös ponnistaminen on Maailmanpankin mukaan yhä vaikeampaa. (Kuva: José Fernandes Jr. / CC BY 2.0)

Ihmisten taloudellinen liikkuvuus kehitysmaissa on sakannut viimeisten 30 vuoden aikana pahasti, summaa Maailmanpankki uudessa raportissaan.

Raportin mukaan köyhyyteen syntyminen tarkoittaa edelleen usein sitä, että köyhyyteen myös jäädään eikä ”talouden tikkailla” pystytä nousemaan ylöspäin.

Raportissa vertaillaan vuosina 1940–1980 syntyneitä ja selvitetään, onko lasten koulutustaso parempi kuin vanhempien. Mukana oli 148 maata.

Nousu köyhyydestä vauraammaksi on raportin mukaan keskimäärin vähentynyt kehitysmaissa ja köyhyysansassa olevien määrä on kasvanut.

Vaihtelu on kuitenkin suurta. Esimerkiksi Keski-Afrikan tasavallassa, Etelä-Sudanissa ja Guineassa vain 12 prosenttia 1980-luvulla syntyneissä on saanut paremman koulutuksen kuin vanhempansa. Etelä-Koreassa osuus on 89 prosenttia ja Thaimaassa 85.

Isoissa kehitysmaissa, kuten Brasiliassa, Kiinassa, Egyptissä, Intiassa, Indonesiassa ja Nigeriassa, taloudellinen liikkuvuus nousi 1940-luvulta 1980-luvulle. 1960-luvulta alkaen edistys on kuitenkin hidastunut tai pysähtynyt kokonaan.

Toisaalta kehitys etenkin rikkaissa maissa sekä osissa Itä-Aasiaa, Latinalaista Amerikkaa ja Lähi-itää on parantunut, mikä antaa syyn optimismiin.

”Keksimääräisessä kehitysmaassa taloudellinen liikkuvuus on hyvin vähäistä ja huolestuttavinta on, ettei viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana ole tapahtunut todellista edistystä. Toisaalta joidenkin maiden kokemus osoittaa, että poliittisen tahdon ja oikean politiikan avulla tämä voidaan muuttaa”, sanoo Maailmanpankin vanhempi neuvonantaja Francisco Ferreira.

Raportin mukaan politiikan pitää tukea ”yhteiskuntasopimusta”, jossa ihmisten toiveet huomioidaan. Esimerkiksi äitiysterveydenhoito ja neuvolat, koulutuksen saannin helpottaminen, sosioekonomisen eriytymisen estäminen, palveluihin ja infrastruktuuriin investoiminen voivat olla keinoja parantaa taloudellista liikkuvuutta.

köyhyyspolitiikkatalous

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.