Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys putoamassa alle 10 prosentin

Tavoite poistaa äärimmäinen köyhyys kokonaan on silti kunnianhimoinen.
Köyhyyttä filippiiniläisellä kaatopaikalla. (Kuva: Adam Cohn / cc 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä putoaa tänä vuonna 9,6 prosenttiin, ennustaa Maailmanpankki. Sen mukaan näyttää siltä, että maailma on matkalla kohti tavoitetta poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

Köyhyydenpoistamistavoite sisältyy syyskuussa hyväksyttyihin uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Maailmanpankin mukaan äärimmäisen köyhiä on tänä vuonna noin 702 miljoonaa, mikä on 200 miljoonaa vähemmän kuin vielä vuonna 2012.

Järjestön johtajan Jim Yong Kimin mukaan syynä vähenemiseen ovat kehitysmaiden vahva talouskasvu sekä investoinnit ihmisten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Hän kuitenkin varoittaa, että globaalin talouskasvun hidastuminen, jäljellä olevan köyhyyden syvyys ja laajuus ja se tosiasia, että monet köyhimmät elävät hauraissa sekä konfliktia käyvissä maissa, tekee äärimmäisen köyhyyden poistamisesta kokonaan erittäin kunnianhimoisen tavoitteen.

Huolta aiheuttaa etenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa köyhyys on vähentynyt liian hitaasti. Reilu kolmannes alueen väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Maailmanpankki on päivittänyt uusia ennusteitaan varten äärimmäisen köyhyyden alarajan. Rajaksi päätettiin vuonna 2008 1,25 dollaria päivässä, nyt raja on nostettu 1,9 dollariin. Luku ottaa Maailmanpankin mukaan huomioon uudet tiedot elinkustannuksista eri maissa.

Kestävän kehityksen tavoitteet köyhyys

Lue myös

Sustainable development -teksti

Onko aika kypsä kestäville kehityksen mittareille?

Bruttokansantuotteelle vaihtoehtoisia kehityksen mittareita on vaadittu jo vuosikymmeniä. Nyt viesti näyttää olevan viimein lyömässä läpi, kirjoittaa Elina Mikola.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kädet ja sormenjälkien otto

Nälänhätä, jota ei tullut – nopea reagointi ja käteisapu pelastivat Somalian täydeltä katastrofilta

Nälkäisten määrä on maailmalla kasvanut etenkin viimeaikaisten konfliktien vuoksi, mutta kriisejä onnistutaan myös torjumaan. Yksi esimerkki on Somalia, jossa otettiin viime vuonna oppia vuoden 2011 katastrofaalisista tapahtumista. Nyt kriisiin reagoitiin nopeasti, kertoo Maailman ruokaohjelman Somalian-toimiston johtaja.
Tora Boran vuoret Nangarharissa Afganistanissa

Tutkimus: Vauvantalkki auttaa rahoittamaan Afganistanin Isisiä ja talebaneja

Afganistanin talkkikaivoksilta päätyy talkkia Pakistanin kautta Yhdysvaltoihin ja Eurooppaan asti. Kansalaisjärjestön selvityksen mukaan monia kaivoksia kontrolloivat Isis ja talebanit.
Risti

Unicef: Turvapaikanhakijalapsia pitää kuulla muissakin kuin uskonasioissa

Maahanmuuttovirasto aikoo kuulla myös alle 12-vuotiaita lapsia, mikäli nämä ovat kristinuskoon kääntyneestä perheestä. Unicefin mukaan tärkeämpää olisi kehittää lasten kuulemista yleensä.