Uutiset Kestävän kehityksen tavoitteet

Maailmanpankki: Äärimmäinen köyhyys putoamassa alle 10 prosentin

Tavoite poistaa äärimmäinen köyhyys kokonaan on silti kunnianhimoinen.
Köyhyyttä filippiiniläisellä kaatopaikalla. (Kuva: Adam Cohn / cc 2.0)

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus maailman väestöstä putoaa tänä vuonna 9,6 prosenttiin, ennustaa Maailmanpankki. Sen mukaan näyttää siltä, että maailma on matkalla kohti tavoitetta poistaa äärimmäinen köyhyys maailmasta vuoteen 2030 mennessä.

Köyhyydenpoistamistavoite sisältyy syyskuussa hyväksyttyihin uusiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Maailmanpankin mukaan äärimmäisen köyhiä on tänä vuonna noin 702 miljoonaa, mikä on 200 miljoonaa vähemmän kuin vielä vuonna 2012.

Järjestön johtajan Jim Yong Kimin mukaan syynä vähenemiseen ovat kehitysmaiden vahva talouskasvu sekä investoinnit ihmisten koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan.

Hän kuitenkin varoittaa, että globaalin talouskasvun hidastuminen, jäljellä olevan köyhyyden syvyys ja laajuus ja se tosiasia, että monet köyhimmät elävät hauraissa sekä konfliktia käyvissä maissa, tekee äärimmäisen köyhyyden poistamisesta kokonaan erittäin kunnianhimoisen tavoitteen.

Huolta aiheuttaa etenkin Saharan eteläpuolinen Afrikka, jossa köyhyys on vähentynyt liian hitaasti. Reilu kolmannes alueen väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä.

Maailmanpankki on päivittänyt uusia ennusteitaan varten äärimmäisen köyhyyden alarajan. Rajaksi päätettiin vuonna 2008 1,25 dollaria päivässä, nyt raja on nostettu 1,9 dollariin. Luku ottaa Maailmanpankin mukaan huomioon uudet tiedot elinkustannuksista eri maissa.

Kestävän kehityksen tavoitteet köyhyys

Lue myös

Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.
(Kuva:
Freya Morales
/
UNDP
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 43 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Mielenosoittajia bannerien ja ilmapallon kanssa Hampurissa
Hampurissa on osoitettu mieltä tulevaa G20-kokousta vastaan. G20-maat eivät voi ylpeillä sijoituksillaan kestävän kehityksen vertailussa, todetaan uudessa tutkimuksessa.
(Kuva:
GuenterHH
/
Flickr.com
/
CC BY-ND 2.0
)

Raportti: ”Minun maani ensin -asenne” uhkaa kestävän kehityksen tavoitteita

Tuoreen tutkimuksen mukaan rikkaat maat eivät voi ylpeillä YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisella. Lisäksi ne hidastavat vielä köyhienkin maiden kehitystä.
Lapsia Bangladeshissa.
13-vuotias bangladeshilainen Jharna elää äärimmäisessä köyhyydessä, josta on määrä tehdä maailmassa loppu vuoteen 2030 mennessä. Hän ansaitsee noin 50 eurosenttiä päivässä kierrättämällä peltipurkkeja.
(Kuva:
Naimul Haq
/
IPS
)

Hidas talouskasvu jarruttaa kestävää kehitystä

Hitaasti elpyvä talouskasvu ei riitä turvaamaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista, sanoo talous- ja sosiaaliasioiden alipääsihteeri Wu Hongbo.

Pääuutiset

Kasa porkkanoita
Uudessa hävikkiruokakaupassa aiotaan myydä ainakin vihanneksia.(Kuva: liz west / CC BY 2.0)

Uuden hävikkiruokakaupan joukkorahoitus lähtenyt hyvin käyntiin – kauppa pystyyn ehkä vielä tänä vuonna

Kehitysyhteistyön hyväksi hävikkiruokaa myyvälle kaupalle etsitään parhaillaan liiketiloja. Hävikkiruokaa hyödynnetään nykyisin monissa projekteissa, mutta projektipäällikkö Else Hukkanen uskoo, että kilpailua siitä ei vielä tule.
Mies kahlaa vedessä, joka ylettyy jo hartioille asti Bangladeshissa.
Monsuunikauden tulvat ovat jokavuotinen ilmiö Etelä-Aasiassa, mutta ilmastonmuutoksen myötä, ne ovat yhä rajumpia.(Kuva: Shahriar Islam / AusAid / CC BY 2.0)

Tulvat kurittavat Intiaa, Nepalia ja Bangladeshia

Lähes 250 ihmistä on menettänyt henkensä monsuunikauden tulvien vuoksi. Suomen Lähetysseura lähettää hätä-apua tulvista kärsineille alueille Nepalissa.
Lapsi saa poliorokotteen Afrikan sarvessa
Edellinen polioepidemia koettiin Afrikan Sarvessa kolme vuotta sitten. 90 prosenttia sairastuneista oli Somaliasta.(Kuva: Sewunet / UNICEF Ethiopia / CC BY-NC-ND 2.0)

Somalia voittamassa polion

Poliota ei ole esiintynyt maassa nyt kolmeen vuoteen. Työnsarkaa kuitenkin riittää, jotta tautiepidemiat pysyvät loitolla myös jatkossa. Lisäksi Somaliassa taistellaan nyt tuhkarokko- ja koleraepidemioiden kanssa.
Dongria Kondh -heimoon kuuluvat naiset kantavat saviruukkuja pään päällä. Ruukkuihin on istutettu kukkia.
Odishan osavaltiossa asuvaan dongria kondh -heimoon kuuluvat naiset suorittavat perinteistä rituaalia. (Kuva: Manipadma Jena / IPS)

Intian heimot elävät ahtaalla

Intian alkuperäiskansat elävät pääosin köyhyydessä. Moni ei ymmärrä koulussa puhuttua kieltä, joten opintie jää lyhyeksi. Lisäksi monet heimot asuvat alueilla, joiden luonnonvaroista kiistellään.