Uutiset Ruokaturva

Maailman ruokaohjelma leikkaa pakolaisten ruoka-annoksia Keniassa

WFP tukee Keniassa 420 000:ta pakolaista. Rahapulan takia heille joudutaan antamaan vähemmän ruokaa kuin aiemmin.
Ihmisiä Dadaabin pakolaisleirillä Somaliassa
Dadaabia on pidetty maailman suurimpana pakolaisleirinä. (Kuva: Anouk Delafortrie / EU Commission DG ECHO / CC BY-ND 2.0 )

Maailman ruokaohjelma (WFP) aikoo leikata Keniassa tukemiensa pakolaisten ruoka-annoksia 30 prosenttia. Syynä on rahapula: järjestö kertoo tarvitsevansa 28,5 miljoonan dollarin, eli noin 24 miljoonan euron tuen, jotta se voisi jakaa ruokaa seuraavat puoli vuotta.

”Annosten leikkaaminen on viimeinen mahdollisuus, ja toivomme, että se on vain lyhytaikainen keino, sillä vetoamme kansainvälisen yhteisön apuun. Ruoka-avun äkillinen pysäyttäminen olisi tuhoisaa pakolaisille, sillä useimmat heistä nojaavat täysin WFP:hen aterioidensa saamiseksi”, sanoo järjestön maajohtaja Annalisa Conte tiedotteessa.

WFP tukee Kenian Kakuman ja Dadaabin pakolaisleireillä 420 000:ta ihmistä. Heille jaetaan viljaa, palkokasveja, kasviöljyä ja ravintein vahvistettua jauhoa. Lisäksi annetaan kännyköiden kautta käteistä, jonka avulla ihmiset voivat ostaa itse ruokaa paikallisilta kauppiailta.

Rahapulan vuoksi ruoka-annoksia aiotaan pienentää niin, että ihmiset saavat enää 70 prosenttia päivän tarpeesta. Käteissiirrot pysyvät toistaiseksi ennallaan. Lisäksi vahvistettua jauhoa annetaan vain raskaana oleville sekä imettäville naisille, mikä voi lisätä pakolaisten aliravitsemusta, järjestö varoittaa.

Kenian pakolaisleireillä elää muun muassa Somaliasta ja Etelä-Sudanista tulleita pakolaisia. Kenia on uhannut sulkea leirit mutta toistaiseksi jättänyt sen tekemättä.

Ruokaturva katastrofiapupakolaisetruoka Kenia

Lue myös

Kuivunutta viljaa, Mosambik
Kuivuus koettelee jälleen eteläistä Afrikkaa. Mosambikissa satoja menetettiin myös vuonna 2016.
(Kuva:
Aurélie Marrier d'Unienville
/
IFRC
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Eteläisessä Afrikassa pelätään uutta nälkäkautta

Monet eteläisen Afrikan maat ovat hädin tuskin selvinneet El Niñon aiheuttamasta kuivuudesta. Nyt uusi kuivuus ja tuhoisa armeijamato uhkaavat jälleen viljasatoja.
Avustustyöntekijät purkavat laatikoita pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa.
Avustustyöntekijät purkavat laatikoita pakolaisleirillä Etelä-Sudanissa.
(Kuva:
Alun McDonald
/
Oxfam International
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

YK-järjestöt varoittavat: Nälkä pahenee konfliktimaissa

Nälkäisten määrä on viime vuosina kasvanut konfliktien takia, eikä lähitulevaisuus näytä helpommalta.
Kauppias ja asiakas Meksiko Cityssä torilla
Ilmastonmuutoksen aiheuttama säiden oikuttelu vaikeuttaa maanviljelyä, sanovat tuottajat, jotka myyvät kasvattamiaan vihanneksia Meksikon pääkaupungin toreilla.
(Kuva:
Emilio Godoy
/
IPS
)

Ilmasto vaikeuttaa ruuan tuotantoa Meksikon keinosaarilla

Atsteekkien ja muiden varhaisempien kansojen luomat chinampa-saaret tuottavat tärkeän osan Meksikon pääkaupungin vihanneksista. Ilmastonmuutos ja kiihtyvä kaupunkirakentaminen kuitenkin vaarantavat ruuantuotannon tulevaisuuden alueella.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.