Uutiset Ruokaturva

Maailman ruokaohjelma leikkaa pakolaisten ruoka-annoksia Keniassa

WFP tukee Keniassa 420 000:ta pakolaista. Rahapulan takia heille joudutaan antamaan vähemmän ruokaa kuin aiemmin.
Ihmisiä Dadaabin pakolaisleirillä Somaliassa
Dadaabia on pidetty maailman suurimpana pakolaisleirinä. (Kuva: Anouk Delafortrie / EU Commission DG ECHO / CC BY-ND 2.0 )

Maailman ruokaohjelma (WFP) aikoo leikata Keniassa tukemiensa pakolaisten ruoka-annoksia 30 prosenttia. Syynä on rahapula: järjestö kertoo tarvitsevansa 28,5 miljoonan dollarin, eli noin 24 miljoonan euron tuen, jotta se voisi jakaa ruokaa seuraavat puoli vuotta.

”Annosten leikkaaminen on viimeinen mahdollisuus, ja toivomme, että se on vain lyhytaikainen keino, sillä vetoamme kansainvälisen yhteisön apuun. Ruoka-avun äkillinen pysäyttäminen olisi tuhoisaa pakolaisille, sillä useimmat heistä nojaavat täysin WFP:hen aterioidensa saamiseksi”, sanoo järjestön maajohtaja Annalisa Conte tiedotteessa.

WFP tukee Kenian Kakuman ja Dadaabin pakolaisleireillä 420 000:ta ihmistä. Heille jaetaan viljaa, palkokasveja, kasviöljyä ja ravintein vahvistettua jauhoa. Lisäksi annetaan kännyköiden kautta käteistä, jonka avulla ihmiset voivat ostaa itse ruokaa paikallisilta kauppiailta.

Rahapulan vuoksi ruoka-annoksia aiotaan pienentää niin, että ihmiset saavat enää 70 prosenttia päivän tarpeesta. Käteissiirrot pysyvät toistaiseksi ennallaan. Lisäksi vahvistettua jauhoa annetaan vain raskaana oleville sekä imettäville naisille, mikä voi lisätä pakolaisten aliravitsemusta, järjestö varoittaa.

Kenian pakolaisleireillä elää muun muassa Somaliasta ja Etelä-Sudanista tulleita pakolaisia. Kenia on uhannut sulkea leirit mutta toistaiseksi jättänyt sen tekemättä.

Ruokaturva katastrofiapupakolaisetruoka Kenia

Lue myös

Seinään maalattuja kasvoja Venezuelassa
Vihapuheen kieltävä laki nähdään sensuurin välineenä Venezuelassa, jossa väkivalta rehottaa. Vuonna 2011 käydyn kampanjan julisteisiin kuvatut 52 naista olivat menettäneet lapsensa rikollisen väkivallan seurauksena.
(Kuva:
Fidel Márquez
/
IPS
)

Sananvapaus kapenee Venezuelassa – virkamiehet saavat määritellä vihapuheen

Venezuelan hallitus kielsi vihapuheen, mutta keinot arveluttavat asiantuntijoita. Pelkona, on että sananvapaudesta ei pian ole jäljellä rippeitäkään.
Käsi, jolla siemeniä
Latinalaisessa Amerikassa nälkäisten määrä on kasvanut.
(Kuva:
Ben White
/
CAFOD Photo Library
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Nälkä ja ylipaino piinaavat Latinalaista Amerikkaa

Nälkäisten määrä on kasvanut Latinalaisessa Amerikassa, mutta samalla ruokatrendien muutokset ovat kääntäneet myös ylipainon kasvuun, kertoo YK:n ruoka- ja maatalousjärjestö.
Ruoka-apua jonottavia ihmisiä Etiopiassa
Ruoka-avun jonottajia Etiopiassa hallituksen ruokkimiskeskuksessa maan somalialueella toukokuussa 2017. Etiopia on kärsinyt viime aikoina vaikeasta kuivuudesta.
(Kuva:
Ayene
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.