Luomuviljely innostaa Kuuban maaseudulla | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Luomuviljely innostaa Kuuban maaseudulla

Talousvaikeudet ja liiallinen keskittäminen jumittavat maatalouden kehitystä, mutta oma-aloitteisuus on kasvussa.

(IPS) -- Kuubalainen Armando Marcelino Pi opettaa yliopistossa filosofiaa, hoitaa perheensä luomutilaa ja johtaa tuottajien yhteistyötä vuoristoisessa La Palman kunnassa Länsi-Kuubassa.

Maatalous on pääelinkeinona 35 000 asukkaan La Palmassa, jonka vuorilla harjoitetaan niin metsätaloutta, tupakanviljelyä kuin karjanhoitoakin.

"Maatalouden tutkimuslaitoksissa kerättyä tieteellistä ja teknistä tietoa pitää alkaa hyödyntää tiloilla", sanoo Pi. Hän kasvattaa 12 sukulaisensa kanssa La Carmelinan luomutilalla hedelmiä, sikoja, siipikarjaa ja mehiläisiä. Maata on seitsemän hehtaaria.

Tila tuottaa ruuan siellä työskenteleville neljälle perheelle ilman valtion apua, Pi vakuuttaa. Myös lannoitteet ja sikojen rehu tuotetaan itse.

Pi harmittelee, että luomuun on toistaiseksi siirtynyt Kuubassa vain pieni joukko viljelijöitä. Syiksi hän listaa tiedon puutteen, muutosvastarinnan, tarjolla olevien palveluiden vähäisyyden sekä tuotteista maksettavan alhaisen hinnan.

Verkostojen kautta tiedon äärelle

La Palma sijaitsee Pinar del Ríon maakunnassa, jossa on vuodesta 2000 toiminut paikallinen maatalouden innovaatio-ohjelma (Pial).

Pial on opastanut viljelijöitä korjaamaan siemeniä talteen ja innostanut naisten ja nuorten osallistumista tilanhoitoon. Se myös auttaa viljelijöitä verkostoitumaan, kaupallistamaan tuotteitaan ja sopeutumaan ilmastonmuutokseen, kertoo hankkeen vetäjä Iván Paneque.

Valtakunnallisesti Pial-ohjelmaa koordinoi Maataloustieteiden instituutti, ja sen lasketaan vaikuttaneen 50 000 ihmisen elämään 45 kunnassa. Vuoteen 2017 mennessä halutaan saada mukaan 30 kuntaa lisää, minkä toivotaan kasvattavan maataloustuotantoa.

Asiantuntijoiden mukaan sosialistisen Kuuban maatalouden kehittäminen on jumissa talousvaikeuksien ja liiallisen keskittämisen vuoksi. Tuottajat ovat jääneet paitsi alan teknistä tietämystä.

Ideat jakoon

Kuuba on lähes puolittanut valtion tutkimus- ja kehitysmäärärahat vuosina 2010–2014. Luomuviljelijöiden mukaan kehityksen ehtona on nyt maataloushallinnon hajauttaminen ja paikallisen päätösvallan lisääminen, kuten luvattiin presidentti Raúl Castron hallituksen uudistusohjelmassa vuonna 2008.

Paneque perää kuitenkin yhteistyön tiivistämistä kunta- ja ministeriötasoa myöten, jotta parhaat paikalliset keksinnöt ja ideat saadaan kaikkien käyttöön. Pial-ohjelman tilalle kaavaillaan pysyvää järjestelyä, johon osallistuisivat tuottajajärjestöt, tutkijat sekä viranomaiset.

Se edistäisi luomutuotteiden sertifiointia ja asianmukaista hinnoittelua, peltojen kestävää käyttöä ja pienimuotoisen säilyketeollisuuden kehittämistä, Paneque kaavailee.

Hänen mukaansa esimerkiksi La Palman alue saavuttaisi helposti omavaraisuuden pavunsiemenissä, sillä kasvinjalostuksesta kiinnostuneiden tuottajien siemenpankissa on jo 285 papulajiketta.

Kuubassa on 11,2 miljoonaa asukasta ja puoli miljoonaa maatilaa. Tärkeimmät tuotteet ovat tupakka, sokeriruoko, vihannekset ja mukulakasvit. Maatalouden osuus bruttokansantuotteesta on 3,8 prosenttia. Ala kasvoi kuluvan vuoden ensipuoliskolla 4,8 prosenttia, kun yleinen talouskasvu oli 4,7 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia