Uutiset

Lukašenkon hallinto kostaa kansalaisyhteiskunnalle

Valko-Venäjän oppositio on yhä kiperämmässä tilanteessa, sanoo Fifi-verkkolehden haastattelema kansalaisaktiivi Katerina.

Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnalle kostetaan viime joulukuun mielenosoituksista, joissa protestoitiin presidentinvaalit taas kerran murskavoittanutta Aleksandr Lukašenkoa ja vaalivilppiä vastaan. Näin sanoo Kati Pietarisen haastattelema Valko-Venäjän kansallisen nuoriso- ja lastenjärjestöjen kattoliiton edustaja Katerina Fifi-verkkolehdessä.

Huhtikuussa tiedotusministeriö ilmoitti sulkevansa viimeiset itsenäiset valtalehdet, Nasha Nivan ja Narodnaya Volyan. Vuosi 2011 on tuonut muutenkin muutoksen huonompaan, Katerina sanoo.

"Alkuvuoden aikana kaikki nuorisojärjestöjen aktiivit, itsenäiset journalistit, poliittiset aktiivit, nuorisoaktiivit ja ihmisoikeusaktiivit joutuivat KGB:n kuulusteluihin. Viisi läheistä ystävääni joutui 15 päiväksi vankilaan. Moni ystäväni on kevään aikana erotettu yliopistosta opiskelijajärjestössä toimimisen takia."

Katerinan mukaan talouskriisi on koetellut maata rankasti, ja se saattaa jatkossa aiheuttaa sekä tavallisten kansalaisten protesteja että vallan puolelta kovan vastareaktion niihin.

"Eniten pelottaa se, että ennen vaaleja kaikki ehdokkaat pidätetään ja järjestöt suljetaan. Ehkä meitä kaikkia rangaistaan niin pahasti, ettei kukaan enää uskalla tehdä mitään. Kun ihmiset joutuvat vankilaan tai sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin, kun on erotettu työstä ja koulusta, harva jaksaa enää ajatella politiikka."

Valko-Venäjän demokratia aktivismikansalaisyhteiskunta Valko-Venäjä

Lue myös

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen pitää silmillään kahta kuukuppia.

Kuukautishäpeä rajoittaa naisten elämää ympäri maailman – Tansaniassa rikotaan tabuja kuukupin avulla

Kuukautiset ovat useimmissa kulttuureissa tabu, joka voi aiheuttaa muun muassa hygieniaongelmia ja koulupoissaoloja. Tansanialainen Hyasintha Ntuyeko on käynyt väärien uskomusten kimppuun. Työ on hidasta, sillä maassa on pohdittu jopa sitä, viekö uutuustuote kuukuppi neitsyyden.
Facebook älypuhelimessa

Kohdennetun vaikuttamisen uhrina

Facebook on myöntänyt luovuttaneensa kymmenien miljoonien käyttäjien tiedot Cambridge Analytica -yritykselle. Le monde diplomatique -lehden Suomen päätoimittajan Ari Turusen mukaan paras keino suojautua kyseenalaiselta vaikuttamiselta on tietoisuuden lisääminen. Se taas edellyttää yleissivistyksen arvostamista.
Maanviljelijä maissipellolla

Afrikassa ratkotaan ilmasto-ongelmia uuden teknologian avulla

Suomalaisen Jukka Uosukaisen johtama YK:n teknologiakeskus auttaa kehitysmaita löytämään teknologisia ratkaisuja päästöjen vähentämiseksi ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseksi. Konsteihin kuuluvat esimerkiksi aurinkoenergia ja maalämpö.
Jalkapallostadion, etualalla ihmisiä rannalla

Ihmisoikeusjärjestö: Maailman johtajien boikotoitava jalkapallon MM-kisojen avajaisia Moskovassa

Venäjä on Syyrian liittolainen, ja siksi valtioiden johtajien ei pitäisi matkustaa jalkapallon MM-kisojen avajaisiin, vaatii Human Rights Watch.