Uutiset

Lukašenkon hallinto kostaa kansalaisyhteiskunnalle

Valko-Venäjän oppositio on yhä kiperämmässä tilanteessa, sanoo Fifi-verkkolehden haastattelema kansalaisaktiivi Katerina.

Valko-Venäjän kansalaisyhteiskunnalle kostetaan viime joulukuun mielenosoituksista, joissa protestoitiin presidentinvaalit taas kerran murskavoittanutta Aleksandr Lukašenkoa ja vaalivilppiä vastaan. Näin sanoo Kati Pietarisen haastattelema Valko-Venäjän kansallisen nuoriso- ja lastenjärjestöjen kattoliiton edustaja Katerina Fifi-verkkolehdessä.

Huhtikuussa tiedotusministeriö ilmoitti sulkevansa viimeiset itsenäiset valtalehdet, Nasha Nivan ja Narodnaya Volyan. Vuosi 2011 on tuonut muutenkin muutoksen huonompaan, Katerina sanoo.

"Alkuvuoden aikana kaikki nuorisojärjestöjen aktiivit, itsenäiset journalistit, poliittiset aktiivit, nuorisoaktiivit ja ihmisoikeusaktiivit joutuivat KGB:n kuulusteluihin. Viisi läheistä ystävääni joutui 15 päiväksi vankilaan. Moni ystäväni on kevään aikana erotettu yliopistosta opiskelijajärjestössä toimimisen takia."

Katerinan mukaan talouskriisi on koetellut maata rankasti, ja se saattaa jatkossa aiheuttaa sekä tavallisten kansalaisten protesteja että vallan puolelta kovan vastareaktion niihin.

"Eniten pelottaa se, että ennen vaaleja kaikki ehdokkaat pidätetään ja järjestöt suljetaan. Ehkä meitä kaikkia rangaistaan niin pahasti, ettei kukaan enää uskalla tehdä mitään. Kun ihmiset joutuvat vankilaan tai sosiaalisiin ja taloudellisiin ongelmiin, kun on erotettu työstä ja koulusta, harva jaksaa enää ajatella politiikka."

Valko-Venäjän demokratia aktivismikansalaisyhteiskunta Valko-Venäjä

Lue myös

Ales Bialiatski (vas.) Tunisian ulkomisteri Mouldi Khefin seurassa helmikuussa 2011.(Kuva: FIDH / cc 2.0)

Valko-Venäjä jatkaa järjestöjen ajojahtia

EU:n avustuksista määrätyt kyseenalaiset maksut uhkaavat kaataa Valko-Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön.

Valko-Venäjä hääti hallitusta arvostelleen ihmisoikeusjärjestön

Viasnan johtaja tuomittiin vuosi sitten vankilaan ja nyt viranomaiset sulkivat järjestön toimiston Minskissä.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Bahrainin lippu, taustalla pääkaupunki Manaman rakennuksia
Bahrain suhtautuu tiukasti toisinajattelijoihin.(Kuva: Florian G / Flickr.com / CC BY 2.0)

Jemenin sotaa kritisoineelle bahrainilaisaktivistille viiden vuoden vankilatuomio

Nabeel Rajab sai tuomion muun muassa väärän tiedon levittämisestä sota-aikana sekä vieraan valtion loukkaamisesta.
Maanviljelijä ja härkä
Sambialainen maanviljelijä Lameck Sibukale iloitsee kylään perustetusta säästöryhmästä, jonka ansiosta hän onnistui hankkimaan viime vuonna menettämänsä härän tilalle uuden.(Kuva: Friday Phiri / IPS)

Säästöryhmät auttavat pienviljelijöitä Sambiassa

”Kunpa tämä olisi tapahtunut aikaisemmin”, sanoo 78-vuotias säästöryhmään liittynyt viljelijä Lameck Sibukale. Hän on onnistunut ostamaan uuden kyntöhärän ryhmän tuotolla.
Mielenosoittaja ämyrin kanssa
Viime vuonna ihmisoikeuksia myös puolustettiin, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vuosiraportissaan.(Kuva: Sam Rodgers / CC BY-NC 2.0)

Amnestyn vuosiraportti: Viha muuttunut sanoista teoiksi – Suomelle moitteita translaista

Viime vuonna maailman johtajat polkivat kilvan ihmisoikeuksia, mutta kansa myös ryhtyi kapinoimaan ihmisoikeusloukkauksia vastaan, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.