Uutiset

Libanonista virtaa aseita Syyriaan

Arabimaat avustavat kapinallisia, asekauppiaat kiskovat huippuhintoja.
Libanonissa toimivat asekaupan jengit hyödyntävät Syyrian tilannetta kasvattaakseen omia voittojaan. (Kuva: FreedonHouse / Flickr.com / cc 2.0)

Libanon on pysynyt rauhallisena Syyrian levottomuuksista huolimatta, mutta immuuni se ei niille ole. Asia vahvistui huhtikuun lopulla, kun Libanonin armeija pysäytti Syyriaan aiotun aselastin.

"Menen tapaamaan armeijaani", kertoo Zaki-niminen syyrialainen, joka odottelee turvatalossa Libanonin puolella. Hänen perheensä on lähtöisin Haman ja Homsin kaupungeissa, jotka ovat Syyrian opposition keskuksia.

Zakin suku karkotettiin Syyriasta jo 1981, kun nykyisen presidentin isä Hafez al-Assad kävi sunnien Muslimiveljeskunnan kimppuun.

Suvulla on nyt menestyvä kauppayhtiö Saudi-Arabiassa, ja Zakin mukaan se välittää Libanonin kautta rahaa Syyrian vapautusarmeijalle (FSA) asehankintoja varten.

Käteistä on toimitettu 100 000 dollaria (77 000 euroa) kuukaudessa yli puolen vuoden ajan, Zaki sanoo. Hän kertoo tulleensa isänsä pyynnöstä tarkistamaan, että kapinalliset saavat haluamiaan aseita.

"Saudihallitus ei estä toimintaamme. Se suojelee meitä ja haluaa, että toimimme hiljaisuudessa", hän jatkaa. Saudi-Arabiaa hallitsevat sunnimuslimit, kun taas Syyriassa valtaa pitää alevivähemmistö ja kapinaa johtavat sunnit.

Aseen hinta kymmenkertaistui

Syyrian kapinaa tukevat kansainväliset tahot eivät ole yksimielisiä FSA:n avustamisesta. "Syyrian ystävien" viime kokouksen jälkeen Saudi-Arabian ja Persianlahden öljymaiden sanotaan perustaneen miljoonien dollareiden rahaston FSA:n tueksi.

Eräs pakolaisia ja avustustarvikkeita rajan yli salakuljettava syyrialainen aktivisti valittaa, että Libanonissa toimivat asekaupan jengit hyödyntävät Syyrian tilannetta kasvattaakseen omia voittojaan.

"Asekauppiaat yrittävät luoda markkinoita Homsiin yllyttämällä tiettyjä ryhmittymiä sotaan", aktivisti sanoo.

Hänen mukaansa Kalašnikov-rynnäkkökiväärin hinta on noussut 2 000 dollariin, kun se ennen kapinaa oli 200-300 dollaria.

Libanoniin laivattujen aseiden ohella liikkeellä on maan armeijalta varastettua kalustoa. Libanonilainen al-Akhbar-lehti kertoi huhtikuussa, että eräs tiedustelu-upseeri oli pidätetty asekauppaepäilyjen vuoksi.

Zaki vahvistaa, että Libanonin armeijan aseita on kaupan.

Pyhä sota kutsuu

Libanonin puolelle on tullut YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan noin 24 000 syyrialaista. Pakolaisten joukossa on myös kapinallisten taistelijoita.

Viime aikoina on havaittu myös päinvastaista liikennettä, kun libanonilaisia on lähtenyt taistelemaan FSA:n riveihin.

"Samaan tapaan kuin Irakissa, Syyriaankin on muodostumassa pyhän sodan alueita", Beirutin amerikkalaisen yliopiston politiikan tutkimuksen professori Hilal Khashan sanoo.

Khashanin mukaan Syyrian armeija pyrkii torjumaan tulokkaat, mikä on synnyttänyt matalan intensiteetin selkkauksen rajalle. Hän ei kuitenkaan usko sen laajenevan.

Tukea pohjoisesta

Pohjois-Libanonissa sijaitseva Tripoli on vanhoillinen sunnikaupunki, jolla on vahvat siteet kapina-alueisiin Syyrian puolella.

Tripolin uskonnollinen johtaja sheikki Mazen al-Mohammad kiistää väitteet, joiden mukaan hän olisi lähettänyt uskonsotureita Syyriaan.

"Mutta jos kansainväliset ponnistukset syyrialaisten veljiemme auttamiseksi epäonnistuvat ja he pyytävät apua, annamme sitä", hän lisää.

Syyrialla oli vahvat sotajoukot Libanonissa 1976-2005. Al-Mohammadin mukaan se aiheutti paljon kärsimystä Libanonin sunneille ja siksi he ymmärtävät nyt veljiensä kapinaa.

Syyrian konflikti sota ja rauhaaseet & armeijaliiketoiminta LibanonSyyria

Libanonin väestö

 

  • Asukkaita 4,1 miljoonaa, joista 95 prosenttia arabeja, 4 prosenttia armenialaisia ja 1 prosenttia muita. Monet kristityt eivät miellä itseään arabeiksi, vaan viittaavat foinikialaisiin juuriinsa. 
  • Uskonnot: Muslimeja 60 prosenttia, kristittyjä 39 prosenttia. Kumpikin ryhmä jakautuu lukuisiin lahkoihin. Muita noin 1 prosentti.

 

Syyrian väestö

 

  • Asukkaita 22,5 miljoonaa, joista 90 prosenttia arabeja. Loput kurdeja, armenialaisia ja muita pieniä ryhmiä. 
  • Uskonnot: Sunnimuslimeja 74 prosenttia, muita islamilaisia ryhmiä, kuten aleveja ja druuseja, 15 prosenttia. Kristittyjä noin 10 prosenttia. Pieni juutalaisvähemmistö.

 

(Lähde: The World Factbook)

Lue myös

Syyrialaispakolaisia ja telttoja Libanonissa
Libanoniin on paennut lähes miljoona syyrialaista. Pakolaisia epämuodollisella leirillä Bekaan laaksossa helmikuussa 2017.
(Kuva:
Russell Watkins
/
DFID
/
CC BY 2.0
)
Koululuokallinen lapsia
Syyrian konflikti on vaikuttanut jopa 80 prosenttiin maan lapsista. Kuvassa syyrialais- ja libanonilaislapsia yhteisoppitunnilla Libanonissa vuonna 2016.
(Kuva:
Adam Patterson
/
Panos
DFID
/
CC BY 2.0
)

Konfliktit vaikuttavat yhä kipeämmin lapsiin – asiantuntijalta ei heru ymmärrystä pakolaisvastaisuudelle

Iso osa syyrialaislapsista on menettänyt jonkun läheisensä konfliktin seurauksena. World Vision -järjestön asiantuntija Brikena Zogaj toivoo rikkailta mailta lapsiystävällisempää pakolaispolitiikkaa. ”Kymmenen vuoden päästä voi olla teidän vuoronne olla autettavana.”
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.
(Kuva:
niawag
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.