Uutiset

Libanonista virtaa aseita Syyriaan

Arabimaat avustavat kapinallisia, asekauppiaat kiskovat huippuhintoja.
Libanonissa toimivat asekaupan jengit hyödyntävät Syyrian tilannetta kasvattaakseen omia voittojaan. (Kuva: FreedonHouse / Flickr.com / cc 2.0)

Libanon on pysynyt rauhallisena Syyrian levottomuuksista huolimatta, mutta immuuni se ei niille ole. Asia vahvistui huhtikuun lopulla, kun Libanonin armeija pysäytti Syyriaan aiotun aselastin.

"Menen tapaamaan armeijaani", kertoo Zaki-niminen syyrialainen, joka odottelee turvatalossa Libanonin puolella. Hänen perheensä on lähtöisin Haman ja Homsin kaupungeissa, jotka ovat Syyrian opposition keskuksia.

Zakin suku karkotettiin Syyriasta jo 1981, kun nykyisen presidentin isä Hafez al-Assad kävi sunnien Muslimiveljeskunnan kimppuun.

Suvulla on nyt menestyvä kauppayhtiö Saudi-Arabiassa, ja Zakin mukaan se välittää Libanonin kautta rahaa Syyrian vapautusarmeijalle (FSA) asehankintoja varten.

Käteistä on toimitettu 100 000 dollaria (77 000 euroa) kuukaudessa yli puolen vuoden ajan, Zaki sanoo. Hän kertoo tulleensa isänsä pyynnöstä tarkistamaan, että kapinalliset saavat haluamiaan aseita.

"Saudihallitus ei estä toimintaamme. Se suojelee meitä ja haluaa, että toimimme hiljaisuudessa", hän jatkaa. Saudi-Arabiaa hallitsevat sunnimuslimit, kun taas Syyriassa valtaa pitää alevivähemmistö ja kapinaa johtavat sunnit.

Aseen hinta kymmenkertaistui

Syyrian kapinaa tukevat kansainväliset tahot eivät ole yksimielisiä FSA:n avustamisesta. "Syyrian ystävien" viime kokouksen jälkeen Saudi-Arabian ja Persianlahden öljymaiden sanotaan perustaneen miljoonien dollareiden rahaston FSA:n tueksi.

Eräs pakolaisia ja avustustarvikkeita rajan yli salakuljettava syyrialainen aktivisti valittaa, että Libanonissa toimivat asekaupan jengit hyödyntävät Syyrian tilannetta kasvattaakseen omia voittojaan.

"Asekauppiaat yrittävät luoda markkinoita Homsiin yllyttämällä tiettyjä ryhmittymiä sotaan", aktivisti sanoo.

Hänen mukaansa Kalašnikov-rynnäkkökiväärin hinta on noussut 2 000 dollariin, kun se ennen kapinaa oli 200-300 dollaria.

Libanoniin laivattujen aseiden ohella liikkeellä on maan armeijalta varastettua kalustoa. Libanonilainen al-Akhbar-lehti kertoi huhtikuussa, että eräs tiedustelu-upseeri oli pidätetty asekauppaepäilyjen vuoksi.

Zaki vahvistaa, että Libanonin armeijan aseita on kaupan.

Pyhä sota kutsuu

Libanonin puolelle on tullut YK:n pakolaisviraston UNHCR:n mukaan noin 24 000 syyrialaista. Pakolaisten joukossa on myös kapinallisten taistelijoita.

Viime aikoina on havaittu myös päinvastaista liikennettä, kun libanonilaisia on lähtenyt taistelemaan FSA:n riveihin.

"Samaan tapaan kuin Irakissa, Syyriaankin on muodostumassa pyhän sodan alueita", Beirutin amerikkalaisen yliopiston politiikan tutkimuksen professori Hilal Khashan sanoo.

Khashanin mukaan Syyrian armeija pyrkii torjumaan tulokkaat, mikä on synnyttänyt matalan intensiteetin selkkauksen rajalle. Hän ei kuitenkaan usko sen laajenevan.

Tukea pohjoisesta

Pohjois-Libanonissa sijaitseva Tripoli on vanhoillinen sunnikaupunki, jolla on vahvat siteet kapina-alueisiin Syyrian puolella.

Tripolin uskonnollinen johtaja sheikki Mazen al-Mohammad kiistää väitteet, joiden mukaan hän olisi lähettänyt uskonsotureita Syyriaan.

"Mutta jos kansainväliset ponnistukset syyrialaisten veljiemme auttamiseksi epäonnistuvat ja he pyytävät apua, annamme sitä", hän lisää.

Syyrialla oli vahvat sotajoukot Libanonissa 1976-2005. Al-Mohammadin mukaan se aiheutti paljon kärsimystä Libanonin sunneille ja siksi he ymmärtävät nyt veljiensä kapinaa.

Syyrian konflikti sota ja rauhaaseet & armeijaliiketoiminta LibanonSyyria

Libanonin väestö

 

  • Asukkaita 4,1 miljoonaa, joista 95 prosenttia arabeja, 4 prosenttia armenialaisia ja 1 prosenttia muita. Monet kristityt eivät miellä itseään arabeiksi, vaan viittaavat foinikialaisiin juuriinsa. 
  • Uskonnot: Muslimeja 60 prosenttia, kristittyjä 39 prosenttia. Kumpikin ryhmä jakautuu lukuisiin lahkoihin. Muita noin 1 prosentti.

 

Syyrian väestö

 

  • Asukkaita 22,5 miljoonaa, joista 90 prosenttia arabeja. Loput kurdeja, armenialaisia ja muita pieniä ryhmiä. 
  • Uskonnot: Sunnimuslimeja 74 prosenttia, muita islamilaisia ryhmiä, kuten aleveja ja druuseja, 15 prosenttia. Kristittyjä noin 10 prosenttia. Pieni juutalaisvähemmistö.

 

(Lähde: The World Factbook)

Lue myös

Syyrialainen tomaatinviljelijä vuonna 2014. (Kuva: UNDP Syria / CC BY-NC-ND 2.0)

Syyrian konflikti on maksanut maataloudelle 15 miljardia euroa, viljelijät sinnittelevät yhä

Syyrian maanviljelijät kaipaisivat tukea esimerkiksi lannoitteiden ja polttoaineen hankintaan. Se voisi hillitä myös muuttoliikettä, selviää tutkimuksesta.
Syyriasta on paennut lähes 5 miljoonaa ihmistä. Pakolaislapsia Za'atarin leirillä Jordaniassa vuonna 2015. (Kuva: DFID - UK Department for International Development / CC BY 2.0)

Tutkimus: Syyrian lapsilla vaikeita mielenterveysongelmia

Pelastakaa Lasten tekemän laajan tutkimuksen mukaan syyrialaislapset elävät lähes jatkuvassa pelkotilassa väkivallan vuoksi. Myös Suomeen saapuneet pakolaislapset oireilevat.
(Kuva: UN Photo/Mark Garten)

Näkökulma: Venäjä pelaa Aleppolla

Politiikan tutkimuksen emeritusprofessori Jacques Lévesque analysoi Syyriaa, jossa konflikti on vetänyt mukaansa yhä uusia maita. Yksi tärkeimmistä pelaajista on Venäjä.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.