Latinalaisen Amerikan vaalit konsulttien juhlaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Latinalaisen Amerikan vaalit konsulttien juhlaa

Latinalaisen Amerikan maissa on viime vuosina kasvanut kysyntä konsulttifirmoille, jotka ovat hankkineet mainetta likaisilla tempuilla Yhdysvaltain ja Meksikon vaaleissa.

Uudet aggressiiviset vaalitaktiikat kiinnostavat niin oikeistoa kuin vasemmistoakin Keski- ja Etelä-Amerikassa. Konsulttien neuvoista tuntuu myös olleen hyötyä joillekin presidenttiehdokkaille.

Ecuadorin presidentiksi viime vuonna noussut Rafael Correa turvautui kampanjassaan meksikolaisen Cuarto de Guerra (Sotahuone) -yrityksen apuun.

"Ulkopuolinen näkökulma on ehdokkaalle virkistävä, sillä konsultti ei etsi itselleen kaupallisia tai poliittisia hyötyjä kyseisestä maasta. Neuvoni ovat poliittisesti niin objektiivisia kuin mahdollista", Cuarto de Guerran perustaja José Antonio Ibinarriaga selittää.

Meksikon presidentiksi viime vuonna valittu Felipe Calderón puolestaan sai neuvoja espanjalaiselta Antonio Solálta ja yhdysvaltalaiselta Dick Morrisilta.

Solálla on yhteyksiä Espanjan oikeisto-oppositioon, ja Morris neuvoi aikanaan presidentti Bill Clintonia (1993-2001).

Morris tosin joutui eroamaan kesken Clintonin uudelleenvalintaan tähdänneen kampanjan 1996, kun hänen suhteensa Valkoisen talon salaisuuksia paljastaneeseen prostituoituun tuli julki.

Solá ja Morris räätälöivät Calderónille voittoisaksi osoittautuneen vaalikampanjan, joka perustui paljolti kilpailijan mustamaalaukselle. Vasemmiston ehdokas oli sen mukaan "vaaraksi Meksikolle".

Keskiamerikkalaisessa Hondurasissa yhdysvaltalainen konsultti Mark Klugmann ei onnistunut nostamaan oikeiston Porfirio Loboa presidentiksi viime vuonna.

Sama "rautanyrkkiä" rikollisille heristävä linja jatkuu kuitenkin nyt Guatemalan vaalikampanjassa, jossa Klugmann avustaa oikeiston Otto Pérez de Molinaa. Guatemalassa pidetään vaalit 9. syyskuuta.

Klugmann kirjoitti puheita Yhdysvalloissa presidentti Ronald Reaganille (1981-1989) ja George Bush vanhemmalle (1989-1993) ja avusti vuosina 1999-2004 sekä Panaman presidenttiä Mireya Moscosoa että El Salvadorin Francisco Floresia.

Meksikon Iberoamerikkalaisen yliopiston politiikan tutkija Carlos Lugo vertaa vaalikonsultteja keinottelunhaluiseen pääomaan, jonka voitontavoittelussa valtakuntien rajoilla ei ole merkitystä.

"Kun konsultit poistuvat, poliitikot eivät tiedä, mitä tehdä", Lugo sanoo.

Kansainvälisten vaalikonsulttien koulutuksesta vastaa pääasiassa kaksi yhdysvaltalaista opinahjoa: pääkaupungissa toimiva George Washington -yliopisto ja Yleisamerikkalainen poliittisen johtamisen keskus Miamissa.

Kymmenet laitosten kasvatit etsivät Amerikan maista mahdollisuuksia päästä testaamaan taitojaan.

Miamin opinahjon 72:n luennoitsijan joukkoon kuuluu myös Morris, jolta ovat ostaneet palveluita muun muassa Argentiinan entinen presidentti Fernando de la Rúa (1999-2001) ja Uruguayn Jorge Batlle (2000-2005). Kummankin valtakautta varjosti maan historian pahin taloudellinen ja sosiaalinen kriisi.

Koulutuslaitoksia on syytetty siitä, että ne auttavat Yhdysvaltoihin myötämielisesti suhtautuvia ehdokkaita voittamaan vaalit.

Guatemalan presidentinvaaleissa ehdolla oleva Nobel-palkittu maya-intiaani Rigoberta Menchú toivoi meksikolaista Cuarto de Guerraa konsultikseen, mutta hänen vaaliliittonsa ei kyennyt maksamaan pyydettyä noin 146 000 euron palkkiota.

Cuarto de Guerran perustajat sanovat olevansa "ideologioista vapaita markkinoijia". "Hoidamme vain poliittista viestintää. Meidän on tunnettava kulttuuri ja tavat paikoissa, jonne viestiä viemme", Ibinarriaga selittää.

Latinalaisen Amerikan maista vain Guatemalassa ja Argentiinassa pidetään tänä vuonna presidentinvaalit, mutta sitä ennen niitä oli reilun vuoden sisällä kahdettoista, joten konsulteilla on riittänyt rahakkaita töitä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia