Lapsiavioliitto on monelle Syyrian pakolaiselle ainoa vaihtoehto | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsiavioliitto on monelle Syyrian pakolaiselle ainoa vaihtoehto

Sotaa edeltävään aikaan verrattuna lapsiavioliittojen määrä on jopa nelinkertaistunut, varoittaa YK:n väestörahasto.

Piirustus perheestä.

Syyrialaispakolaisen piirustus Libanonissa. Kuva: Russell Watkins / Department for International Development / CC BY 2.0.

Syyrialaisten pakolaisten keskuudessa solmitaan jopa neljä kertaa enemmän lapsiavioliittoja kuin Syyriassa ennen sotaa, sanoo YK:n väestörahasto Unfpa.

Esimerkiksi järjestön viime syksynä tekemän, vasta julkaistun kyselytutkimuksen mukaan Libanonissa Western Bekaan alueen syyrialaispakolaisten keskuudessa 15–17-vuotiaista tytöistä lähes neljännes on naimisissa. 20–24-vuotiaista yli kolmannes kertoi menneensä naimisiin alaikäisenä.

Kyselyssä selvisi, että jopa osa niistä pakolaisista, jotka keräsivät kyselydatan noin 2 400 pakolaisnaiselta ja -tytöltä, oli taistellut naittamispaineiden kanssa.

"Olen vakuuttunut siitä, ettei kenenkään tytön pitäisi mennä naimisiin alle 18-vuotiaana. Mutta todellisuudessa se on erilaista", kertoi leskiäiti Iman (nimi muutettu), yksi tietojen kerääjistä.

Hän antoi serkkunsa kihlata 15-vuotiaan tyttärensä saadakseen taloudellista apua.

Unfpan mukaan lapsiavioliittoihin puuttumista voitaisiin edesauttaa esimerkiksi tyttöjen koulutusta lisäämällä. Tällä hetkellä alle 17 prosenttia 16-vuotiaista pakolaistytöistä on koulussa. Pakolaisille pitäisi myös kertoa lapsiavioliittojen seurauksista, kuten raskauskomplikaatioista, järjestö suosittelee.

Sen omissa koulutuksissa annetaan tietoa niin vanhemmille, nuorille, terveystyöntekijöille kuin paikallisille johtajillekin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia