Uutiset

Lapsiavioliitot jakavat mielipiteitä Marokossa

Marokossa naitetaan vuosittain 30 000 alaikäistä tyttöä, maan oikeusministeriö arvioi.
Kaikki islamilaisen lain tuntijat eivät hyväksy Koraanin tulkintaa, mikä sallii yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen naittamisen. (Kuva: Julie Kertesz / cc 2.0)

Marokossa naitetaan vuosittain 30 000 alaikäistä tyttöä, maan oikeusministeriö arvioi. Joka kymmenes morsian on alaikäinen, kun naimakauppoja solmitaan vuosittain 300 000.

Kampanja lapsiavioliittoja vastaan sai vauhtia, kun 15-vuotias Amina Filali teki maaliskuussa itsemurhan sen jälkeen, kun hänet pakotettiin avioon raiskaajansa kanssa.

Aiemmin tabuna pidetystä lapsiavioliitosta alkoi kiivas keskustelu, ja sen vastustajat ryhtyivät keräämään nimiä adressiin. Miljoonan nimen tavoitteesta oli toukokuun alussa koossa liki 800 000, kampanjan järjestäjiin kuuluva Jamal Rhmani kertoo.

Hän on sosialistipuolueen jäsen ja entinen työministeri, jolla on itsellään 14-vuotias tytär.

Kampanjassa vaaditaan lapsiavioliiton sallivien lakien kumoamista. Silmätikkuna on myös laki, joka vapauttaa raiskaajan rangaistuksesta, mikäli tämä avioituu uhrinsa kanssa.

Vanhoilliset muslimit vastustavat uudistuksia. Tunnettu uskonoppinut Mohamed el-Maghrawi julisti 2008, että Koraani sallii yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen naittamisen. Kaikki islamilaisen lain tuntijat eivät kuitenkaan hyväksy tulkintaa.

Islamilaista puoluetta edustava oikeusministeri Mustapha Erramid pelkää, että lakimuutokset ajaisivat ääri-islamistit kaduille mellakoimaan.

uskontolapsetlakikulttuuri Marokko

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.