Uutiset

Lapsiavioliitot jakavat mielipiteitä Marokossa

Marokossa naitetaan vuosittain 30 000 alaikäistä tyttöä, maan oikeusministeriö arvioi.
Kaikki islamilaisen lain tuntijat eivät hyväksy Koraanin tulkintaa, mikä sallii yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen naittamisen. (Kuva: Julie Kertesz / cc 2.0)

Marokossa naitetaan vuosittain 30 000 alaikäistä tyttöä, maan oikeusministeriö arvioi. Joka kymmenes morsian on alaikäinen, kun naimakauppoja solmitaan vuosittain 300 000.

Kampanja lapsiavioliittoja vastaan sai vauhtia, kun 15-vuotias Amina Filali teki maaliskuussa itsemurhan sen jälkeen, kun hänet pakotettiin avioon raiskaajansa kanssa.

Aiemmin tabuna pidetystä lapsiavioliitosta alkoi kiivas keskustelu, ja sen vastustajat ryhtyivät keräämään nimiä adressiin. Miljoonan nimen tavoitteesta oli toukokuun alussa koossa liki 800 000, kampanjan järjestäjiin kuuluva Jamal Rhmani kertoo.

Hän on sosialistipuolueen jäsen ja entinen työministeri, jolla on itsellään 14-vuotias tytär.

Kampanjassa vaaditaan lapsiavioliiton sallivien lakien kumoamista. Silmätikkuna on myös laki, joka vapauttaa raiskaajan rangaistuksesta, mikäli tämä avioituu uhrinsa kanssa.

Vanhoilliset muslimit vastustavat uudistuksia. Tunnettu uskonoppinut Mohamed el-Maghrawi julisti 2008, että Koraani sallii yhdeksän vuotta täyttäneiden tyttöjen naittamisen. Kaikki islamilaisen lain tuntijat eivät kuitenkaan hyväksy tulkintaa.

Islamilaista puoluetta edustava oikeusministeri Mustapha Erramid pelkää, että lakimuutokset ajaisivat ääri-islamistit kaduille mellakoimaan.

uskontolapsetlakikulttuuri Marokko

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.