Lapsenteko osa Palestiinan vastarintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lapsenteko osa Palestiinan vastarintaa

Osa naisista on päättänyt, että puolison vankilatuomio ei saa olla esteenä lisääntymiselle, joten spermaa salakuljetetaan vankiloista.

(IPS) -- Gazassa asuva palestiinalainen Bushra Abu Saafi synnytti vuosi sitten reippaat kaksospojat, vaikka hän ei ole ollut fyysisessä kosketuksessa lasten isään 11 vuoteen. Isä istuu Israelissa vankilassa, joista on alettu salakuljettaa spermaa Palestiinaan.

Vuodesta 2013 lähtien noin 30 palestiinalaisnaista on synnyttänyt lapsen salakuljetuksen ja koeputkihedelmöityksen tuloksena. Gazassa Abu Saafi on vasta toinen, jolla operaatio onnistui.

Palestiinalaisvankeja on Israelin vankiloissa noin 5 750, josta miehiä 5 550.

Osa naisista on päättänyt, että puolison vankilatuomio – joka voi kestää vuosikymmeniä – ei saa olla esteenä lisääntymiselle.

Vapauden lähettiläät

Palestiinalaishallinto ja Gazaa hallitseva islamistinen Hamas ovat tukeneet naisten toimintaa. Keväällä viranomaiset järjestivät Gazassa jopa yhteiset syntymäpäiväjuhlat "vapauden lähettiläille", kuten lapsia kutsutaan.

Useimmilla palestiinalaisperheillä on vähintään yksi sukulainen Israelin vankina. Poliittisten vankien muistaminen nivoutuu taisteluun Israelin miehitys- ja piiritysvaltaa vastaan. Kodeissa vankien kuvat ja heidän valmistamansa esineet ovat jatkuvasti läsnä.

Bushra Abu Saafi asuu viiden lapsensa kanssa isänsä luona. Hänen miehensä Saleh vangittiin 11 vuotta sitten syytettynä osallistumisesta islamistiseen väkivaltaan. Pari oli ollut tuolloin viisi vuotta naimisissa ja Saleh oli 23-vuotias.

Perheen kolmas lapsi oli tulossa, kun Saleh vangittiin. Vain kahdella vanhimmalla lapsella on jotain muistoja elämästä isänsä kanssa.

Salamyhkäinen operaatio

"Koeputkihedelmöityksen kokeileminen oli Salehin ajatus", Abu Saafi sanoo ja myöntää aluksi pelänneensä, miten ympäristö suhtautuu vangin vaimon raskauteen.

Terveydenhuollon väki kehotti häntä kertomaan kaikille, että keinohedelmöitys on tehty vankilasta salakuljetetulla spermalla. Palestiinalaiset viestimet ovat sittemmin tiedottaneet ilmiöstä laajasti.

Naiset eivät kerro, miten salakuljetus tapahtuu. Epäillään, että sperma kulkeutuu lasten mukana näiden tietämättä vaikka silmätippapullossa tai makeispatukan kääreessä. Vaimot eivät saa tavata miehiään vankilassa kuin lasin läpi, mutta lapset päästetään isiensä luokse vierailun lopuksi.

Abu Saafin mukaan lapsenteossa on kyse myös vastarinnasta. "Kärsittyäni ruumiintarkastukset ja muut nöyryytykset jokaisella vankilavierailulla halusin näyttää, että sääntöjä on mahdollista rikkoa."

Kohtu aseena

Koska Palestiinan naiset ovat koulutettuja ja lapsikuolleisuus vähäistä, syntyvyyden olettaisi alhaiseksi. Se, että lapsia syntyy 4,1 naista kohti liittyy palestiinalaisten vastarintaan Israelin miehitystä vastaan, sanoo Palestiinassa toimiva tanskalainen terveystutkija Liv Hansson.

"Edesmennyt presidentti Jasser Arafat lausui, että palestiinalaisnaisten kohdut ovat kansan tehokkaimpia aseita", Hansson muistuttaa.

Israel pitääkin palestiinalaisten suurta sikiävyyttä Gazassa, Länsirannalla ja Israelin arabialueilla uhkana. Se puhuu väestökehityksen aikapommista tarkoittaen aikaa, jolloin Israelissa asuu enemmän arabeja kuin juutalaisia.

Palestiinalaisalueiden faktat

  • Gazassa on asukkaita 1,8 miljoonaa ja Länsirannalla 2,6 miljoonaa.
  • Gazan pinta-ala on 365 ja Länsirannan 5 970 neliökilometriä.
  • Israel on miehittänyt alueita laittomasti vuodesta 1967. Sen Länsirannalle perustamissa siirtokunnissa asuu yli 500 000 juutalaista.
  • Israel veti siirtokuntansa Gazasta 2005. Sotilaallinen miehitys vaihtui tiukkaan taloussaartoon 2007, kun islamistinen Hamas sai alueella vallan.
  • Länsirannan palestiinalaishallintoa johtaa Fatah-järjestö, jolla on ollut huonot välit Hamasiin. Palestiinalaisten sisäinen eripura on osaltaan vaikeuttanut Lähi-idän rauhanhankkeita.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia