Länttä syytetään Pakistanin ”talebanisoimisesta” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länttä syytetään Pakistanin ”talebanisoimisesta”

Taleban on vahvistanut asemiaan Pakistanin naapurivaltiossa Afganistanissa. Pakistanin oppositio pelkää talebanien vallan kasvavan myös Pakistanissa ja vaatii nyt demokratian palauttamista Musharrafin sotilasvallan tilalle.

Taleban on vahvistanut asemiaan Pakistanin naapurivaltiossa Afganistanissa. Pakistanin oppositio pelkää talebanien vallan kasvavan myös Pakistanissa ja vaatii nyt demokratian palauttamista Musharrafin sotilasvallan tilalle.

Länsimaiden joukot sotivat Talebania vastaan Afganistanissa, mutta samojen valtioiden politiikka auttaa arvostelijoiden mukaan islamistien etenemistä Afganistanin ohella myös Pakistanissa.

Pakistanin aiemmat vaaleilla valitut pääministerit Nawaz Sharif ja Benazir Bhutto tapasivat hiljan Lontoossa ja syyttivät länsimaita kaksinaamaisesta politiikasta, joka uhkaa ”talebanisoida” Pakistaninkin.

Sharifin johtama puolue, Pakistanin muslimiliitto, ja Bhutton Pakistanin kansanpuolue ovat yhdistäneet voimansa tavoitteenaan palauttaa Pakistaniin demokratia ja lopettaa kenraali-presidentti Pervez Musharrafin sotilasvalta.

”Länsimaat ylistävät yhtäällä Intian demokratiaa, mutta tukevat toisaalla diktatuuria Pakistanissa”, Sharif muistutti.

Hän sanoo aikovansa palata Pakistaniin haastaman Musharrafin hallinnon. Maassa on määrä pitää vallit tämän vuoden lopulla tai ensi vuoden alussa.

Bhutton mukaan Pakistanin viimeaikaiset väkivaltaisuudet ovat ”Talebania ja al-Qaidaa kannattavien ainesten aiheuttamia”, ja noilla aineksilla on hallituksen tuki.

”Vastustamme Pakistanin talebanisoimista. Haluamme vapaat vaalit, koska demokratiat eivät käy keskenään sotia ja niiden politiikka vie pohjan terrorismilta”, Bhutto vakuutti.

Hänen ja Sharifin mielestä länsimaiden tuki Musharrafille rohkaisee ääriaineksia eikä edistä demokratiaa. Laajat alueet Luoteis-Pakistanissa ovat käytännössä Talebanin ja muiden islamistiryhmien hallinnassa.

Rajan takana Afganistanissa Taleban on vahvistanut asemiaan nopeammin kuin kukaan osasi kuvitella. Arvostelijoiden mukaan länsimaat ovat tahtomattaan edesauttaneet asiaa.

Afganistanissa 17 000 ihmiselle tehty mielipidekysely antaa nyt Talebanille 26 prosentin kannatuksen, kun osuus muutama vuosi sitten jäi 3 prosenttiin.

”Tulos on hyytävä”, luonnehtii Norinne MacDonald mielipidemittauksen tehneestä Senlis Councilista. Se on Afganistanin tilannetta seuraava riippumaton laitos.

MacDonaldin mukaan köyhyyden lisääntyminen näkyy suoraan Talebanin kannatuksen kasvuna. ”Ihmiset eivät pysty ruokkimaan perheitään, ja he ovat vihaisia Yhdysvaltain vähäisestä avusta.”

Hän kertoo, että Talebanilla on nyt Pakistanissa majaileva al-Qaida-ryhmä, mutta mukaan lähtee myös tavallisia nuoria, jotka eivät pidä nykykehityksestä.

MacDonaldin mielestä Yhdysvalloilla ja sen liittolaisilla ei ole mitään mahdollisuuksia puuttua talebanien koulutukseen Pakistanissa niin kauan kuin köyhyys alueella jatkuu.

Vähäisellä kehitysavulla ja Afganistanin unikkoviljelmien tuhoamisella Yhdysvallat vain vahvistaa vihollisiaan ja heikentää omien asevoimiensa asemaa, hän pohtii.

Senlis Councilin edustajana Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa toimiva Gulalai Momand epäilee, että Talebanin kannatus voi olla jopa laajempaa kuin gallup kertoo.

”Ihmiset vastaavat tällaisiin kysymyksiin varoen”, hän sanoo.

Momandin mukaan Yhdysvaltain tukeman presidentti Hamid Karzain hallituksen kannatus heikkenee Afganistanissa vuosi vuodelta. Taustalla vaikuttaa se, että 90 prosenttia Afganistanin saamasta avusta on mennyt sotilaalliseen toimintaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia