Laiton metsien hakkaaminen rehottaa yhä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laiton metsien hakkaaminen rehottaa yhä

Kansainvälisen sääntelyn lisääntyminen on siirtänyt laittoman puun kauppaa vähemmän säännellyille kotimaan markkinoille, kertovat metsätutkijat.

Lisääntyneestä sääntelystä huolimatta iso osa maailman metsistä hakataan yhä laittomasti. Jopa lähes kolmannes myydystä trooppisesta puusta on hakattu laittomasti, koska metsää on muutettu maatalousmaaksi, käy ilmi tuoreesta kansainväliset metsätutkijoiden raportista.

"Metsiin liittyvät rikokset, kuten yritysrikokset ja laittomat hakkuut tuottavat noin 152 miljardia dollaria joka vuosi, enemmän kuin kaikki kehitysapu yhteensä", muistuttaa YK:n ympäristöohjelman Unepin johtaja Erik Solheim kansainvälisen metsäntutkimuslaitos CIFORin tiedotteessa.

Eniten metsiä raivataan maatalousmaaksi Amazonilla ja Kaakkois-Aasiassa, joskin Amazonilla sitä on viime vuosina saatu hillittyä. Usein metsiä raivataan kaupallisen maatalouden tarpeisiin, jotta voitaisiin tuottaa vientiin palmuöljyä, naudanlihaa tai soijapapuja.

Raportin mukaan nähtävissä on myös puukaupan markkinoiden muutoksia. Koska kansainvälisessä kaupassa usein vaaditaan todisteita puun laillisuudesta, kauppa on siirtynyt maiden sisälle tai sellaisiin maihin, joissa sääntelyä on vähemmän, esimerkiksi Kiinaan ja Intiaan.

Esimerkiksi EU:lla ja Yhdysvalloilla on olemassa lainsäädäntöä laittoman puukaupan estämiseen omalla alueellaan. Se ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan riitä, sillä niissä ei oteta huomioon laittoman puukaupan eri ulottuvuuksia. Metsien laittomien hakkuiden taustalla on usein järjestäytynyt rikollisuus, mutta toisaalta metsiä tarvitsevat myös tavalliset ihmiset elantonsa ja ravintonsa hankkimiseksi, raportissa kerrotaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia