Laiton aborttibisnes kukoistaa Namibiassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Laiton aborttibisnes kukoistaa Namibiassa

Laittomat abortit ovat iso bisnes Namibiassa, jossa lakialoite abortin sallimiseksi kaatui kymmenen vuotta sitten. Abortti on sallittu vain insestin ja raiskauksen uhrille tai jos raskaus uhkaa äidin terveyttä.

Laittomat abortit ovat iso bisnes Namibiassa, jossa lakialoite abortin sallimiseksi kaatui kymmenen vuotta sitten. Abortti on sallittu vain insestin ja raiskauksen uhrille tai jos raskaus uhkaa äidin terveyttä.

Raskaus keskeytetään yleisimmin misoprostolia sisältävillä pillereillä, jota myydään Namibiassa kauppanimellä Cytotec.

Pillerin kappalehinta on apteekissa noin kymmenen euroa, mutta niitä voi ostaa myös pimeästi pääkaupunki Windhoekin kaduilta. Aborttipillereitä laittomasti myyvät lääkärit laskuttavat käynnistä 100-140 euroa.

Monishaksi esittäytyvä Namibian yliopiston opiskelija päätyi aborttiin, koska hänen seksikumppaninsa oli naimisissa.

"Vanhempani olisivat tappaneet minut, jos olisivat saaneet tietää, että odotan lasta naimisissa olevalle miehelle. Enkä ole vielä valmis äidiksi. Olen yhä opiskelija", 22-vuotias Monisha kertoo.

Toisella raskauskuukaudellaan Monisha osti ystävänsä avustuksella viisi Cytotec-pilleriä katukauppiaalta 75 eurolla. Myyjä neuvoi Monishaa asettamaan kolme pilleriä vaginaansa ja nielemään kaksi.

Mikäli hoidosta seuraisi komplikaatioita, kauppias kehotti kääntymään hänen puoleensa terveyskeskuksen sijasta.

Monishan raskaudenkeskeytys sujui kuitenkin ongelmitta.

"Tietysti tunsin kipua, mutta otin särkylääkkeitä."

Cytotec on Namiban lain mukaan reseptilääke, mutta moni apteekki myy sitä tiskin alta.

Merjaksi itseään kutsuva farmaseutti sanoi myyvänsä lääkettä ystäviensä suosittelemille asiakkaille. Valtaosa heistä on Namibian teknillisen yliopiston opiskelijoita.

"Ei sitä voi kaikille myydä, kun emme tiedä, ketkä ovat poliiseja. Vaarallista bisnestä, mutta mitä muutakaan voin tehdä? Tarvitsemme ylimääräistä rahaa, ja tarjoamme palvelua epätoivoisille naisille."

Merja ostaa 56 pillerin Cytotec-paketin 35 eurolla ja myy tabletit 10 eurolla kappale. Yhdestä paketista tulee voittoa 525 euroa.

Monet naiset kärsivät abortin aiheuttamista verenvuodoista tai infektioista, nimettömänä pysyttelevä Katuturan sairaalan lääkäri kertoo.

"Sukuelimiin voi jäädä arpia. Vakavissa tapauksissa naiset kuolevat verenvuotoihin", lääkäri sanoo.

Namibian sosiaali- ja terveysministerin Richard Kamwin mukaan abortteihin kuolleista naisista yli puolet on alle 25-vuotiaita.

Namibian perhesuunnitteluyhdistyksen johtaja Sam Ntelamo on huolissaan vastasyntyneiden murhista ja hylkäämisistä.

"Tarkkoja lukuja ei ole, mutta Windhoekin ympäriltä löytyy melko usein viemäreistä kuolleita vastasyntyneitä."

Namibiassa abortti on sallittu vain insestin ja raiskauksen uhrille tai jos raskaus uhkaa äidin terveyttä. Vuonna 1999 hallitus harkitsi abortin laillistamista, mutta luopui hankkeesta voimakkaan vastustuksen vuoksi.

Afrikan maista vain Etelä-Afrikka, Guinea-Bissau, Kap Verde ja Tunisia sallivat abortin kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana.

Noin sata afrikkalaista naista tai tyttöä kuolee päivittäin laittoman abortin seurauksena.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia