Uutiset Lasten oikeudet

Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot

Monet maat ovat viime vuosina kieltäneet lapsiavioliitot, mutta ne sallitaan usein vanhempien tai oikeuslaitoksen suostumuksella, käy ilmi uudesta selvityksestä. Lisäksi lakikaan ei aina riitä.
Alaikäisenä naitettuja lapsia Senegalissa
Alaikäisenä naitettuja naisia Senegalissa. (Kuva: Delphine Diallo / Save The Children )

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain yhä alaikäisenä naimisiin huolimatta lapsiavioliitot kieltävistä laeista, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön ja Maailmanpankin tuoreesta selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan monet maat ovat kyllä viime vuosina kiristäneet lapsiavioliittoihin liittyvää lainsäädäntöään, mutta ne sallivat lapsiavioliitot usein vanhempien tai oikeuslaitoksen luvalla.

”Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja järjestön tiedotteessa.

Lapsiavioliitto johtaa usein myös koulun keskeyttämiseen, järjestö muistuttaa.

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi julkaistun selvityksen mukaan useimmissa maissa avioliiton alaikäraja on 18 vuotta. Maailmassa on kuitenkin yhä noin 11,5 miljoonaa tyttöä, joita laki ei suojele lapsiavioliitolta lainkaan. Mikäli suojattomiksi maiksi lasketaan myös sellaiset maat, joissa oikeuslaitos tai vanhemmat voivat sallia lapsiavioliiton, suojatta on runsaat 96 miljoonaa tyttöä.

Analyysissä on mukana vain 112 maata, joten todellinen luku voi olla korkeampikin, katsauksessa huomautetaan. Heikoin tilanne on Lähi-idässä, jossa lähes kolme neljäsosaa tytöistä on vailla lain suojaa. Myös Länsi- ja Keski-Afrikassa varhaiset avioliitot ovat yleisiä.

Vuosina 2015–2017 yhdeksän maata on katsauksen mukaan kiristänyt lapsiavioliittoja koskevaa lainsäädäntöään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan aina riitä. Selvitykseen sisältyvän 74 maan tutkimuksen mukaan tänä vuonna noin 7,5 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin laittomasti laeista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että yli kaksi kolmesta lapsiavioliitoista on laittomia. Osa avioliitoista on epävirallisia, mutta ne pohjautuvat perinteiseen lainsäädäntöön.

Järjestöjen mukaan lainsäädännön lisäksi lapsiavioliittoja onkin ehkäistävä myös tarjoamalla tytöille vaihtoehtoja.

”Kaikilla valtioilla on velvollisuus tukea perheitä, joilla köyhyyden seurauksena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan tai tukea tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme selkeästi voineet todeta, että lapsiavioliitot vähenevät sitä myötä kun äärimmäisen köyhille perheille on annettu esimerkiksi koulunkäyntiavustus tai tarjottu muita sosiaaliavustuksia sekä tietoa”, Haaranen sanoo.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Lapset vilkuttavat avustushelikopterille Libyassa.
Yli 80 000 lasta on parhaillaan pakolaisena oman maan sisällä.
(Kuva:
Iason Foounten
/
United Nations Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Yli puoli miljoonaa lasta tarvitsee apua Libyassa

Lapset ovat erityisen haavoittuvassa asemassa Libyan poliittisessa kaaoksessa. Pelkästään maan sisäisiä pakolaislapsia on 80 000. Moni heistä kokee väkivaltaa ja hyväksikäyttöä.
Hiekkainen merenranta.
Matkailu on lisääntynyt ja sen pimeänä puolena samoin on tehnyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä turismi.
(Kuva:
Desmond Brown
/
IPS
)

Turismin pimeä puoli uhkaa lasten koskemattomuutta

Vilkastuneen matkailun kääntöpuolena on lisääntynyt lapsiseksiturismi, johon mitkään keinot eivät tunnu purevan. Teknologia on tehnyt matkailijoiden harjoittaman hyväksikäytön aiempaa helpommaksi.
Nuoria miehiä veneessä Tansaniassa.
Sekä pohjoisessa että eteläisessä Afrikassa monen maan nuorisotyöttömyys hipoo 20 prosenttia. Myönteistä kehitystä tapahtuu vain, jos nuorille löytyy töitä.
(Kuva:
Andrew Moore
/
CC BY-SA 2.0
)

Nuoruus on Afrikan valtti

Afrikan väestöstä 60 prosenttia on alle 25-vuotiaita ja nuorten osuuden odotetaan kasvavan edelleen. Nuori, terve ja koulutettu väestö, jolla on mahdollisuus säälliseen työhön, on yhteiskunnan kehityksen kannalta myönteinen merkki. Haasteena on löytää nuorille töitä.

Pääuutiset

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson
Frank Johanssonin mielestä järjestöjen pitäisi tehdä enemmän vaikuttamistyötä ja vähemmän kehitysyhteistyötä.(Kuva: Teija Laakso)

Valtasiko bisneslogiikka maailmanparannuksen? – Uusi kirja perkaa järjestöjen kasvun syitä ja seurauksia

Amnestyn toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mielestä auttamisjärjestöjen maailmanparannuskutsumus on muuttunut jatkuvan kasvun tavoitteluksi. Vaikka avulla tehdään paljon hyvää, sillä ei hänen mukaansa puututa riittävästi eriarvoistaviin rakenteisiin.
Myanmarin rohingya-pakolaisia
Bangladeshiin pakenevat rohingyat ovat pääosin lapsia ja naisia, jotka ovat kokeneet tai nähneet raakaa väkivaltaa.(Kuva: Parvez Ahmad Faysal / IPS)

Valtaosa Bangladeshiin saapuvista rohingya-naisista kokenut seksuaalista väkivaltaa

Myanmarilainen Yasmin oli viimeisillään raskaana, kun sotilaat tunkeutuivat hänen kyläänsä ja raiskasivat hänet. Samoin on käynyt monelle muulle. Hallituksen arvellaan haluavan viestittää julmuuksilla, ettei yksikään rohingya saa jäädä Rakhinen osavaltioon.
Kuva EU-parlamentin istuntosalissa
Aseteollisuus jyräsi Euroopan parlamentin, kun puolustusrahastosta päätettiin, sanovat järjestöt.(Kuva: © European Union 2017 - European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Aseteollisuus lobbaa EU:ssa – järjestöt huolissaan

Aseteollisuuden lobbareilla oli suuri valta, kun EU:n uudesta puolustusrahastosta päätettiin, sanotaan tuoreessa raportissa.
Euroopan komission rakennus
EU-maat ovat luvanneet antaa 0,7 prosenttia bruttokansantulostaan kehitysapuun, mutta nykymenolla siihen menee vielä vuosikymmeniä, sanovat järjestöt.(Kuva: Richard / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Suomi ja EU hyötyvät kehitysavusta eniten itse

Suomen kehitysyhteistyössä on tapahtunut suurin muutos sitten lamavuosien, sanovat järjestöt. Mikäli omat pakolaiskulut lasketaan kehitysavuksi, Suomi oli viime vuonna oman apunsa tärkein vastaanottaja, todetaan järjestöjen raportissa.