Uutiset Lasten oikeudet

Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot

Monet maat ovat viime vuosina kieltäneet lapsiavioliitot, mutta ne sallitaan usein vanhempien tai oikeuslaitoksen suostumuksella, käy ilmi uudesta selvityksestä. Lisäksi lakikaan ei aina riitä.
Alaikäisenä naitettuja lapsia Senegalissa
Alaikäisenä naitettuja naisia Senegalissa. (Kuva: Delphine Diallo / Save The Children )

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain yhä alaikäisenä naimisiin huolimatta lapsiavioliitot kieltävistä laeista, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön ja Maailmanpankin tuoreesta selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan monet maat ovat kyllä viime vuosina kiristäneet lapsiavioliittoihin liittyvää lainsäädäntöään, mutta ne sallivat lapsiavioliitot usein vanhempien tai oikeuslaitoksen luvalla.

”Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja järjestön tiedotteessa.

Lapsiavioliitto johtaa usein myös koulun keskeyttämiseen, järjestö muistuttaa.

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi julkaistun selvityksen mukaan useimmissa maissa avioliiton alaikäraja on 18 vuotta. Maailmassa on kuitenkin yhä noin 11,5 miljoonaa tyttöä, joita laki ei suojele lapsiavioliitolta lainkaan. Mikäli suojattomiksi maiksi lasketaan myös sellaiset maat, joissa oikeuslaitos tai vanhemmat voivat sallia lapsiavioliiton, suojatta on runsaat 96 miljoonaa tyttöä.

Analyysissä on mukana vain 112 maata, joten todellinen luku voi olla korkeampikin, katsauksessa huomautetaan. Heikoin tilanne on Lähi-idässä, jossa lähes kolme neljäsosaa tytöistä on vailla lain suojaa. Myös Länsi- ja Keski-Afrikassa varhaiset avioliitot ovat yleisiä.

Vuosina 2015–2017 yhdeksän maata on katsauksen mukaan kiristänyt lapsiavioliittoja koskevaa lainsäädäntöään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan aina riitä. Selvitykseen sisältyvän 74 maan tutkimuksen mukaan tänä vuonna noin 7,5 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin laittomasti laeista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että yli kaksi kolmesta lapsiavioliitoista on laittomia. Osa avioliitoista on epävirallisia, mutta ne pohjautuvat perinteiseen lainsäädäntöön.

Järjestöjen mukaan lainsäädännön lisäksi lapsiavioliittoja onkin ehkäistävä myös tarjoamalla tytöille vaihtoehtoja.

”Kaikilla valtioilla on velvollisuus tukea perheitä, joilla köyhyyden seurauksena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan tai tukea tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme selkeästi voineet todeta, että lapsiavioliitot vähenevät sitä myötä kun äärimmäisen köyhille perheille on annettu esimerkiksi koulunkäyntiavustus tai tarjottu muita sosiaaliavustuksia sekä tietoa”, Haaranen sanoo.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Pääuutiset

maailma.netin esitteitä ja näppäimistö
Maailma.netin 17-vuotinen historia uhkaa päättyä tukileikkauksiin.(Kuva: Teija Laakso)

Tukileikkaus voi lopettaa maailma.netin toiminnan

Ulkoministeriö aikoo muokata rajusti järjestöille myönnettyä viestintä- ja globaalikasvatustukea. Muutos supistaisi viestinnän kehitysmaakysymyksistä lähes olemattomiin, vaikka tietoa tarvitaan juuri nyt enemmän kuin koskaan.
Iranin lippuja
Iranissa on pidätetty viime vuosina aiempaa enemmän kaksoiskansalaisia.(Kuva: yeowatzup / Flickr.com / CC BY 2.0)
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.(Kuva: Mario Osava / IPS)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Argentiinan lippu
Argentiina on saanut paljon kritiikkiä kiellettyään osaa kansalaisjärjestöedustajista tulemasta WTO:n kokoukseen.(Kuva: Beatrice Murch / CC BY 2.0)

Suomalaisjärjestö pääsee sittenkin WTO-kokoukseen Argentiinaan

Suomalaisen Siemenpuu-säätiön edustaja pääsee sittenkin osallistumaan Maailman kauppajärjestön kokoukseen. Järjestö kiittää ulkoministeriötä ja kehitysministeri Kai Mykkästä vaikuttamistyöstä.