Uutiset Lasten oikeudet

Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot

Monet maat ovat viime vuosina kieltäneet lapsiavioliitot, mutta ne sallitaan usein vanhempien tai oikeuslaitoksen suostumuksella, käy ilmi uudesta selvityksestä. Lisäksi lakikaan ei aina riitä.
Alaikäisenä naitettuja lapsia Senegalissa
Alaikäisenä naitettuja naisia Senegalissa. (Kuva: Delphine Diallo / Save The Children )

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain yhä alaikäisenä naimisiin huolimatta lapsiavioliitot kieltävistä laeista, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön ja Maailmanpankin tuoreesta selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan monet maat ovat kyllä viime vuosina kiristäneet lapsiavioliittoihin liittyvää lainsäädäntöään, mutta ne sallivat lapsiavioliitot usein vanhempien tai oikeuslaitoksen luvalla.

”Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja järjestön tiedotteessa.

Lapsiavioliitto johtaa usein myös koulun keskeyttämiseen, järjestö muistuttaa.

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi julkaistun selvityksen mukaan useimmissa maissa avioliiton alaikäraja on 18 vuotta. Maailmassa on kuitenkin yhä noin 11,5 miljoonaa tyttöä, joita laki ei suojele lapsiavioliitolta lainkaan. Mikäli suojattomiksi maiksi lasketaan myös sellaiset maat, joissa oikeuslaitos tai vanhemmat voivat sallia lapsiavioliiton, suojatta on runsaat 96 miljoonaa tyttöä.

Analyysissä on mukana vain 112 maata, joten todellinen luku voi olla korkeampikin, katsauksessa huomautetaan. Heikoin tilanne on Lähi-idässä, jossa lähes kolme neljäsosaa tytöistä on vailla lain suojaa. Myös Länsi- ja Keski-Afrikassa varhaiset avioliitot ovat yleisiä.

Vuosina 2015–2017 yhdeksän maata on katsauksen mukaan kiristänyt lapsiavioliittoja koskevaa lainsäädäntöään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan aina riitä. Selvitykseen sisältyvän 74 maan tutkimuksen mukaan tänä vuonna noin 7,5 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin laittomasti laeista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että yli kaksi kolmesta lapsiavioliitoista on laittomia. Osa avioliitoista on epävirallisia, mutta ne pohjautuvat perinteiseen lainsäädäntöön.

Järjestöjen mukaan lainsäädännön lisäksi lapsiavioliittoja onkin ehkäistävä myös tarjoamalla tytöille vaihtoehtoja.

”Kaikilla valtioilla on velvollisuus tukea perheitä, joilla köyhyyden seurauksena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan tai tukea tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme selkeästi voineet todeta, että lapsiavioliitot vähenevät sitä myötä kun äärimmäisen köyhille perheille on annettu esimerkiksi koulunkäyntiavustus tai tarjottu muita sosiaaliavustuksia sekä tietoa”, Haaranen sanoo.

Lasten oikeudet genderlapsetlaki Pelastakaa Lapset ry

Lue myös

Nainen imettää vastasyntynyttä sairaalasängyllä
Unicef on huolissaan vastasyntyneiden kuolleisuudesta. Intialainen Sadhana synnytti terveen lapsen Karaulin sairaalassa.
(Kuva:
Poulomi Basu
/
CIFF
/
CC BY-NC 2.0
)
Tyttö lukemassa kirjaa
10-vuotias Alyne (nimi muutetu) joutui pakenemaan konfliktia Kongon demokraattisen tasavallan Kasain alueella. Taistelijat polttivat hänen koulunsa, mutta nyt hän pystyy jälleen opiskelemaan.
(Kuva:
Mike Sunderland
/
Save The Children
)

Pelastakaa Lapset: Sota-alueilla elää enemmän lapsia kuin koskaan aiemmin

Piittaamattomuus sodan säännöistä on yhä yleisempää ja lapsiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi tyttöä tarjoilee ruokaa ja pari heistä syö melonia.
El Salvadorin Atiquizayan kunnan Pepenancen koulu on ollut alusta asti mukana ravitsevaa kouluruokaa tarjoavassa hankkeessa ja saanut onnistumisestaan kansainvälisen palkinnon.
(Kuva:
Edgardo Ayala
/
IPS
)

Kouluruoka maistuu El Salvadorissa

Kouluruoan tarjoaminen alkoi kokeilusta, mutta on sittemmin levinnyt jo 215 maaseutukouluun. Ravitsevasta ruoasta hyötyy jo yli 70 000 oppilasta.

Pääuutiset

Nainen pitää kädessään kylttiä, jossa lukee "I made your clothes".
Suurin osa Pure Wasten työntekijöistä on naisia. Pavithra toimii tehtaan laadunvalvojana ja poseeraa viime vuoden "Who made your clothes" -kampanjalle.(Kuva: Veli Parviainen / Pure Waste)

Pikamuoti rasittaa sekä työntekijää että ympäristöä – suomalaisyritys ratkoo ongelmaa valmistamalla kierrätyskangasta Intiassa

Halpavaatteet valmistetaan usein epäinhimillisissä olosuhteissa, ja ne päätyvät nopeasti jätteeksi. Suomalaisen Pure Waste -yrityksen perustaja Hannes Bengs uskoo, että muutos lähtee kuluttajista.
Somalimaalaisia naisia
Solidaarisuus tukee muun muassa naisten sukuelinten silpomisen vastaista työtä Somalimaassa. Järjestön ulkoministeriöltä saama rahoitus kasvaa lähivuosina.(Kuva: Jenni Gästgivar / Solidaarisuus)

Kehitysyhteistyörahoitus: Osalle järjestöistä uusia leikkauksia, osalle iso lisärahoitus

Ulkoministeriö ei leikkaa lähivuosina enää järjestöjen ohjelmatukea kokonaisuudessaan, mutta osa yksittäisistä järjestöistä saa kylmää kyytiä tukiuudistuksen seurauksena. Esimerkiksi Frikyrklig Samverkan joutuu ajamaan alas koko ohjelmatoimintansa.
YK:n turvallisuusneuvoston istunto
YK:n turvallisuusneuvosto pui Syyrian tilannetta viime viikolla.(Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

Amnesty: Syyrian Itä-Ghoutan pommitukset sotarikos

Syyrian hallitus ja Venäjä ovat viime päivinä pommittaneet siviilejä kiihtyvällä tahdilla. YK:n lastenjärjestö Unicef julkaisi tilanteesta tyhjän lausunnon, koska sillä ei ole enää sanoja kuvailla lasten kärsimystä.
Ihmisjono kuokkia kädessä auringonlaskun aikaan
Joukko naisia palaamassa kotiin pelloilta Dong Bomassa Jonglein osavaltiossa. Kirkon Ulkomaanapu työskentelee Etelä-Sudanissa muun muassa Jongleissa, joka kuuluu maan vähiten kehittyneisiin osavaltioihin.(Kuva: Tatu Blomqvist / Kirkon Ulkomaanapu)

Etelä-Sudanissa ruuan hinta tappaa siinä missä aseetkin

Nälkä lamaannuttaa yhteiskunnan, kun ihmiset ajattelevat vain, mistä he saavat seuraavan ateriansa.