Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lainsäädännön porsaanreiät mahdollistavat lapsiavioliitot

Monet maat ovat viime vuosina kieltäneet lapsiavioliitot, mutta ne sallitaan usein vanhempien tai oikeuslaitoksen suostumuksella, käy ilmi uudesta selvityksestä. Lisäksi lakikaan ei aina riitä.

Alaikäisenä naitettuja lapsia Senegalissa

Alaikäisenä naitettuja naisia Senegalissa. Kuva: Delphine Diallo / Save The Children.

Miljoonat tytöt joutuvat vuosittain yhä alaikäisenä naimisiin huolimatta lapsiavioliitot kieltävistä laeista, käy ilmi Pelastakaa Lapset -järjestön ja Maailmanpankin tuoreesta selvityksestä.

Tutkimuksen mukaan monet maat ovat kyllä viime vuosina kiristäneet lapsiavioliittoihin liittyvää lainsäädäntöään, mutta ne sallivat lapsiavioliitot usein vanhempien tai oikeuslaitoksen luvalla.

”Varhaiset avioliitot rikkovat lapsen oikeuksia hyvin monella eri tapaa. Lapsiavioliittoihin liittyy usein eri hyväksikäytön muotoja, joissain tapauksissa myös väkivaltaa. Alaikäisinä naitetut tytöt voivat myös altistua merkittäville raskauteen ja synnytyksiin liittyville terveysriskeille sekä sukupuolitaudeille”, sanoo Anne Haaranen, Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja järjestön tiedotteessa.

Lapsiavioliitto johtaa usein myös koulun keskeyttämiseen, järjestö muistuttaa.

Tänään kansainvälisen tyttöjen päivän kunniaksi julkaistun selvityksen mukaan useimmissa maissa avioliiton alaikäraja on 18 vuotta. Maailmassa on kuitenkin yhä noin 11,5 miljoonaa tyttöä, joita laki ei suojele lapsiavioliitolta lainkaan. Mikäli suojattomiksi maiksi lasketaan myös sellaiset maat, joissa oikeuslaitos tai vanhemmat voivat sallia lapsiavioliiton, suojatta on runsaat 96 miljoonaa tyttöä.

Analyysissä on mukana vain 112 maata, joten todellinen luku voi olla korkeampikin, katsauksessa huomautetaan. Heikoin tilanne on Lähi-idässä, jossa lähes kolme neljäsosaa tytöistä on vailla lain suojaa. Myös Länsi- ja Keski-Afrikassa varhaiset avioliitot ovat yleisiä.

Vuosina 2015–2017 yhdeksän maata on katsauksen mukaan kiristänyt lapsiavioliittoja koskevaa lainsäädäntöään. Lainsäädäntö ei kuitenkaan aina riitä. Selvitykseen sisältyvän 74 maan tutkimuksen mukaan tänä vuonna noin 7,5 miljoonaa tyttöä joutuu naimisiin laittomasti laeista huolimatta. Tämä tarkoittaa, että yli kaksi kolmesta lapsiavioliitoista on laittomia. Osa avioliitoista on epävirallisia, mutta ne pohjautuvat perinteiseen lainsäädäntöön.

Järjestöjen mukaan lainsäädännön lisäksi lapsiavioliittoja onkin ehkäistävä myös tarjoamalla tytöille vaihtoehtoja.

”Kaikilla valtioilla on velvollisuus tukea perheitä, joilla köyhyyden seurauksena ei yksinkertaisesti ole mahdollisuuksia huolehtia lapsistaan tai tukea tyttöjen koulunkäyntiä. Olemme selkeästi voineet todeta, että lapsiavioliitot vähenevät sitä myötä kun äärimmäisen köyhille perheille on annettu esimerkiksi koulunkäyntiavustus tai tarjottu muita sosiaaliavustuksia sekä tietoa”, Haaranen sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia