Uutiset

Lähi-idän vesitilanne muuttunut "hälyttäväksi"

NASA:n satelliittikuvat paljastavat pohjavesien huvenneen rajusti viime vuosikymmenen aikana.
(Kuva: NASA / cc 2.0 )

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n tekemän uuden selvityksen mukaan Lähi-idän pohjavedet ovat huvenneet rajusti viime vuosikymmenen aikana.

Satelliittikuviin perustuvan tutkimuksen mukaan Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin suurten jokien valuma-alueet menettivät 144 kuutiokilometriä vettä vuonna 2003 alkaneen seitsemänvuotisen seurantajakson aikana.

Erityistä laskua kokonaisvesimäärässä havaittiin Tigris- ja Eufratjokien valuma-alueilla, jotka ovat tällä hetkellä maailman kärjessä pohjavesivaraston hupenemisessa Intian jälkeen.

"Makeanveden tarve kasvaa alueella koko ajan, mutta alueella ei ole yhtenäistä hallinnointia veden suhteen, johtuen kansainvälisten lakien tulkintaeroista", sanoo tutkimusta johtanut professori Jay Famiglietti.

Tutkimuksen mukaan viidesosa tutkitusta vesihävikistä johtui maaperän kuivumisesta ja vuoden 2007 ennätyskuivuuden aiheuttamasta lumikertymän kutistumisesta. Suurin osa huvenneesta vedestä johtui pohjaveden vähenemisestä.

Huvenneella vesimäärällä olisi pystytty kattamaan kymmenien miljoonien ihmisten vesitarve alueella vuoden aikana.

Famigliettin mukaan kuivuuden vähentäessä pintaveden määrää, kasteluun ja muuhun tarvittava vesi otetaan usein hupenevista pohjavesivarastoista.

"Lähi-itä on alueena kuivaa ja ilmastonmuutoksen myötä sateita esiintyy alueella vielä vähemmän", sanoo Famiglietti. Hän kehottaa Lähi-itää ja muita kuivia alueita hoitamaan käytettäviä vesivaroja huolella kysynnän kasvaessa.

kuluttaminenympäristöilmastonmuutosjoet IranLähi-ItäIrakSyyriaTurkki

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.