Uutiset

Lähi-idän vesitilanne muuttunut "hälyttäväksi"

NASA:n satelliittikuvat paljastavat pohjavesien huvenneen rajusti viime vuosikymmenen aikana.
(Kuva: NASA / cc 2.0 )

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA:n tekemän uuden selvityksen mukaan Lähi-idän pohjavedet ovat huvenneet rajusti viime vuosikymmenen aikana.

Satelliittikuviin perustuvan tutkimuksen mukaan Turkin, Syyrian, Irakin ja Iranin suurten jokien valuma-alueet menettivät 144 kuutiokilometriä vettä vuonna 2003 alkaneen seitsemänvuotisen seurantajakson aikana.

Erityistä laskua kokonaisvesimäärässä havaittiin Tigris- ja Eufratjokien valuma-alueilla, jotka ovat tällä hetkellä maailman kärjessä pohjavesivaraston hupenemisessa Intian jälkeen.

"Makeanveden tarve kasvaa alueella koko ajan, mutta alueella ei ole yhtenäistä hallinnointia veden suhteen, johtuen kansainvälisten lakien tulkintaeroista", sanoo tutkimusta johtanut professori Jay Famiglietti.

Tutkimuksen mukaan viidesosa tutkitusta vesihävikistä johtui maaperän kuivumisesta ja vuoden 2007 ennätyskuivuuden aiheuttamasta lumikertymän kutistumisesta. Suurin osa huvenneesta vedestä johtui pohjaveden vähenemisestä.

Huvenneella vesimäärällä olisi pystytty kattamaan kymmenien miljoonien ihmisten vesitarve alueella vuoden aikana.

Famigliettin mukaan kuivuuden vähentäessä pintaveden määrää, kasteluun ja muuhun tarvittava vesi otetaan usein hupenevista pohjavesivarastoista.

"Lähi-itä on alueena kuivaa ja ilmastonmuutoksen myötä sateita esiintyy alueella vielä vähemmän", sanoo Famiglietti. Hän kehottaa Lähi-itää ja muita kuivia alueita hoitamaan käytettäviä vesivaroja huolella kysynnän kasvaessa.

kuluttaminenympäristöilmastonmuutosjoet IranLähi-ItäIrakSyyriaTurkki

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.