Uutiset

Lähetysseuralta kirjakokoelma Namibian yliopistolle

Ambomaan seurakuntalehtiä ja muuta lähetystyöntekijöiden keräämää kirjallisuutta luovutettiin Namibian yliopistolle.

Suomen Lähestysseura on lahjoittanut Namibian yliopistolle arkistossaan olevan kokoelman harvinaista historiallista kirjallista materiaalia ja kirjallisuutta.

"Tämä on arvokas lahja yhteisölle, jonka historiaa ei ole paljon dokumentoitu", totesi Namibian yliopiston ylikirjastonhoitaja Ellen Namhila vastaanottaessaan Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajalta Seppo Rissaselta Namibia-kokoelman viime viikolla Helsingissä.

Kokoelmaan sisältyy Ambomaan seurakuntalehtiä vuodesta 1907 eteenpäin, sekä muuta lähetystyöntekijöiden Ambomaalta keräämää kirjallisuutta, jota Namibiasta ei enää löydy. Luovutuksen myötä Namibiaan palautuu olennainen osa sen historiaa, Lähetysseura sanoo.

"Yliopisto on juuri oikea paikka tällaiselle kirjallisuudelle, sillä siellä se on laajasti opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä", Namhila toteaa.

Namibia-kokoelman luovutus liittyy Helsingin, Tampereen ja Namibian yliopistojen kirjastojen yhteistyöhankkeeseen, jonka tavoitteena on vahvistaa Namibian yliopiston akateemista tasoa, osaamista ja yhteyksiä.

uskontokehitys Namibia

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.