Uutiset

Lähetysseuralta kirjakokoelma Namibian yliopistolle

Ambomaan seurakuntalehtiä ja muuta lähetystyöntekijöiden keräämää kirjallisuutta luovutettiin Namibian yliopistolle.

Suomen Lähestysseura on lahjoittanut Namibian yliopistolle arkistossaan olevan kokoelman harvinaista historiallista kirjallista materiaalia ja kirjallisuutta.

"Tämä on arvokas lahja yhteisölle, jonka historiaa ei ole paljon dokumentoitu", totesi Namibian yliopiston ylikirjastonhoitaja Ellen Namhila vastaanottaessaan Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtajalta Seppo Rissaselta Namibia-kokoelman viime viikolla Helsingissä.

Kokoelmaan sisältyy Ambomaan seurakuntalehtiä vuodesta 1907 eteenpäin, sekä muuta lähetystyöntekijöiden Ambomaalta keräämää kirjallisuutta, jota Namibiasta ei enää löydy. Luovutuksen myötä Namibiaan palautuu olennainen osa sen historiaa, Lähetysseura sanoo.

"Yliopisto on juuri oikea paikka tällaiselle kirjallisuudelle, sillä siellä se on laajasti opiskelijoiden ja tutkijoiden käytössä", Namhila toteaa.

Namibia-kokoelman luovutus liittyy Helsingin, Tampereen ja Namibian yliopistojen kirjastojen yhteistyöhankkeeseen, jonka tavoitteena on vahvistaa Namibian yliopiston akateemista tasoa, osaamista ja yhteyksiä.

uskontokehitys Namibia

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.