Uutiset

Lähetysseura panostaa tasa-arvoon kehitysyhteistyössä

Naisten oikeuksien edistäminen lisää vaurautta, sanoo Suomen Lähetysseura uudessa linjapaperissaan.
(Kuva: World Bank Photo Collection / cc 2.0)

Syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten, etenkään naisten, asemaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota, sanoo Suomen Lähetysseura.

Järjestön huhtikuussa hyväksyttävän ihmisoikeuslinjauksen mukaan vuosina 2010–2015 järjestön kehitysyhteistyössä etusijalla ovat sukupuolten välinen tasa-arvo työllisyydessä, maataloustuotannossa, omistus- ja perintöoikeuksissa sekä osallisuudessa.

"Naisviljelijät ja -yrittäjät kohtaavat epätasa-arvoisia käytäntöjä räikeimmin esimerkiksi maaomistajuuskysymyksissä ja tuotannon välineiden hankinnassa. He eivät saa luottoa, koska eivät omista kiinteää omaisuutta tai maata, jota antaa pantiksi. Näin ollen naisten yritystoiminta ei voi kasvaa ja edistää vaurastumista", kuvailee Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.

Lähetysseura muistuttaa, että naisten taloudellinen ja poliittinen voimaantuminen voivat muuttaa maailmaa. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa naisten ja tyttöjen koulutus, terveydentila ja työllisyys ovat parantuneet, mikä on luonut myös vaurautta ja nostanut ihmisiä köyhyydestä.

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallinen lähetysjärjestö, joka tekee myös kehitysyhteistyötä.

ihmisoikeudetgenderkehitysyhteistyö

Pääuutiset

Ihmisiä taluttamassa polkupyöriä, taustalla metsä
Natya Chetanan teatteriseurue kulkee maaseudulla polkupyörillä.(Kuva: Subodh Patnaik / Natya Chetana)

Intialainen polkupyöräteatteri provosoi kansalaisia ongelmanratkaisuun

Natya Chetana -teatteriryhmän jäsenet kulkevat maaseudulla kylästä kylään polkupyörillä ja herättävät keskustelua herkistä yhteiskunnallisista ongelmista. Suomessa vierailleen ryhmän johtajan Subodh Patnaikin mukaan teatterin tehtävänä ei ole toimia taikasauvana vaan kysymysten esiin nostajana.
Kokousväkeä YK:n Kestävän kehityksen seurantakokouksessa New Yorkissa.
Kokoukseen osallistui yli 80 ministeritason valtionjohtajaa sekä lähes 2500 sidosryhmien edustajaa, esimerkiksi yrityksistä, järjestöistä ja tiedemaailmasta.(Kuva: Freya Morales / UNDP / CC BY-NC-ND 2.0)

Kestävän kehityksen kokous: Sitoumuksia, haasteita ja äitiyspakkauksia

YK:n kestävän kehityksen seurantakokouksessa jopa 44 maata raportoivat toimistaan kestävän kehityksen edistämiseksi. Sitoumuksista huolimatta toimet ovat kuitenkin tähän asti olleet riittämättömiä. Kokouksessa esiteltiin myös suomalainen äitiyspakkaus muistutuksena lisääntymis- ja seksuaalipalveluiden tärkeydestä.
Budhhalaisen temppelin huippu Katmandussa
Poliitikothaluavat pitää sotineet osapuolet – armeijan ja maolaiset – rauhallisina, joten heille menneiden rikosten selvittäminen riittäisi jo. (Kuva: Ralph Combs / CC BY-NC-ND 2.0)

Nepalin sisällissodan uhrien aika on pysähtynyt

Monet sisällissodan uhrit haluavat oikeutta ja suurempia korvauksia kokemistaan vääryyksistä. Poliitikot haluaisivat jo unohtaa sodan kauhut.
Kaksi afgaaninaispakolaista burkhissa.
Naiset saattavat kokea vainoa myös sukupuolensa takia. Vaino voi olla kunniaväkivaltaa, pakkoavioliittoja tai ihmiskauppaa. (Kuva: Luke Powell / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

UN Women: Sukupuoleen perustuva vaino tulisi olla turvapaikkaperuste

Moni sukupuolensa vuoksia vainoa kokenut nainen ei saa turvapaikkaa EU-maista lainsäädännön porsaanreikien vuoksi. Tällaista vainoa voi olla esimerkiksi kunniaväkivalta, pakkoavioliitot tai ihmiskauppa.