Uutiset

Lähetysseura panostaa tasa-arvoon kehitysyhteistyössä

Naisten oikeuksien edistäminen lisää vaurautta, sanoo Suomen Lähetysseura uudessa linjapaperissaan.
(Kuva: World Bank Photo Collection / cc 2.0)

Syrjäytymisvaarassa olevien ihmisten, etenkään naisten, asemaan ei kiinnitetä riittävästi huomiota, sanoo Suomen Lähetysseura.

Järjestön huhtikuussa hyväksyttävän ihmisoikeuslinjauksen mukaan vuosina 2010–2015 järjestön kehitysyhteistyössä etusijalla ovat sukupuolten välinen tasa-arvo työllisyydessä, maataloustuotannossa, omistus- ja perintöoikeuksissa sekä osallisuudessa.

"Naisviljelijät ja -yrittäjät kohtaavat epätasa-arvoisia käytäntöjä räikeimmin esimerkiksi maaomistajuuskysymyksissä ja tuotannon välineiden hankinnassa. He eivät saa luottoa, koska eivät omista kiinteää omaisuutta tai maata, jota antaa pantiksi. Näin ollen naisten yritystoiminta ei voi kasvaa ja edistää vaurastumista", kuvailee Lähetysseuran vaikuttamistyön päällikkö Kristiina Rintakoski.

Lähetysseura muistuttaa, että naisten taloudellinen ja poliittinen voimaantuminen voivat muuttaa maailmaa. Esimerkiksi Kaakkois-Aasiassa naisten ja tyttöjen koulutus, terveydentila ja työllisyys ovat parantuneet, mikä on luonut myös vaurautta ja nostanut ihmisiä köyhyydestä.

Suomen Lähetysseura on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallinen lähetysjärjestö, joka tekee myös kehitysyhteistyötä.

ihmisoikeudetgenderkehitysyhteistyö

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Moskeijan minareetteja
Uskonnon harjoittaminen vähenee tutkimusten mukaan maahanmuuton yhteydessä, kirjoittaa tutkija Teemu Pauha.(Kuva: Serguel / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

Maahanmuuttajien uskonnosta puhutaan enemmän kuin tiedetään

Keskiarvot maahanmuuttajien uskonnosta kuvaavat uskonnonharjoituksen yleistä tasoa, mutta niiden perusteella on vaikea sanoa mitään yksittäisten ihmisten vakaumuksesta, muistuttaa uskontotieteiljiä Teemu Pauha.
Lapsia heittelemässä koripalloja Gazassa
Lapsia Unrwan tapahtumassa Gazassa vuonna 2010.(Kuva: Shareef Sarhan / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0)

Palestiinalaispakolaisia käytetään pelinappulana – Yhdysvaltain rahoitusleikkaus vie peruspalveluita

Yhdysvallat leikkaa palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön rahoituksesta yli puolet. Se on kova isku järjestölle, jonka hartioilla on yli viiden miljoonan pakolaisen koulutus, terveys, sosiaaliturva ja hätäapu koko Lähi-idässä.
Puoliksi syöty leivos
Miljardöörit syövät raportin mukaan "kakusta" yhä suuremman palan.(Kuva: Barb Watson / CC BY-NC 2.0)

Raportti: Miljardöörien vauraus kasvaa huimaa vauhtia – ”oire epäonnistuneesta talousjärjestelmästä”

Maailman viiden suurimman muotibrändin johtajat tienaavat neljässä päivässä sen, minkä bangladeshilainen vaatetyöläinen koko elämänsä aikana. Oxfam-järjestö vaatii tilanteeseen muutosta.