Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Lähes puolet tarvitsee humanitaarista apua Keski-Afrikan tasavallassa

Maan sisällissota on jo lähes painunut unholaan, mutta väkivaltaisuudet pahentavat yhä köyhyyttä.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Lähes puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Huolimatta maan viimeaikaisesta edistyksestä rahoitusta tarvitaan yhä epätoivoisesti, varoittaa YK:n Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen koordinaattori Fabrizio Hochschild.

Hochschild sanoi eilen, että YK tarvitsee maan auttamiseksi pelkästään ensi vuodeksi noin 400 miljoonaa dollaria, eli noin 378 miljoonaa euroa. Tämän vuoden hätäapurahoista on saatu kokoon vain noin kolmannes.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, ja maa järjesti helmikuussa suhteellisen menestyksekkäät vaalit.

Sitä huolimatta maassa on edelleen ollut väkivaltaa, ja konflikti on pahentanut maan kroonista köyhyyttä, Hochschild sanoi eilen.

"Viimeisten kolmen kuukauden aikana kuusi konfliktia on johtanut satoihin kuolemiin ja kymmenien tuhansien pakenemiseen, enkä tiedä, kirjoitettiinko siitä yhtäkään riviä kansainvälisessä mediassa", hän sanoi eilen.

YK:n mukaan noin kymmenesosa maan väestöstä, noin 450 000 ihmistä, on pakolaisena, pääosin Kamerunissa. Toisaalta lähes puolet maan sisäisistä pakolaisista on palannut kotiin.

Keski-Afrikan tasavallassa on maailman korkeimmat äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut. Puhtaasta vedestä ja kunnollisista terveyspalveluista on pulaa, samoin maataloustuotannossa tärkeistä siemenistä ja työkaluista.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapuköyhyyskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia leirillä Kamerunissa
Lähes puoli miljoonaa keskiafrikkalaista on paennut naapurimaihin väkivallan seurauksena. Aisatou Reourey pyörittää ravintolaa pakolaisleirillä Kamerunissa. Hän on menettänyt väkivallassa aviomiehensä sekä yhdeksän 14 lapsestaan.
(Kuva:
Ryan Brown
/
UN Women
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Maansisäisiä pakolaisia Banguissa Keski-Afrikan tasavallassa vuonna 2014.
Keski-Afrikan tasavalta on viime vuosina kärsinyt sisäisestä konfliktista. Kuvassa maan sisäisiä pakolaisia vuonna 2014.
(Kuva:
Evan Schneider
/
United Nations Photo
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR Photo Unit / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.