Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Lähes puolet tarvitsee humanitaarista apua Keski-Afrikan tasavallassa

Maan sisällissota on jo lähes painunut unholaan, mutta väkivaltaisuudet pahentavat yhä köyhyyttä.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia vuonna 2013. (Kuva: UNHCR / B. Heger / CC BY-NC 2.0)

Lähes puolet Keski-Afrikan tasavallan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Huolimatta maan viimeaikaisesta edistyksestä rahoitusta tarvitaan yhä epätoivoisesti, varoittaa YK:n Keski-Afrikan tasavallan humanitaarinen koordinaattori Fabrizio Hochschild.

Hochschild sanoi eilen, että YK tarvitsee maan auttamiseksi pelkästään ensi vuodeksi noin 400 miljoonaa dollaria, eli noin 378 miljoonaa euroa. Tämän vuoden hätäapurahoista on saatu kokoon vain noin kolmannes.

Keski-Afrikan tasavallassa puhkesi vuonna 2013 sisällissota pääosin muslimeista koostuvan Séléka-ryhmän kaapattua vallan ja syrjäytettyä maan presidentin. Sitä vastaan nousivat taistelemaan pääosin kristityt Anti-balaka-kapinalliset. Tilanne on sittemmin rauhoittunut, ja maa järjesti helmikuussa suhteellisen menestyksekkäät vaalit.

Sitä huolimatta maassa on edelleen ollut väkivaltaa, ja konflikti on pahentanut maan kroonista köyhyyttä, Hochschild sanoi eilen.

"Viimeisten kolmen kuukauden aikana kuusi konfliktia on johtanut satoihin kuolemiin ja kymmenien tuhansien pakenemiseen, enkä tiedä, kirjoitettiinko siitä yhtäkään riviä kansainvälisessä mediassa", hän sanoi eilen.

YK:n mukaan noin kymmenesosa maan väestöstä, noin 450 000 ihmistä, on pakolaisena, pääosin Kamerunissa. Toisaalta lähes puolet maan sisäisistä pakolaisista on palannut kotiin.

Keski-Afrikan tasavallassa on maailman korkeimmat äitiys- ja lapsikuolleisuusluvut. Puhtaasta vedestä ja kunnollisista terveyspalveluista on pulaa, samoin maataloustuotannossa tärkeistä siemenistä ja työkaluista.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti avustustyökatastrofiapuköyhyyskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.