Lähes puolet Jemenin koleratapauksista lapsilla – joku sairastuu joka minuutti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes puolet Jemenin koleratapauksista lapsilla – joku sairastuu joka minuutti

Yli 900 ihmistä on kuollut Jemenissä koleraan. Pelastakaa Lapset varoittaa, että muutaman kuukauden päästä koleratapauksia voi olla satoja tuhansia, sillä maan romahtanut terveysjärjestelmä ei pysty hoitamaan potilaita.

Nesteytyssuolapakkauksia

Koleran ja muiden ripulitautien oireita hoidetaan esimerkiksi nesteytyssuoloilla. Kuva: Jessica Lucia / CC BY-NC-ND 2.0.

Jemenin koleraepidemia on riistäytymässä käsistä. Maassa havaitaan jo lähes 5 500 tartuntaa päivittäin, ja lähikuukausina tapauksia voi olla jo 300 000, varoittaa kansainvälinen Pelastakaa Lapset -järjestö.

”Taudit, nälkiintyminen ja sota luovat täydelliset olosuhteet katastrofille. Alueen köyhin maa on täydellisen romahduksen partaalla, ja lapset kuolevat, koska he eivät saa perusterveydenhuoltoa”, sanoo Pelastakaa Lasten Jemenin johtaja Grant Pritchard.

Kolera alkoi levitä Jemenissä viime syksynä, ja epidemia alkoi uudelleen tänä keväänä. Tautia levittää etenkin likainen vesi, sillä konflikti on tuhonnut maan infrastruktuuria ja vesijärjestelmiä sekä myös ison osan terveyskeskuksista ja sairaaloista.

”Koleraepidemia ylittää sen, mitä on jäljellä Jemenin romahtaneesta terveysjärjestelmästä. Sairaalat ja hoitokeskukset yrittävät selvitä potilaista, joita tulee ympäri maata. Lääkkeet ja suonensisäiset nesteet loppuvat nopeasti. Huolimatta näistä valtavista haasteista, terveystyöntekijät eivät ole säästäneet vaivojaan – vaikka heidän palkkojaan ei ole maksettu lähes yhdeksään kuukauteen”, sanoo YK:n lastenrahaston Unicefin Jemenin edustaja Meritxell Relaño.

Kolera- tai ripulitartuntoja on havaittu Pelastakaa Lasten mukaan yhteensä jo lähes 130 000. Lähes puolet sairastuneista on alle 15-vuotiaita, ja käytännössä keskimäärin ainakin yksi lapsi minuutissa saa tartunnan.

Kolera on ripulitauti, joka on normaaliolosuhteissa helppo hoitaa, mutta se on hengenvaarallinen etenkin aliravituille lapsille, joiden immuunijärjestelmä ei pysty torjumaan tautia. Epidemian hoitoa vaikeuttaa myös konfliktin aiheuttamat viivytykset pääsatamassa sekä pääkaupunki Sana'an lentokentän sulku.

Avustusjärjestöjen mukaan epidemian hoitamiseen tarvittaisiin ainakin 66 miljoonaa dollaria, eli noin 59 miljoonaa euroa.

”Maailman on aika toimia ennen kuin tuhannet jemeniläispojat ja -tytöt kuoleva täysin estettävissä olevaan tautiin”, Pritchard vetoaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia