Lähes neljäsosa rohingya-pakolaislapsista aliravittuja | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes neljäsosa rohingya-pakolaislapsista aliravittuja

Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan tilanne Bangladeshiin paenneiden rohingyojen pakolaisleireillä on jopa pelättyä huonompi.

Rohingyoiden pakolaisleiri Bangladeshissa

Bangladeshiin on paennut jo noin 600 000 rohingyaa. Kuva: Tommy Trenchard / Caritas / CAFOD / CC BY-NC-ND 2.0.

Lähes neljännes Bangladeshiin paenneista alle viisivuotiaista rohingya-lapsista kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Vaarana ovat infektiot ja ripulitaudit, varoittaa Pelastakaa Lapset -järjestö.

Arvio perustuu neljän muun avustusjärjestön kanssa tehtyyn selvitykseen viime viikkoina. 

”Tilanne on jopa pelättyä huonompi”, sanoo järjestön ravitsemusneuvonantaja Nicki Connell tiedotteessa.

”Näin laajalle levinnyt aliravitsemus lasten parissa on harvinaista jopa tämänkaltaisessa kriisitilanteessa. On sitäkin harvinaisempaa nähdä sen vaikuttavan myös aikuisiin. Muutama päivä sitten kaksi miestä saapui yhdelle klinikoistamme. Toinen heistä painoi 32 ja toinen 34 kiloa”, hän kertoo.

Noin 600 000 Myanmarin rohingya-kansaan kuuluvaa ihmistä on paennut runsaan kahden kuukauden aikana Bangladeshin rajan yli. Syynä ovat Myanmarin armeijan hyökkäykset rohingyojen kyliin. Kyliä on poltettu ja ihmisiä teloitettu mielivaltaisesti.

Suuren pakolaismäärän vuoksi Bangladeshissa on kehittymässä humanitaarinen kriisi. Moni pakolainen on kokonaan ilman suojaa. Ruuasta ja vedestä on pulaa, mikä uhkaa levittää tartuntatauteja.

Kansainväliset avunantajat lupasivat viime viikolla Bangladeshiin lisää avustusrahaa. Suomalaisista avustusjärjestöistä ainakin Pelastakaa Lapset, Punainen Risti ja Kirkon Ulkomaanapu ovat toimittaneet Bangladeshiin apua. Pelastakaa Lapset ylläpitää muun muassa terveysklinkoita ja Punainen Risti on lähettänyt maahan omia avustustyöntekijöitä.

Ulkomaanapu ilmoitti tällä viikolla myöntävänsä leireille apua 100 000 euroa.

Varoilla hankitaan muun muassa ruoka-apua ja hygieniapakkauksia sekä rakennetaan vesipisteitä. Järjestöllä on työntekijä myös Unicefin vetämässä koulutushankkeessa, jossa rakennetaan väliaikaisia kouluja lapsille.

”Leirin uusille alueille tulee 14 000:ta ihmistä kohden 45 väliaikaista bambusta ja muovipressusta pystytettyä luokkahuonetta. Koulua käydään kolmessa vuorossa, korkeintaan 50 lasta yhdessä luokkahuoneessa”, kertoo koulutussektorikoordinaattori Kaisa-Leena Juvonen tiedotteessa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia