Lähes kolmasosa maailman väestöstä on nuoria | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes kolmasosa maailman väestöstä on nuoria

Itä-Aasian mallilla Afrikan nuoret voisivat tuottaa maanosalle satoja miljardeja dollareita, arvioi YK:n väestörahasto.

Maailman väestöstä 1,8 miljardia eli lähes 30 prosenttia on nuoria eli 10–24-vuotiaita, arvioi YK:n väestörahasto UNFPA tuoreessa raportissaan.

Kehitysmaiden suurta nuorisomäärää pidetään usein uhkana työttömyyden ja siitä seuraavan tyytymättömyyden ja epävakauden vuoksi, mutta UNFPA muistuttaa, että nuorissa on myös potentiaalia. Noin 60 kehitysmaassa on käynnissä ikärakenteen muutos, jonka seurauksena työikäisiä on enemmän kuin työväestöstä riippuvaista väkeä. Periaatteessa nuoret siis voisivat tuottaa mailleen vaurautta.

Se onnistuu kuitenkin vain, mikäli nuorten koulutukseen, terveyspalveluihin, vaikutusmahdollisuuksiin ja työmahdollisuuksiin investoidaan, raportissa muistutetaan.

Esimerkiksi Itä-Aasiassa 1950- ja 60-luvuilla nuorten mahdollisuuksia saada ehkäisypalveluja parannettiin, ja se vaikutti myös talouskasvuun. Sama metodi voisi tuoda Saharan eteläpuoliselle Afrikalle 500 miljardia dollaria eli noin 400 miljoonaa euroa vuodessa 30 vuoden ajan, raportissa lasketaan.

Tällä hetkellä jopa 60 prosenttia kehitysmaiden nuorista on raportin mukaan kuitenkin vailla opiskelupaikkaa tai vakituista työtä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia