Lähes 15 prosenttia maapinta-alasta suojeltu, monet tärkeimmät alueet suojatta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes 15 prosenttia maapinta-alasta suojeltu, monet tärkeimmät alueet suojatta

YK:n ympäristöohjelman mukaan biodiversiteetin kannalta tärkeimpiä alueita pitäisi suojella tehokkaammin.

Maapallon maapinta-alasta lähes 15 prosenttia ja aluevesistä lähes 12 prosenttia on nyt erilaisten suojelutoimien, kuten kansallispuistojen, alaisena, kertovat YK:n ympäristöohjelma Unep sekä Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN tuoreessa raportissaan.

Etenkin merten suojelussa on edistytty. Viimeisten kymmenen vuoden aikana suojeltu meripinta-ala on yli nelinkertaistunut, raportissa kerrotaan.

Raportissa kuitenkin varoitetaan, että suojelun laadussa on yhä parantamisen varaa. Ongelmana on myös se, että kymmenestä biodiversiteetin kannalta tärkeimmästä alueesta kahdeksan ei ole vielä täysin suojeltuja.

"Maailman on suojeltava tehokkaammin biologisesti monimuotoisimpia alueitamme. Suojelualueet pitäisi yhdistää paremmin toisiinsa, jotta eläin- ja kasvipopulaatiot voisivat sekoittua ja levitä. Tärkeää on myös varmistaa, että paikalliset yhteisöt ovat mukana suojelutoimissa", sanoo Unepin johtaja Erik Solheim järjestön tiedotteessa.

Yhteensä maailmassa on nyt yli 200 000 suojelualuetta, jotka kattavat lähes 20 miljoonaa neliökilometriä maapinta-alaa. Prosentuaalisesti eniten suojelualueita on Latinalaisessa Amerikassa, vähiten Lähi-idässä. Etelämannerta ei ole laskettu tutkimuksessa maapinta-alaan kuuluvaksi.

Raportti liittyy vuonna 2010 solmittuun kansainväliseen biodiversiteettisopimukseen, jonka tavoitteena on, että vuonna 2020 noin 17 prosenttia maapallon maapinta-alasta on suojeltu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia