Lääkkeet halpenevat El Salvadorissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkkeet halpenevat El Salvadorissa

Yleisimpien ja kalleimpien tuotteiden hinnat laskevat 69 prosenttia lailla, kirjoittaa Edgardo Ayala.

Keskiamerikkalaisen El Salvadorin asukkaat saavat tänä vuonna reseptilääkkeet keskimäärin 35 prosenttia aiempaa halvemmalla. Yleisimpien ja kalleimpien tuotteiden hinnat laskevat 69 prosenttia.

Kymmenen vuotta vireillä ollut lääkelaki tuli voimaan vuodenvaihteessa. "Laki edistää merkittävästi kansalaisten oikeutta terveyteen", uudistusta ajaneen kansanliikkeen johtaja Margarita Posada sanoo.

Liikkeen mukaan Salvadorin heikosti säännelty lääketeollisuus ja -kauppa ovat rikkoneet alan kansainvälistä ohjeistusta ylihinnoittelulla. Maan lääkevalvontavirasto on nyt alkanut julkistaa listaa uusista kattohinnoista. Sen on määrä käsittää helmikuussa noin 7 000 tuotetta.

Perusteena ovat Maailman terveysjärjestön WHO:n suositukset ja vertailu naapurimaiden hintatasoon. Posadan mukaan esimerkiksi eräs verenpainelääke maksaa Ecuadorissa 3 euroa, mutta Salvadorissa liki 13 euroa.

Uudet ohjeet laskevat tietyn diabeteslääkkeen hinnan 17 eurosta 8 euroon ja kolesterolilääkkeen 51 eurosta 28 euroon.

El Salvadorin apteekkarit ja lääketeollisuus vastustavat uudistusta ja sanovat uusien hintojen alittavan tuotantokustannukset. Yritysten mukaan vaarassa on 7 000 työpaikkaa.

El Salvadoria vuodesta 2009 johtanut presidentti Mauricio Funesin vasemmistohallitus on pitänyt etäisyyttä Venezuelan johtamaan Latinalaisen Amerikan radikaalisiipeen ja parantanut suhteita Yhdysvaltoihin. Salvadorin yli kuusimiljoonaisesta väestöstä elää köyhyydessä 39 prosenttia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia