Uutiset

Kysely: Yli puolet suomalaisista valitsee eettisen tuotteen

Reilun kaupan merkin ja Joutsenmerkin kaltaiset vastuullisuusmerkinnät ovat tuttuja useimmille suomalaisille. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan se näkyy myös ostopäätöksissä.
Reilun kaupan banaaneita
Suurin osa suomalaisista ostaa vastuullisesti tuotettuja tuotteita, selviää tuoreesta kyselystä. (Kuva: Antony Theobald / CC BY-NC-ND 2.0)

Suomalaiset valitsevat päivittäisostoksillaan mielellään tuotteita, joilla on jokin vastuullisuusmerkki. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista valitsee aina tai usein jonkin vastuullisuusmerkityn tuotteen, kertoo Reilu kauppa ry.

Vastuullisuusmerkit takaavat esimerkiksi tuotteen ympäristöystävällisyyden tai sen, että työntekijöitä on kohdeltu oikeudenmukaisesti. Suomessa tunnetuimpia merkkejä ovat pohjoismainen ympäristömerkki eli Joutsenmerkki, luomumerkki sekä Reilun kaupan merkki. Kyselyn mukaan 80 prosenttia kuluttajista tuntee ne ainakin nimeltä.

Kolme neljäsosaa kyselyyn vastanneista kertoi luottavansa vastuullisuusmerkkiin enemmän kuin valmistajan omaan viestintään.

Silti suurin osa kertoi kaipaavansa enemmän tietoa vastuullisuusmerkkien sisällöstä ja arjen vastuullisten valintojen tekemisestä. Perusteellisempi tieto saisi kuluttajien mukaan heidät ostamaan enemmän vastuullisia tuotteita, kyselystä selviää.

Tutkimuksen teki helmikuussa markkinatutkimusyritys Kantar TNS, ja siihen osallistui 1 077 täysi-ikäistä suomalaista.

talouskauppakuluttaminen Suomi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Palestiinan lippu

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.
Kaksi lasta auton taakaluukussa

Paluu kotiseudulle arveluttaa monia Irakin pakolaisia

Isisin kukistumisesta huolimatta moni irakilainen pakolainen on yhä leirillä. Maahan jääneet räjähteet, tuhoutuneet kodit ja kostouhka ovat syynä siihen, ettei moni halua palata.
Vaatteita henkareilla

Selvitys: Vaatevalmistajat kertovat aiempaa avoimemmin tehtaiden olosuhteista – moni tunnettu brändi piilottelee tuotantoketjuaan

Vaatevallankumousviikon kunniaksi julkistettu indeksi panee järjestykseen 150 vaatevalmistajaa sen mukaan, miten avoimesti ne kertovat tuotantoketjustaan. Moni on parantanut tapojaan, mutta osa sai nolla pistettä.