Kysely: Korruptio lisääntynyt Afrikassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Korruptio lisääntynyt Afrikassa

Lähes 75 miljoonaa afrikkalaista on maksanut lahjuksen viimeisen vuoden aikana, arvioi Transparency International.

Yhä useampi afrikkalainen kokee korruption lisääntyneen kotimaassaan. Suurimmassa osassa Saharan eteläpuolisen Afrikan maista kansalaiset ovat myös sitä mieltä, että hallitus pärjää huonosti korruption vastaisessa taistelussa, kertoo korruption vastainen Transparency International -järjestö (TI).

TI:n 28:ssa Saharan eteläpuolisen Afrikan maassa tehtyyn kyselyyn vastanneista 58 prosenttia oli sitä mieltä, että oman maan korruptio oli kyselyä edeltävien 12 kuukauden aikana lisääntynyt. 22 prosenttia oli itse maksanut lahjuksen julkisesta palvelusta, mikä tarkoittaa lähes 75:tä miljoonaa ihmistä, raportissa lasketaan.

Eniten korruption katsoivat lisääntyneet eteläafrikkalaiset, ghanalaiset ja nigerialaiset. Lahjuksia taas maksoivat eniten liberialaiset, joista yli kaksi kolmasosaa oli maksanut lahjuksen kyselyä edeltävän vuoden aikana.

Korruptoituneimpia ovat vastanneiden mukaan poliisit, mikä on ollut yleinen havainto myös aiemmissa kyselyissä. Ensimmäistä kertaa kakkoseksi nousivat kuitenkin yritysjohtajat, TI:n raportissa kerrotaan. Kyselystä havaittiin myös, että köyhät maksavat lahjuksia palveluista kaksi kertaa todennäköisemmin kuin rikkaat.

Valopilkkuja kyselyssä olivat Lesotho, Botswana ja Senegal, joiden kansalaiset olivat tyytyväisimpiä hallituksen korruption vastaiseen taisteluun, joskin heistäkin vain noin puolet. Vähiten lahjuksia puolestaan maksoivat mauritiuslaiset ja botswanalaiset, joista vain prosentti kertoi maksaneensa lahjuksen julkisesta palvelusta viimeisen vuoden aikana.

Tutkimusta varten haastateltiin yli 43 000:ta ihmistä maaliskuun 2014 ja syyskuun 2015 välisenä aikana.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia