Kysely: Ihmisoikeudet suomalaisille ulkosuhteita tärkeämpiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Ihmisoikeudet suomalaisille ulkosuhteita tärkeämpiä

Suomalaisten enemmistön mielestä valtionjohdon pitää nostaa ihmisoikeudet esille, vaikka se vaarantaisi suhteet toiseen valtioon, käy ilmi Amnestyn kyselystä.

Ihmisoikeudet ovat suurimmalle osalle suomalaisista tärkeämpiä kuin hienovaraisuus valtioiden välisissä diplomaattisuhteissa. Amnesty Internationalin Taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselyn mukaan 53 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Suomen valtionjohdon on nostettava kansainvälisissä yhteyksissä ihmisoikeuskysymykset esiin silläkin uhalla, että se vaarantaa suhteet toisiin maihin.

Reilulle tuhannelle suomalaiselle tehdyn kyselyn mukaan naisista 55 prosenttia ja miehistä 50 prosenttia korostaa ihmisoikeuksia valtioiden välisiä suhteita tärkeämpiä.

38 prosentin mielestä ihmisoikeudet tulee nostaa esiiin vain, jos valtioiden väliset suhteet eivät ole vaarassa, ja viisi prosenttia ajattelee, ettei valtionjohdon tarvitse puuttua muiden maiden ihmisoikeustilanteeseen lainkaan.

Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtajan Frank Johanssonin mukaan tulos ei ole yllätys, sillä järjestö on kampanjoidessaan huomannut, että suomalaiset kaipaavat ihmisoikeusmyönteisempää maailmaa.

"Odotamme presidentiltä ja ministereiltä vastausta tutkimustuloksen asettamaan haasteeseen. Tulos rohkaisee meitä vaatimaan entistä äänekkäämmin valtionjohdolta selkeitä kannanottoja ihmisoikeuksien puolesta", Johansson sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia