Kysely: Ihmiset auttavat toisiaan enemmän kuin koskaan | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Ihmiset auttavat toisiaan enemmän kuin koskaan

Myös katastrofimaista löytyy auttamishalua, selviää maailman anteliaisuusindeksistä.

Aiempaa useampi ihminen auttaa tuntematonta, lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen tai tekee vapaaehtoistyötä. Brittiläisen hyväntekeväisyyssäätiön Charities Aid Foundationin (CAF) tekemän kyselytutkimuksen mukaan ihmiset auttavat tällä hetkellä toisiaan enemmän kuin koskaan.

Kyselytutkimuksessa selvitettiin, ovatko ihmiset auttaneet, lahjoittaneet tai tehneet vapaaehtoistyötä viimeisen kuukauden aikana. Siihen osallistui 148 000 ihmistä 140 maassa. Sen mukaan ensimmäistä kertaa yli puolet maailman asukkaista on auttanut tuntematonta. Myös rahan lahjoittaminen ja vapaaehtoistyön tekeminen on lisääntynyt.

Maiden vauraus ei ainakaan kokonaan selitä sitä, kuka auttaa ja kuka ei. Indeksin kärjessä on kolmatta kertaa Myanmar, jonka anteliaisuutta selittää osittain buddhalainen tapa lahjoittaa rahaa luostarityyppistä elämää viettäville. Myanmarin jälkeen eniten ihmiset auttavat toisiaan Yhdysvalloissa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa sekä Sri Lankassa.

Vähiten auttavaisia taas ovat niinkin erilaiset maat kuin Kiina, Palestiinalaisalue, Jemen, Kreikka ja Kongon demokraattinen tasavalta, kyselytutkimuksesta selviää.

Indeksin tekijöiden mukaan katastrofit ja vastoinkäymiset pikemminkin lisäävät anteliaisuutta kuin vähentävät sitä. Esimerkiksi tuntemattomia autetaan eniten Irakissa ja toiseksi eniten Libyassa. G20-maita taas on anteliaimpien 20 maan joukossa vain viisi.

"Ihmisten anteliaisuus, jopa maissa, jotka kärsivät katastrofeista ja sekasorrosta, vetää nöyräksi. On uskomatonta, että yli puolet ihmisistä sanoi, että he ovat auttaneet tuntematonta. -- Hallitusten pitäisi rohkaista tätä anteliaisuuden henkeä ja luoda ympäristö, jossa vahva kansalaisyhteiskunta voi kukoistaa ja sallia ihmisten auttavan niitä, jotka eivät ole olleet yhtä onnekkaita kuin he itse", sanoo CAF:n johtaja John Low järjestön tiedotteessa.

Suomi on indeksissä sijalla 24. Puolet suomalaisista kertoo viimeisen kuukauden aikana antaneensa rahaa hyväntekeväisyyteen, 55 prosenttia on auttanut tuntematonta ja 30 prosenttia tehnyt vapaaehtoistyötä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia