Kysely: Enemmistö vastustaa verkkourkintaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kysely: Enemmistö vastustaa verkkourkintaa

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin 13 maata kattavan kyselyn mukaan suurin osa ihmisistä suhtautuu kriittisesti verkko- ja puhelintietojen urkintaan.

Valtioiden harjoittama internet- ja puhelutietojen valvonta saa kansalaisilta kritiikkiä ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin kyselyssä. Tänään julkistettujen kyselyn tulosten mukaan 13 maan asukkaista 71 prosenttia ei hyväksy Yhdysvaltain harjoittamaa netti- ja puhelinvalvontaa, joka tuli ilmi tietovuotaja Edward Snowdenin paljastettua asian kesäkuussa 2013.

Oman maan viranomaisten harjoittama valvonta saa vastaajilta enemmän tukea, mutta sitäkin vastustaa 59 prosenttia. Puolet vastaajista on myös sitä mieltä, että kaikki verkkotiedustelu pitäisi alistaa riippumattomalle valvonnalle ja 60 prosenttia toivoo, että teknologiayhtiöt suojelisivat kansalaisia paremmin verkkotiedustelua vastaan

Kyselyyn vastasi 13 000 ihmistä muun muassa Yhdysvalloissa, Isossa-Britanniassa, Ranskassa ja Saksassa. Suomi ei ollut mukana kyselyssä.

Amnesty muistuttaa, että hyvin harvassa maassa on tällä hetkellä lainsäädäntöä, joka suojelisi ihmisten yksityisyyttä verkkotiedustelua vastaan. Suomessa työryhmä ehdotti tammikuussa lakiuudistusta, joka takaisi laajat verkkovalvontavaltuudet puolustusvoimille ja suojelupoliisille. Amnesty vastustaa ehdotusta.

"On mahdollista, että ehdotetun laajuinen ja epämääräisesti kohdennettu verkkovalvonta olisi kansainvälisen oikeuden vastaista yksityisyyden suojan loukkaamista. Myöskään mahdollinen perustuslain muuttaminen ei välttämättä tekisi laajasta valvonnasta oikeutettua", toteaa järjestön oikeudellinen asiantuntija Tiina Valonen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia