Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kymmeniä palestiinalaisia tapettu viime viikkojen mielenosoituksissa – joukossa myös alaikäisiä

Israelin tulituksessa on kuollut ainakin 37 mielenosoittajaa maaliskuun lopun jälkeen.

Palestiinan lippu

Väkivalta on riistäytynyt Gazassa pahimmilleen sitten vuoden 2014. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

Israelin joukot ovat tappaneet ainakin 37 palestiinalaista mielenosoittajaa maaliskuun lopussa alkaneiden mielenosoitusten yhteydessä Gazan rajalla.

Viime perjantaina uhreja tuli jälleen lisää, kun palestiinalaiset järjestivät neljännen mielenosoituksen. Neljä ihmistä tapettiin ja 729 loukkaantui, kertoo YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimisto OCHA. Väkivalta on ajanut alueen yhä pahempaan humanitaariseen kriisiin.

Mielenosoitukset alkoivat 30.3, ja ne aloittivat kuuden viikon protestikauden, jossa vaaditaan palestiinalaisille paluuoikeutta vanhoille kotiseuduilleen. Väkivalta on kuitenkin riistäytynyt pahimmilleen sitten vuoden 2014, jolloin Israel pommitti Gazaa useiden viikkojen ajan.

Viime viikkoina useimmat mielenosoittajat ovat olleet rauhanomaisia, mutta osa on heitellyt kiviä ja palavia autonrenkaita kohti Israelin joukkoja. Israel on vastannut ampumalla mielenosoittajia sekä kovilla panoksilla että kumiluodeilla ja pudottamalla kyynelkaasupanoksia. Israel on käyttänyt myös tarkka-ampujia.

Jo ensimmäisessä mielenosoituksessa tapettiin toistakymmentä protestoijaa. Kuolleista yhteensä neljä on ollut alaikäisiä.

Esimerkiksi viime perjantaina kuoli 14-vuotias Mohammad Ayoub. Kotoaan livahtanut poika kuoli todennäköisesti päähän ammuttuun laukaukseen, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mielenosoituksissa on loukkaantunut palestiinalaisviranomaisten mukaan noin 4 900 ihmistä. Se on pahentanut Gazan humanitaarista kriisiä, sillä alueen terveysjärjestelmä on romahtanut lähes täysin muutenkin ja esimerkiksi energiasta ja lääkkeistä on pulaa. OCHAn mukaan viime viikkoina myös ambulanssit ja terveydenhuollon työntekijät ovat saaneet osansa Israelin tulituksesta.

Gazaa saartava Israel on sanonut, että monet kuolleet ovat olleet Gazaa hallitsevan ääriliike Hamasin tai muiden aseellisten ryhmittymien jäseniä. Ihmisoikeusjärjestöt, YK:n ihmisoikeusasiantuntijat sekä YK:n pääsihteeri António Guterres ovat tuominneet mielenosoittajiin kohdistetun väkivallan ja vaatineet tapahtumien tutkintaa. Myös kansainvälinen rikostuomioistuin on ilmoittanut seuraavansa tilannetta.

Gaza on osa miehitettyjä Palestiinalaisalueita. Israel veti joukkonsa pois sieltä vuonna 2005 mutta valvoo edelleen käytännössä kaikkea liikennettä alueelle ja sieltä ulos. Mielenosoitusten järjestäminen taustalla on Israelin valtion perustamisen 70-vuotispäivä, jota vietetään toukokuussa. Israelin valtion perustamisen seurauksena sadat tuhannet palestiinalaiset joutuivat lähtemään kodeistaan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia