Uutiset

Kymmenet miljoonat kärsivät Etelä-Aasian tulvista – yli kolmannes Bangladeshista tulvinut

Monsuunikausi kurittaa Intiaa, Bangladeshia ja Nepalia tänä vuonna tavallista kovemmin. Jo yli 1 200 ihmistä on kuollut.
Sateen kastelema ikkuna
Monsuunikauden tulvat ja sateet ovat yleisiä Etelä-Aasiassa. (Kuva: jerry john / Flickr.com / CC BY-ND 2.0 )

41 miljoonaa ihmistä kärsii Etelä-Aasian tulvista ja maanvyörymistä, jotka ovat seurausta elokuun alkupuolella alkaneista rankkasateista. YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan kymmeniä tuhansia koteja, kouluja ja sairaaloita sekä infrastruktuuria, kuten teitä ja siltoja, on tuhoutunut.

YK:n katastrofiaputoimija Ocha arvioi viime viikolla, että tilanne voi vielä pahentua, sillä sateet jatkuvat yhä osalla tulva-alueista. Myös Punaisen Ristin mukaan tulossa on yksi pahimmista humanitaarisista katastrofeista vuosiin.

Etelä-Aasiassa sataa ja tulvii usein monsuunikautena, joka kestää kesäkuusta syyskuuhun. Tänä vuonna tulvat ovat olleet kuitenkin pahimmat yli vuosikymmeneen. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan tulvissa on kuollut jo yli 1 200 ihmistä.

Tulvat ovat tuhonneet myös viljelymaata ja vesilähteitä. Avustustyöntekijät ovatkin huolissaan etenkin vesien saastumisesta ja malarian ja ripulin kaltaisten tautien leviämisestä.

Intiassa tulvista kärsii yli 32 miljoonaa ihmistä. Maanviljelyksen vaikeutumisen vuoksi maahan ennustetaan myös työttömyyttä. Tilanne on vaikea myös Bangladeshissa ja Nepalissa, joissa yli kolmannes maasta on saanut tulvavesiä päälleen.

Avustusjärjestöt toimittavat vettä, ruokaa ja terveystarpeita tulvien uhreille. Suomalaisjärjestöistä ainakin Suomen Lähetysseura on käynnistänyt keräyksen Nepalin tulvauhrien auttamiseksi.

katastrofiapu BangladeshIntiaNepal Suomen Lähetysseura

Pääuutiset

Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa vaatteiden kankaita väriä kankaiden värjäykseen.
Vaatesuunnittelija Mohamed Sinna Cisse valmistaa värimassaa, jolla vaatekankaat värjätään. Ohjaaja Ndèye Coumba Diop seuraa vierestä ja ohjeistaa.(Kuva: Tidiane Baldé / Naatangue art la)

Kehitysmaiden nuoriso tarvitsee töitä – Senegalissa opiskellaan vaatesuunnittelijoiksi ja sirkustähdiksi

Nuoria on kehitysmaissa enemmän kuin koskaan. Haaste on, löytyykö heille myös töitä. Senegalissa nuoria työllistetään taide- ja kulttuurialalle, jota etenkään vanhemmat eivät yleensä osaa nähdä tulevaisuuden alana.
Protesti asekauppaa vastaan Lontoossa
Suomen lisäksi monet muutkin Euroopan maat myyvät aseita Lähi-itään. Protesti Lontoossa syyskuussa.(Kuva: Alisdare Hickson / CC BY-SA 2.0)

Suomi myi Lähi-itään viime vuonna ennätysmäärän aseita

Lähes kaksi kolmasosaa Suomen sotatuoteviennistä suuntautui viime vuonna Lähi-itään, selviää SaferGloben tilastoista. Rauhanjärjestöjen mielestä trendi on huolestuttava.
Intialainen matonkutoja
Järjestöt laskevat, paljonko esimerkiksi intialaiselle tekstiilityöntekijälle pitäisi maksaa, jotta palkka riittäisi elämiseen.(Kuva: Austin Yoder / CC BY-NC 2.0)

Intialainen matonkutoja tienaa puolet elämiseen riittävästä palkasta

Yrityksiltä vaaditaan usein elämiseen riittävän palkan maksamista kehitysmaiden työntekijöille, mutta kattavaa määritelmää ei ole. Nyt järjestöt yrittävät laskea, minkä verran se voisi eri alueilla olla.
Nainen maissikasan äärellä Tansaniassa
Teresia Oloitai myy maissia Tansanian maasaimarkkinoilla. Tuoreen raportin mukaan köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti mutta maatalouden arvo on kasvanut.(Kuva: Morgana Wingard / USAID / CC BY-NC 2.0)

Köyhyys vähenee Afrikassa hitaasti

Kunnollisten työpaikkojen puute hidastaa Afrikassa köyhyyden vähentämistä, selviää raportista.