Kymmenet miljoonat kärsivät Etelä-Aasian tulvista – yli kolmannes Bangladeshista tulvinut | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kymmenet miljoonat kärsivät Etelä-Aasian tulvista – yli kolmannes Bangladeshista tulvinut

Monsuunikausi kurittaa Intiaa, Bangladeshia ja Nepalia tänä vuonna tavallista kovemmin. Jo yli 1 200 ihmistä on kuollut.

Sateen kastelema ikkuna

Monsuunikauden tulvat ja sateet ovat yleisiä Etelä-Aasiassa. Kuva: jerry john / Flickr.com / CC BY-ND 2.0.

41 miljoonaa ihmistä kärsii Etelä-Aasian tulvista ja maanvyörymistä, jotka ovat seurausta elokuun alkupuolella alkaneista rankkasateista. YK:n ja avustusjärjestöjen mukaan kymmeniä tuhansia koteja, kouluja ja sairaaloita sekä infrastruktuuria, kuten teitä ja siltoja, on tuhoutunut.

YK:n katastrofiaputoimija Ocha arvioi viime viikolla, että tilanne voi vielä pahentua, sillä sateet jatkuvat yhä osalla tulva-alueista. Myös Punaisen Ristin mukaan tulossa on yksi pahimmista humanitaarisista katastrofeista vuosiin.

Etelä-Aasiassa sataa ja tulvii usein monsuunikautena, joka kestää kesäkuusta syyskuuhun. Tänä vuonna tulvat ovat olleet kuitenkin pahimmat yli vuosikymmeneen. Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan tulvissa on kuollut jo yli 1 200 ihmistä.

Tulvat ovat tuhonneet myös viljelymaata ja vesilähteitä. Avustustyöntekijät ovatkin huolissaan etenkin vesien saastumisesta ja malarian ja ripulin kaltaisten tautien leviämisestä.

Intiassa tulvista kärsii yli 32 miljoonaa ihmistä. Maanviljelyksen vaikeutumisen vuoksi maahan ennustetaan myös työttömyyttä. Tilanne on vaikea myös Bangladeshissa ja Nepalissa, joissa yli kolmannes maasta on saanut tulvavesiä päälleen.

Avustusjärjestöt toimittavat vettä, ruokaa ja terveystarpeita tulvien uhreille. Suomalaisjärjestöistä ainakin Suomen Lähetysseura on käynnistänyt keräyksen Nepalin tulvauhrien auttamiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia