Uutiset

Kuuban johto käy tänä vuonna läpi sukupolvenvaihdoksen – vaalivuoden toivotaan kohentavan taloutta

Kuuban presidentti Raúl Castro luopuu vallasta tulevana keväänä, ja maassa järjestetään myös parlamenttivaalit. Uudella johdolla on paljon tehtävää, sillä muun muassa Irma-myrsky on nuijinut maan taloutta.
Kuuban presidentti Raúl Castro varapresidentti Miguel Díaz-Canelia.
Kuuban johtoa koolla viime lokakuussa. Nykyinen presidentti Raúl Castro sotilaspuvussa (oik. kesk.) tervehtii todennäköistä seuraajaansa varapresidentti Miguel Díaz-Canelia (vas. edessä). (Kuva: Jorge Luis Baños / Suomen IPS )

(IPS) -- Kuubassa alkoi vaalivuosi, jonka toivotaan tuovan muitakin muutoksia kuin sukupolvenvaihdoksen presidentinpallilla. Taloutta rasittavat yhä Irma-myrskyn tuhojen korjaaminen ja krooninen asuntopula.

Raúl Castron, 86, toinen viisivuotiskausi Kuuban presidenttinä päättyy 19. huhtikuuta, jolloin uuden parlamentin on määrä valita hänelle seuraaja. Parlamenttivaalit on siis pidettävä jo aiemmin. Kansanedustajat valitsevat myös viisi varapresidenttiä, sihteerin ja 23 ministeriä, jotka muodostavat valtioneuvoston.

Castro voi kuitenkin pysyä politiikan näyttämöllä vuoteen 2021, jolloin täyttyy hänen toinen kautensa Kuubaa hallitsevan kommunistisen puolueen pääsihteerinä. Raúl Castro seurasi johtotehtävissä veljeään Fideliä, joka menehtyi 90-vuotiaana marraskuussa 2016.

Kuuban johdossa on meneillään sukupolvenvaihdos, kun vuoden 1959 vallankumouksen konkarit siirtyvät vähitellen syrjään. Castron vahvin seuraajaehdokas on 57-vuotias varapresidentti Miguel Díaz-Canel, jota vanha kaarti pitää työteliäänä ja ideologisesti luotettavana.

Tasa-arvoa ja elämänlaatua

Osa kuubalaisista uskoo, ettei vaalivuosi tuo mainittavia muutoksia, vaikka talouden koheneminen on kaikkien toive. Insinööri Pedro Ramírez, 50, toivoo myös parlamentin vallan vahvistumista.

Sosiologi Reina Fleitas odottaa muutoksia, ”jotka auttavat rakentamaan tuottavan talousmallin ja lisäämään sosiaalista tasa-arvoa.”

Talouden hallittu vapauttaminen, asteittainen luopuminen kahden valuutan järjestelmästä sekä kansalaisten elämänlaadun ja tulojen koheneminen ovat yhteiskuntatieteilijä Ovidio D'Angelon toivelistalla.

Hän odottaa myös lakien uudistamista lähtien perustuslaista ja ulottuen kuntien, yritysten ja yhdistysten toiminnan sääntelyyn. On kuitenkin epävarmaa, pystyvätkö valtion päättävät elimet tarttumaan asioihin ennen vuoden 2021 puoluekokousta.

Kasvu ei riitä

Virallisten lukujen mukaan Kuuban talous kasvoi viime vuonna 1,6 prosenttia, mikä ylitti odotukset mutta ei riitä tarvittaviin parannuksiin.

Castro muistutti joulun alla, että kasvuun kuitenkin päästiin oloissa, joita leimasivat rahoitusvaikeudet, polttoainepula, kolme vuotta jatkunut kuivuus ja lopulta syyskuussa tuhoisa hurrikaani Irma.

Myrsky hävitti 179 000 kotia, mikä pahensi asuntopulaa. Jo ennen myrskyä 11,5 miljoonan asukkaan Kuubasta puutui tilastojen mukaan 883 050 asuntoa.

Maa kaipaa kipeästi ulkomaisia investointeja. Se laskee, että talousongelmien voittaminen edellyttäisi kuuden prosentin talouskasvua, mikä ei onnistu ilman kahden miljardin euron vuotuista pääomaruisketta. Sijoittajia kuitenkin pidättelee Yhdysvaltain taloussaarron ohella Kuuban byrokraattisuus.

politiikkademokratiahallinto Kuuba Suomen IPS

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.
Naisten mielenosoitus Yhdysvalloissa tammikuussa 2017, kyltti "This is what Democracy looks like"
Naiset marssivat Yhdysvalloissa tammikuussa 2017. Se on yksi esimerkki ihmisoikeustaistelun onnistumisista viime vuonna, sanoo HRW.(Kuva: astoller / Flickr.com / CC BY-NC-ND 2.0)

HRW: Viime vuosi osoitti, että ihmisoikeuksia voidaan puolustaa – viisi esimerkkiä

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on huolissaan populistipuolueiden suosiosta mutta muistuttaa, että niitä myös vastustetaan.
Naisviljelijä  pellolla
Valtaosa Afrikan maanviljelijöistä on naisia, mutta harva heistä omistaa maata.(Kuva: Kristin Palitza / IPS)

Tasa-arvon tueksi tarvitaan dataa

Esimerkiksi naisten maanomistuksesta tiedetään vielä melko vähän. Jotta tilannetta voitaisiin parantaa, tarvitaan sukupuolieriteltyä tietoa, kirjoittaa tutkija Jemimah Njuki.