Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.

El Salvadorin lippu

El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. Kuva: Loey Felipe / UN Photo.

El Salvadorin korkein oikeus on vapauttanut Teodora Vasquezin, joka tuomittiin vuonna 2008 lapsensa murhasta. Lapsi syntyi kuolleena raskauden loppuvaiheessa.

”On rohkaisevaa nähdä Teodoran astuvan ulos vankilasta, jossa hänen ei olisi pitänyt alun pitäen ollakaan, mutta El Salvador on yhä kaukana naisten ja tyttöjen oikeuksien täydestä kunnioittamisesta. El Salvadorin viranomaisten on välittömästi peruttava tyrmistyttävä aborttikielto, joka on luonut syrjintää, tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

El Salvadorissa on maailman tiukimpiin kuuluva aborttilaki. Abortti on kielletty kaikissa tapauksissa, ja keskenmenoja saaneita sekä kuolleita lapsia synnyttäneitä naisia epäillään usein murhista. 

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007. Hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Hänet tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen.

Vasquez valitti tuomiostaan viime joulukuussa, mutta vetoomustuomioistuin hylkäsi valituksen. Eilen torstaina korkein oikeus kuitenkin lievensi tuomiota, vaikka se ei julistanut tätä syyttömäksi. Sen seurauksena hän kuitenkin pääsi vapaaksi.

Amnesty muistuttaa, että El Salvadorissa on yhteensä ainakin 27 naista vankilassa aborttilain perusteella. Järjestön selvitysten mukaan usein telkien taakse joutuvat köyhät naiset.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia