Uutiset Naisten oikeudet

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

El Salvadorin korkein oikeus on vapauttanut Teodora Vasquezin, joka tuomittiin vuonna 2008 lapsensa murhasta. Lapsi syntyi kuolleena raskauden loppuvaiheessa.

”On rohkaisevaa nähdä Teodoran astuvan ulos vankilasta, jossa hänen ei olisi pitänyt alun pitäen ollakaan, mutta El Salvador on yhä kaukana naisten ja tyttöjen oikeuksien täydestä kunnioittamisesta. El Salvadorin viranomaisten on välittömästi peruttava tyrmistyttävä aborttikielto, joka on luonut syrjintää, tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

El Salvadorissa on maailman tiukimpiin kuuluva aborttilaki. Abortti on kielletty kaikissa tapauksissa, ja keskenmenoja saaneita sekä kuolleita lapsia synnyttäneitä naisia epäillään usein murhista. 

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007. Hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Hänet tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen.

Vasquez valitti tuomiostaan viime joulukuussa, mutta vetoomustuomioistuin hylkäsi valituksen. Eilen torstaina korkein oikeus kuitenkin lievensi tuomiota, vaikka se ei julistanut tätä syyttömäksi. Sen seurauksena hän kuitenkin pääsi vapaaksi.

Amnesty muistuttaa, että El Salvadorissa on yhteensä ainakin 27 naista vankilassa aborttilain perusteella. Järjestön selvitysten mukaan usein telkien taakse joutuvat köyhät naiset.

Naisten oikeudet genderlakioikeus ja rikosterveys El Salvador Amnesty International

Lue myös

Nainen puhelin kädessä

Puhelinsovellus varoittaa naisia seksuaalisesta häirinnästä

Viiden kaupungin tutkimuksen mukaan nuoret tytöt välttelevät tiettyjä alueita seksuaalisen väkivallan pelossa. Uusi sovellus opastaa kävijöitä turvallisemmille reiteille, mittarina muun muassa muiden naisten kokemukset.
Iranin lippuun kietoutunut nainen katsomossa

Iranin huiviprotesti poiki syytteen ”moraalittomuuteen kannustamisesta”

Iranin naiset protestoivat vuodenvaihteessa maan huivipakkoa vastaan. Nyt yksi aktivisteista on saanut syytteen, joka voi johtaa jopa vankeustuomioon.
Naiset istuttavat pellolla Tansaniassa

Raportti: Sukupuolten tasa-arvoon vielä valtava matka

YK:n tasa-arvojärjestön raportissa tarkastellaan ensimmäistä kertaa kestävän kehityksen tavoitteita sukupuolinäkökulmasta.

Pääuutiset

Suomen Punaisen Ristin viestintäasiantuntija Päivi Hurttia.

Syyria-uutisiin on helppo turtua – suomalainen avustustyöntekijä toivoo, että maata ei unohdeta

Syyrian sodan alkamisesta tulee tänään kuluneeksi seitsemän vuotta. Punaisen Ristin palveluksessa maassa työskennellyt Päivi Hurttia toivoo, että maata jaksettaisiin yhä auttaa ja että sota loppuisi. ”Kun kuuntelee maailman johtajien uhoamista, tekisi mieli vain sanoa, että lopettakaa, hyvänen aika”, hän toteaa.
Ihmisiä veneessä

Maailmanpankki: Ilmastonmuutos ajaa miljoonat siirtolaisiksi maiden sisällä, varautumisen aika on nyt

Ilmastonmuutoksen pahenevat vaikutukset tiheästi asutuilla kehittyvillä alueilla voivat aiheuttaa valtavan maiden sisäisen muuttoliikkeen lähivuosikymmeninä. Uudessa tutkimuksessa perätään kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä ja parempaa suunnittelua.
Teddykarhu

YK:n lastenjärjestö moittii Suomea turvapaikanhakijalasten huonosta kohtelusta

Yksikään Pohjoismaa ei ole onnistunut varmistamaan turvapaikanhakijalasten oikeuksien toteutumista, sanoo YK:n lastenjärjestö Unicef tuoreessa tutkimuksessaan. Suomea kritisoidaan muun muassa siitä, ettei se ymmärrä lapsen oikeuksien sopimuksen ylittävän kansallisen lainsäädännön.
Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.