Uutiset Naisten oikeudet

Kuolleen lapsen synnyttänyt nainen vapautettiin El Salvadorissa – takana 10 vuotta vankilaa

Teodora Vasquez tuomittiin murhasta hänen synnytettyään kuolleen lapsen. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty muistuttaa, että kymmeniä naisia on samantyyppisestä syystä yhä telkien takana.
El Salvadorin lippu
El Salvadorissa on maailman tiukimpana pidetty aborttilaki. (Kuva: Loey Felipe / UN Photo)

El Salvadorin korkein oikeus on vapauttanut Teodora Vasquezin, joka tuomittiin vuonna 2008 lapsensa murhasta. Lapsi syntyi kuolleena raskauden loppuvaiheessa.

”On rohkaisevaa nähdä Teodoran astuvan ulos vankilasta, jossa hänen ei olisi pitänyt alun pitäen ollakaan, mutta El Salvador on yhä kaukana naisten ja tyttöjen oikeuksien täydestä kunnioittamisesta. El Salvadorin viranomaisten on välittömästi peruttava tyrmistyttävä aborttikielto, joka on luonut syrjintää, tuskaa ja epäoikeudenmukaisuutta”, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin Amerikan johtaja Erika Guevara-Rosas tiedotteessa.

El Salvadorissa on maailman tiukimpiin kuuluva aborttilaki. Abortti on kielletty kaikissa tapauksissa, ja keskenmenoja saaneita sekä kuolleita lapsia synnyttäneitä naisia epäillään usein murhista. 

Vasquez synnytti kuolleen vauvan vuonna 2007. Hän heräsi verilammikosta poliisin tullessa pidättämään häntä. Hänet tuomittiin 30 vuodeksi vankeuteen.

Vasquez valitti tuomiostaan viime joulukuussa, mutta vetoomustuomioistuin hylkäsi valituksen. Eilen torstaina korkein oikeus kuitenkin lievensi tuomiota, vaikka se ei julistanut tätä syyttömäksi. Sen seurauksena hän kuitenkin pääsi vapaaksi.

Amnesty muistuttaa, että El Salvadorissa on yhteensä ainakin 27 naista vankilassa aborttilain perusteella. Järjestön selvitysten mukaan usein telkien taakse joutuvat köyhät naiset.

Naisten oikeudet genderlakioikeus ja rikosterveys El Salvador Amnesty International

Lue myös

Kaksi naista kaataa viljaa

Maailmanpankki: Maailma olisi biljoonia vauraampi, jos naiset tienaisivat yhtä paljon kuin miehet

”Maailma jättää periaatteessa 160 biljoonaa dollaria pöydälle, kun jätämme naisten ja miesten väliset ansioerot huomiotta”, sanoo Maailmanpankin toimitusjohtaja Kristlalina Georgieva. Tuoreen tutkimuksen mukaan epätasa-arvo vie maailman vauraudesta jopa viidenneksen.
Rikottu lasi

Järjestöt: Suomessa ei vieläkään tarpeeksi resursseja naisiin kohdistuvan väkivallan torjumiseksi

Suomi raportoi tänä vuonna ensimmäistä kertaa, miten se on toteuttanut naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan torjumiseen tähtäävää Istanbulin sopimusta. Järjestöarvion mukaan muun muassa lapsia pitäisi auttaa tehokkaammin.
Kuukautissuoja takataskussa

Ensimmäiset kuukautiset tulevat Etelä-Aasian tytöille usein yllätyksenä

Sri Lankassa 66 prosenttia tytöistä ei saa tietoa kuukautisista ennen kuin ne alkavat, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Koululaisia välitunnilla

Miljoonat lapset eivät opi koulussa, koska eivät ymmärrä, mitä opettaja sanoo – yhden kielen kansa on yhä monen maan ihanne

Yli kolmannes maailman koululaisista ei saa opetusta omalla äidinkielellään. Suomalainen Kimmo Kosonen ja etiopialainen Mesfin Derash Zeme ovat puhuneet vuosikymmenien ajan äidinkieleen pohjautuvan opetuksen puolesta. Etiopiassa sekä Aasian maissa viestin tärkeys on alettu ymmärtää, ja se näkyy myös oppimistuloksissa.
Rakennustyömaa ja autoja Riadissa Saudi-Arabiassa

Saudi-Arabia pidätti jälleen naisten oikeuksien puolesta kampanjoineita aktivisteja

Saudi-Arabia on luopumassa naisten ajokiellosta, mutta monet naisaktivistit eivät välttämättä pääse nauttimaan ajo-oikeudesta.
Pakolaisleirin asumuksia Bangladeshissa

Pakolaisleiri on vankila monille rohingya-pakolaistytöille

Kehitysyhteistyöjärjestö Plan haastatteli 300:aa rohingya-pakolaistyttöä Bangladeshissa. Moni viettää päivänsä teltassa väkivallan pelon ja yhteisön rajoitusten vuoksi.
Bambuesineitä myyvä perhe

Bambu pelastaa maata ja elinkeinoja Intiassa ja Kiinassa

Bambunistutuksella on muun muassa elvytetty tiilitehtaan pilaamaa maata Intiassa. Kaupallisten hyötyjen ohella bambusta on apua ilmastonmuutoksen torjunnassa, sillä se on tehokas hiilinielu.