Kuolemanrangaistuksen käyttö vähenee hitaasti | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuolemanrangaistuksen käyttö vähenee hitaasti

Irakin teloitukset ovat hälyttävässä kasvussa, varoittaa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Kuolemanrangaistusta käyttävien valtioiden määrä on vähentynyt viimeisen vuosikymmenen aikana, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International.

Järjestön tuoreen raportin mukaan viime vuonna yhteensä 21 maata teloitti ihmisiä. Määrä on sama kuin vuonna 2011, mutta vähemmän kuin vuosikymmen sitten. Kuolemantuomioita myös langetettiin vähemmän kuin vuonna 2011.

Raportin mukaan viime vuonna teloitettiin 682 ihmistä, kaksi enemmän kuin vuonna 2011. Lukuun ei sisälly Kiinan teloituksia, joita on luultavasti tuhansia. Kiina ei kerro teloituksistaan julkisuuteen.

Kiinan lisäksi teloituksia tehtiin erityisen paljon Iranissa, Irakissa, Saudi-Arabiassa, Yhdysvalloissa ja Jemenissä. Amnesty on huolissaan etenkin Irakista, jossa teloitettiin viime vuonna melkein kaksi kertaa enemmän ihmisiä kuin edellisvuonna.

Euroopassa ainoa teloittaja on Valko-Venäjä, jossa viime vuonna teloitettiin ainakin kolme ihmistä. Edistysaskeleen Euroopassa otti viime vuonna Latvia, joka poisti kuolemanrangaistuksen, Amnesty kertoo.

Raportin mukaan teloitusten yleisimpiä syitä ovat esimerkiksi huume- ja talousrikokset, mutta myös aviorikos sekä uskontoon liittyvät rikokset.

"Teloituksia käyttäviltä hallituksilta alkavat olla argumentit vähissä. Ei ole todisteita siitä, että kuolemanrangaistus toimisi erityisenä pelotteena rikoksia vastaan. Todelliset syyt sen käyttöön löytyvätkin usein muualta. Myös viime vuonna hallitukset teloittivat ihmisiä poliittisista syistä", toteaa järjestön Suomen osaston ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia