Uutiset Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa

Kuntavaalien some-vihapuhetta seulotaan verkkoteknologian avulla

Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto käyttävät automaattista tekstianalyysiä, jonka avulla voi havaita vihapuhetta ehdokkaiden julkisilla sosiaalisen median tileillä. Ilmaista mainosta vihapuheeseen sortuville ei anneta.
(Kuva: Tim Franklin Photography / CC BY-NC-ND 2.0)

Kuumana käyvän kuntavaalikampanjoinnin mahdolliseen vihapuheeseen aiotaan puuttua tänä vuonna uudella tavalla. Yhdenvertaisuusvaltuutettu ja Ihmisoikeusliitto hyödyntävät it-asiantuntijoiden kehittämää automaattista tekstianalyysia, jonka avulla voidaan seuloa koneellisesti kunnallisvaaliehdokkaiden julkista sosiaalisen median viestintää ja tunnistaa vihapuhe laajastakin aineistosta.

Vielä tuloksia ei ole saatavilla, mutta kampanjoinnin kiihtyessä analyysi voi osoittaa tarpeellisuutensa. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän mukaan jo viime eduskuntavaalien yhteydessä kansalaisilta tuli yhteydenottoja muun muassa rasistisista vaalimainoksista.

"Vihapuhe ei näissä vaaleissa välttämättä lisäänny verrattuna eduskuntavaaleihin, mutta kun ajattelee maailmanlaajuista tilannetta, kuten Yhdysvaltain vaaleja, niin on ollut selvästi nähtävissä, että samanlainen ajattelu ja ylipäätään suorempi retoriikka on levinnyt Eurooppaankin. Siinä mielessä voi ajatella, että vihapuhetta voi olla meilläkin, vaikka kyse onkin kunnallisvaaleista", hän sanoo.

Algoritmi oppii vihapuheen

Automaattista tekstianalyysiä on aiemmin sovellettu muun muassa influenssa-aaltojen ennustamisessa. Sen käyttämistä vihapuheen seulonnassa ovat kehittäneet suomalainen, tiedon avoimuuteen pyrkivä Open Knowledge Finland -järjestö sekä useiden yliopistojen tutkimushankkeet.

Seulonta perustuu algoritmiin, joka puolestaan on kehitetty parin tuhannen sosiaalisen median viestin laajuisen pohja-aineiston avulla. Pohja-aineisto on valikoitu esimerkiksi erilaisista rasistisista ja ei-rasistisista keskusteluryhmistä sekä Suomi24-keskustelufoorumilta ja luokiteltu sitten manuaalisesti eri luokkiin sen perusteella, miten lähellä vihapuhetta se on, kertoo järjestön toiminnanjohtaja Teemu Ropponen.

Algoritmi hyödyntää pohja-aineistoa luokitellessaan kunnallisvaaliehdokkaiden some-viestejä. Sen vihapuheeksi havaitsema aineisto välitetään yhdenvertaisuusvaltuutetulle ja Ihmisoikeusliitolle, joiden henkilökunta selvittää, onko kyseessä aito vihapuhe ja onko tarvetta jatkotoimiin. Ajan mittaan algoritmi kehittyy paremmaksi luokittelun tarkentuessa.

Vihapuheen määritelmänä on käytetty Euroopan neuvoston kantaa. Sen mukaan vihapuhetta ovat kaikki ne ilmaisun muodot, jotka levittävät, yllyttävät, edistävät tai oikeuttavat suvaitsemattomuuteen perustuvaa vihaa. Kaikki vihapuhe ei täytä rikoksen tunnusmerkkejä.

Algoritmin hyödyntäminen vaaleissa on vasta kokeilu. Siinä on vielä omat haasteensa, kuten se, että se voi analysoida vain niitä ehdokkaita, jotka ovat ilmoittaneet vaalikoneissa Twitter-tilinsä ja joilla on julkinen Facebook-seinä. Ropponen pitää mekanismia silti tärkeänä.

"Nykyäänhän kukin poliitikko on oma mediansa. Vastuullinen seuranta on tärkeää, sillä kaikki puhe ei tule sanomalehtien tai muiden perinteisten medioiden kautta ulos", hän muistuttaa.

Ei julkisuutta rasisteille

Vihapuhesovellus on osa Ihmisoikeusliiton ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kampanjaa, jonka tarkoituksena on kitkeä rasismia kuntavaaleista. Yli 3 500 ihmistä on allekirjoittanut niiden rasismin vastaisen vetoomuskirjeen, joka toimitettiin eduskuntapuolueille viime viikolla. Lisäksi puolueet lobattiin joulun alla uusimaan sitoutumisensa Euroopan rasismin vastaiseen peruskirjaan.

Kirsi Pimiän mukaan toiveissa on, että kampanjointi toimisi kuntavaaleissa ennaltaehkäisevästi. Mikäli vihapuhetta löytyy verkkoseulonnan perusteella tai muuten, ollaan yhteydessä puolueisiin, joilla on velvollisuus toimia sitoumuksensa pohjalta.

Kriittisimmissä tapauksissa voidaan tehdä ilmoitus poliisille, syyttäjälle tai viedä asia yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan häirintätapauksena, mutta vasta vaalien jälkeen.

"Ajatus on, että emme tarjoa ilmaista julkisuutta ehdokkaille, jotka sortuvat vihapuheeseen", Pimiä toteaa.

Ihmisoikeuspolitiikka Suomessa ihmisoikeudetkansalaisoikeudetinformaatioteknologiainternetpolitiikka Suomi Ihmisoikeusliitto

Lue myös

Ilmapalloja Helsinki Pride -mielenosoituksessa vuonna 2017
Järjestöt kritisoivat Suomen kantaa transsukupuolisten oikeuksiin. Kuvassa Helsinkin Priden tunnelmia kesällä 2017.
(Kuva:
Jonas Tana
/
CC BY-NC-ND 2.0
)
Poliiseja Helsingin rautatieasemalla
Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan Suomeen tarvitaan ihmisoikeuksiin ja yhdenvertaisuuteen erikoistuneita poliiseja
(Kuva:
masmad
/
Flickr.com
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Näkökulma: Ihmisoikeuskoulutus pakolliseksi kaikille poliiseille

Poliisien ihmisoikeuskoulutus on Suomessa heikoissa kantimissa. Systemaattista koulutusta kaikille poliiseille ei ole. Ihmisoikeusliitto on jo vuosia peräänkuuluttanut poliiseille parempaa ihmisoikeusosaamista. Jokohan aika olisi tälle kypsä, kysyy Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila blogikirjoituksessaan.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.
(Kuva:
Andrew Writer
/
CC BY 2.0
)

Näkökulma: Sananvapaus on tärkeimpiä ihmisoikeuksia – mutta sillä on rajansa

Sananvapaus on keskeinen ihmisoikeus, jota ei saa rajoittaa mielivaltaisesti, mutta se ei ole ainoa oikeus, muistuttaa Ihmisoikeusliiton asiantuntija Matti Jutila.

Pääuutiset

Katunäkymä Accrasta Ghanasta
Yrityksillä on yhä tärkeämpi rooli kehityspolitiikassa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan asiasta pitäisi keskustella lisää. Kuva Ghanan pääkaupungista Accrasta.(Kuva: lucianf / Flickr.com / CC BY 2.0)

Yrityksistä havitellaan kehitysmaiden ongelmien ratkaisijoita – tuoreen tutkimuksen mukaan siihen on vielä pitkä matka

Suomessa on usutettu viime vuosina yrityksiä kehitysyhteistyön pariin, mutta tutkimustieto ilmiöstä on puuttunut. Suomalaistutkimus paljastaa, että yritysten käsitys omasta roolistaan on kaukana köyhyyden vähentämisestä.
Zaatarin pakolaisleiri Jordaniassa
Moni miespuolinen syyrialaispakolainen on kokenut seksuaalista väkivaltaa. Kuva Jordanian Zaatarin pakolaisleiriltä, jossa osa haastatteluista tehtiin.(Kuva: niawag / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

”Se on normaalia” – Syyrian kriisissä moni mies on seksuaalisen väkivallan uhri

Konfliktitilanteissa yleisin seksuaalisen väkivallan kohteeksi joutuva ryhmä ovat naiset. Tuoreen selvityksen mukaan Syyrian kriisissä uhreja ovat myös miehet.
Jonottavien siirtolaisten jalkoja
EU pyrkii estämään siirtolaisten tulon Libyasta Eurooppaan. (Kuva: IFRC / CC BY-NC-ND 2.0)

Video Libyan orjahuutokaupasta herätti maailman – myös Suomessa aiotaan protestoida

Uutiskanava CNN paljasti, että Libyassa myydään siirtolaisia jopa vain muutaman sadan dollarin hinnalla. Nyt asialle vaativat loppua sekä YK että tavalliset kansalaiset.
Tietokoneen näppäimistö ja sormet
Kreikassa opetetaan koodausta paikallisille ja pakolaistaustaisille nuorille.(Kuva: Andrew Writer / CC BY 2.0)

Pakolais- ja kreikkalaisnuorten koodausprojekti tuottaa tuloksia – ”aitoja kohtaamispaikkoja”

Kirkon Ulkomaanavun hankkeessa opetetaan it-taitoja kreikkalais- ja pakolaisnuorille. Hyvien tulosten vuoksi projektia laajennetaan.