Uutiset Terveys

Kunnollinen hygienia säästäisi ihmishenkiä Keniassa

Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus.
(Kuva: Clare McEvoy/Trocaire / CC BY 2.0)

Keniassa 52 lasta tuhannesta menettää henkensä ennen viidettä ikävuottaan. Synnytykseen kuolee 6 000 äitiä vuodessa. Parannus tilanteeseen voisi löytyä yksinkertaisista muutoksista ihmisten käyttäytymisessä.

Myös maiden sisällä äitiys- ja imeväiskuolleisuus keskittyy. Migorin maakunta on yksi kuudesta vaikeimmin imeväis- ja lapsivuodekuolemista kärsivistä Kenian maakunnista. Yhdessä ne vastaavat noin puolesta synnytykseen ja vauvan ensimmäiseen elinkuukauteen liittyvistä menehtymisistä.

Kenialaisista äideistä lähes joka kolmas synnyttää muualla kuin sairaalassa. Synnytys kotona tai vastaavissa oloissa tarkoittaa usein epähygieenisyyttä, joka on riski sekä synnyttäjälle että vastasyntyneelle.

Vaarallisinta lapsen elämä on ensimmäisen kuukauden aikana. Tuolloin vauva on erityisen altis saamaan tulehdustauteja, kuten keuhkokuumeen, ripulin tai verenmyrkytyksen. Moni vastasyntyneiden taudeista olisi hoidettavissa, jos tehohoitoa olisi tarjolla.

Moni kuolema olisi kuitenkin vältettävissä pelkästään hygieniatasoa kohentamalla. Yksinkertaisin keino on käsienpesu saippualla. Se voisi säästää lukuisia ihmishenkiä. Vuonna 2014 Keniassa tehdyn tutkimuksen mukaan kuitenkin vain joka kolmannella kotitaloudella on asianmukainen käsienpesumahdollisuus. Migorissa ja muissa köyhissä maakunnissa se on vielä harvinaisempaa.

Terveys vesi ja viemäröintiterveys Kenia Suomen IPS

Lue myös

Suolaa astiassa

Raportti: Jodin puute uhkaa aiheuttaa aivovaurioita lähes 19 miljoonalle vastasyntyneelle vuosittain

Suolan jodiointi maksaisi vuosittain vain muutaman sentin lasta kohti. Silti 14 prosenttia maailman vastasyntyneistä uhkaa saada pysyviä aivovaurioita jodinpuutteen takia, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef.
Taloja ja tulvavettä Sambiassa

Koleraepidemia sulki koulut Sambiassa

Viime syksynä alkaneessa epidemiassa on kuollut yli 60 ihmistä. Armeija partioi kaduilla ja katumyynti on pääkaupungissa kielletty.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Lapsimorsian ihmisjoukon keskellä Indonesiassa

Indonesia saattaa kieltää lapsiavioliitot

14 prosenttia indonesialaistytöistä menee alaikäisenä naimisiin. Nyt maan presidentti on ilmoittanut, että maassa valmistellaan viimein lapsiavioliittojen kieltoa.
Mielenosoittajia Slovakiassa, kyltissä murhatut  Ján Kuciak ja Martina Kušnírová

Murha säikäytti Slovakian median – ”kun poliitikko haukkuu ja uhkailee toimittajia julkisesti, muut voivat jatkaa siitä omin päin”

Mafian ja hallituspuolueen kytköksiä tutkivat slovakialainen toimittaja Ján Kuciak ja hänen kihlattunsa Martina Kušnírová murhattiin helmikuussa. Asiantuntijoiden mukaan maan johtajien pitkään jatkuneet sanalliset hyökkäykset toimittajia vastaan loivat otollisen ilmapiirin veriteolle.
Mielenosoittajia Barcelonassa, kuvassa Katalonian lippu ja Catalan Republic -kyltti

Raportti: Epävakaus lisääntynyt monissa rikkaissa maissa – Suomi edelleen maailman vakain valtio

Epävakaus ei ole vain köyhien maiden ongelma, osoittaa tuore hauraiden valtioiden indeksi.