Kultakaivoshanke herättää närää Perussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kultakaivoshanke herättää närää Perussa

Suurta kaivoshanketta vastustavien aktivistien ja poliisien väliset mellakat ovat vaatineet useita kuolonuhreja epäselvissä olosuhteissa.

Perun viranomaisten pitäisi tutkia perusteellisesti Newmontin kaivoshankkeeseen liittyvät väkivaltaisuudet Cajamarcassa, ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii.

Alueella on viime aikoina ollut useita mielenosoituksia suunniteltua kultakaivosta vastaan. Sen rakennustyöt ovat olleet aktivistien takia pysähdyksissä marraskuusta saakka.

Yhteenotot poliisin ja protestoijien välillä vaativat viime viikolla viiden siviilin kuoleman sekä ainakin 30 ihmisen loukkaantumisen. Poliisien avuksi tulleiden armeijan joukkojen epäillään vastanneen liian kovalla tulivoimalla aktivistien väkivaltaiseksi yltyneeseen mielenosoitukseen.

"Vaikka poliisit joutuisivat reagoimaan väkivaltaan, on olosuhteet tutkittava läpikotaisin varmistaaksemme, että poliisit ja sotilaat toimivat laillisesti," toteaa Human Rights Watchin Amerikan johtaja José Miguel Vivanco.

Myös Amnesty International on vaatinut paikallisilta viranomaisilta rauhanomaisia toimia, jottei tilanne kärjisty entisestään.

Maailman toiseksi suurimman kuparintuottajan kultakaivoshanke saastuttaisi aktivistien mukaan vesivarantoja sekä jättäisi paikalliset ilman riittävää taloudellista hyötyä. Perun presidentti Ollanta Humalan mielestä kaivoshanke toisi sen sijaan tuhansia uusia työpaikkoja ja verotuloja, AlertNet kirjoittaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia