Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kulta tuo elannon monille Zimbabwen naisille

Zimbabwessa on noin 50 000 ihmistä, jotka harjoittavat pienimuotoista kaivostoimintaa. Etenkin naiskaivajien asemaa pyritään nyt parantamaan, sillä he altistuvat monenlaisille riskeille aina petoksista raiskauksiin.

Kaksi zimbabwelaisnaista, vas. Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo

Naiset ja laki -yhdistyksen Zimbabwen osaston johtaja Dorcas Makaza-Kanyimo (vas.) osallistui hiljan kaivosalaa koskevaan työpajaan Hwangessa. Kuva: Sally Nyakanyanga / IPS.

Kullan etsintä omaa laskuun – ja usein ilman valtauslupia – antaa elannon tuhansille naisille Zimbabwessa. He haluavat laillisen aseman ja mahdollisuudet kunnollisiin ansioihin.

Tapiwa Moyo, 40, lähtee kotoa kukonlaulun aikaan ja viettää päivänsä kantaen joesta säkkikaupalla hiekkaa, jota hän siilaa kultahippujen toivossa.

”Olen työtön ja kasvatan yksin viittä kouluikäistä lasta, joten en keksinyt muuta ratkaisua kuin liittyä kultaa huuhtovien naisten joukkoon”, hän sanoo.

Pienimuotoista kaivostoimintaa harjoittaa Zimbabwessa noin 50 000 henkeä, joista on naisia 11–15 prosenttia. Menetelmät ovat alkeellisia, mutta naiset heiluttavat hakkuja ja lapioita miesten rinnalla.

Vaarat vaanivat

Sukupuolten tasa-arvo on yhä kaukana Zimbabwen kaivostoiminnasta, muistuttaa Dorcas Makaza-Kanyimo, joka johtaa Naiset ja laki -yhdistystä. ”Kaivosvaltauksen hankinnan kustannuksia pitää alentaa ja naisille on tarjottava vakuudetonta lainaa kunnon välineiden hankintaan”, hän vaatii.

Naiset ja laki kouluttaa naisia ymmärtämään luonnonvarateollisuuden oikeudelliset puitteet.

”Autamme heitä tekemään laillisen kaivosvaltauksen, koska useimmat toimivat ilman lupaa ja altistuvat monille riskeille aina väkivallasta ja raiskauksista petollisiin kullanostajiin”, Makaza-Kanyimo selittää.

Siirtomaa-ajalta periytyvää Zimbabwen kaivoslakia uudistetaan parhaillaan. Naisliike ajaa muutoksia naisten aseman parantamiseksi. Makaza-Kanyimo kehottaa ottamaan mallia Etelä-Afrikasta, jossa valtauksen voi hankkia myös useampi ihminen yhdessä.

Yhdistys pelasti

Zimbabwen Pohjoisessa Matebelemaassa toimiva naiskaivajien yhdistys on pystynyt auttamaan jäseninään säästö- ja lainaryhmänsä avulla. Sen perustaja Sithembile Ndhlovu on hankkinut kolme omaa valtausta.

”Katselin, kuinka miehet pystyivät ruokkimaan perheensä ja hankkimaan auton. Minulla raha ei riittänyt mihinkään, vaikka raadoin joka päivä”, Ndhlovu muistelee.

Hän kokosi yhdistykseen 32 naiskaivajaa, jotka hankkivat perustiedot Zimbabwen kaivoskoulussa. Yhdistys kannustaa jäseniään laillistamaan toimintansa, koska se avaa lainahanat ja mahdollistaa kunnon välineiden hankinnan.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia