Uutiset

Köyhyys kurittaa kaupunkilaislapsia

Maaseudun lapset edustavat perinteistä kuvaa köyhyydestä, mutta UNICEF on huolissaan kasvavasta slummilasten määrästä.
Lapsia Kiberan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. (Kuva: The Advocacy Project / cc 2.0)

Maailman nopea kaupungistuminen tarkoittaa, että sadat miljoonat lapset eivät saa peruspalveluita, kuten puhdasta vettä, sanitaatiota tai koulutusta, YK:n lastenjärjestö UNICEF vuosiraportissaan.

Vuosittain ilmestyvän State of the World's Children -raportin mukaan kaupunkien palvelut eivät ole pysyneet maapallon nopean kaupungistumisen tahdissa. Yli puolet maailman väestöstä elää nykyisin kaupungeissa, heistä yli miljardi lapsia.

Perinteisesti on ajateltu, että lapset kärsivät köyhyydestä eniten maaseudulla, sillä kaupungeissa esimerkiksi koulutus ja terveydenhuolto ovat lähempänä. Kaupungeissa on kuitenkin valtavasti epätasa-arvoa, raportti muistuttaa.

Slummeissa palvelut ovat usein huonoja ja niitä on vaikea saada. Esimerkiksi vesi voi maksaa köyhille kotitalouksille 50 kertaa enemmän, koska he eivät kaupungeissa saa suoraan vettä verkosta, vaan joutuvat ostamaan sitä yksityisiltä myyjiltä, raportti toteaa.

Köyhillä perheillä ei kaupungeissakaan ole aina varaa koulutukseen. Raportin mukaan esimerkiksi Tansanian, Sambian ja Zimbabwen kaupungeissa koulunaloitus lisääntyi maaseudulla ja kaupungeissa 1990-luvun lopulla, mutta slummeissa vähentyi.

Ahtaissa slummeissa lapset myös sairastuvat helposti, koska sanitaatio toimii huonosti eikä terveyspalveluita ole saatavilla. Kaupungeissa lapset ovat myös alttiimpia katastrofeille, sillä usein köyhimmät perheet elävät hatarissa kodeissa, jotka on rakennettu tulva-alueille tai maanvyörymille alttiille rinteille.

UNICEFin mukaan ongelmien korjaamiseksi erityisen tärkeää on keskittyä oikeudenmukaisuuteen. Alkajaisiksi tarvitaan tarkempaa tietoa kaupunkien ongelmista, sillä tällä hetkellä tilastot usein niputtavat yhteen rikkaat ja köyhät kaupunkiasujat.

Lasten oikeudet kaupungitköyhyyslapset

Lue myös

Lapsia töissä pellolla
Lapsityövoiman käyttö on yleisintä maataloudessa. Nämä lapset uurastavat isänsä pellolla Tansanian Morogoron alueella.
(Kuva:
Orton Kiishweko
/
IPS
)

Lapsityö yleisintä maataloudessa

Maataloustyö voi sisältää lasten kannalta hyödyllisiäkin askareita, mutta samaan aikaan se voi olla myös vaarallista ja estää koulunkäynnin, sanovat YK-järjestöt.
Teddykarhu
Närpiön kunta on huolehtinut erityisen hyvin pakolaislasten oikeuksista, kiittelee Unicef.
(Kuva:
artjouer street art
/
Flickr.com
/
CC BY-NC 2.0
)

Pakolaisasioissa kunnostautunut Närpiö sai tunnustuksen lasten oikeuksien edistäjänä

Närpiössä on onnistuttu kotouttamaan pakolaisia ansiokkaasti lähes 30 vuoden aikana. Siitä ovat hyötyneet etenkin lapset, kiittelee Suomen Unicef.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.