Uutiset

Köyhyys kurittaa kaupunkilaislapsia

Maaseudun lapset edustavat perinteistä kuvaa köyhyydestä, mutta UNICEF on huolissaan kasvavasta slummilasten määrästä.
Lapsia Kiberan slummissa Kenian pääkaupungissa Nairobissa. (Kuva: The Advocacy Project / cc 2.0)

Maailman nopea kaupungistuminen tarkoittaa, että sadat miljoonat lapset eivät saa peruspalveluita, kuten puhdasta vettä, sanitaatiota tai koulutusta, YK:n lastenjärjestö UNICEF vuosiraportissaan.

Vuosittain ilmestyvän State of the World's Children -raportin mukaan kaupunkien palvelut eivät ole pysyneet maapallon nopean kaupungistumisen tahdissa. Yli puolet maailman väestöstä elää nykyisin kaupungeissa, heistä yli miljardi lapsia.

Perinteisesti on ajateltu, että lapset kärsivät köyhyydestä eniten maaseudulla, sillä kaupungeissa esimerkiksi koulutus ja terveydenhuolto ovat lähempänä. Kaupungeissa on kuitenkin valtavasti epätasa-arvoa, raportti muistuttaa.

Slummeissa palvelut ovat usein huonoja ja niitä on vaikea saada. Esimerkiksi vesi voi maksaa köyhille kotitalouksille 50 kertaa enemmän, koska he eivät kaupungeissa saa suoraan vettä verkosta, vaan joutuvat ostamaan sitä yksityisiltä myyjiltä, raportti toteaa.

Köyhillä perheillä ei kaupungeissakaan ole aina varaa koulutukseen. Raportin mukaan esimerkiksi Tansanian, Sambian ja Zimbabwen kaupungeissa koulunaloitus lisääntyi maaseudulla ja kaupungeissa 1990-luvun lopulla, mutta slummeissa vähentyi.

Ahtaissa slummeissa lapset myös sairastuvat helposti, koska sanitaatio toimii huonosti eikä terveyspalveluita ole saatavilla. Kaupungeissa lapset ovat myös alttiimpia katastrofeille, sillä usein köyhimmät perheet elävät hatarissa kodeissa, jotka on rakennettu tulva-alueille tai maanvyörymille alttiille rinteille.

UNICEFin mukaan ongelmien korjaamiseksi erityisen tärkeää on keskittyä oikeudenmukaisuuteen. Alkajaisiksi tarvitaan tarkempaa tietoa kaupunkien ongelmista, sillä tällä hetkellä tilastot usein niputtavat yhteen rikkaat ja köyhät kaupunkiasujat.

Lasten oikeudet kaupungitköyhyyslapset

Lue myös

Hiekkainen merenranta.
Matkailu on lisääntynyt ja sen pimeänä puolena samoin on tehnyt lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tähtäävä turismi.
(Kuva:
Desmond Brown
/
IPS
)

Turismin pimeä puoli uhkaa lasten koskemattomuutta

Vilkastuneen matkailun kääntöpuolena on lisääntynyt lapsiseksiturismi, johon mitkään keinot eivät tunnu purevan. Teknologia on tehnyt matkailijoiden harjoittaman hyväksikäytön aiempaa helpommaksi.
Kuusikuukautinen lapsi saa polio-rokotteen Etiopiassa.
Kuusikuukautinen vauva saa polio-rokotteen osana kansallista rokotekampanjaa Etiopiassa.
(Kuva:
Sewunet
/
UNICEF Ethiopia
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Joka kymmenes pikkulapsi jäi ilman rokotetta viime vuonna

Noin 12,9 miljoonaa pikkulasta ei saanut viime vuonna ollenkaan rokotusta hengenvaarallisia tauteja vastaan. Konfliktimaissa rokotekattavuus on jopa alle 50 prosenttia.
Nuoria miehiä veneessä Tansaniassa.
Sekä pohjoisessa että eteläisessä Afrikassa monen maan nuorisotyöttömyys hipoo 20 prosenttia. Myönteistä kehitystä tapahtuu vain, jos nuorille löytyy töitä.
(Kuva:
Andrew Moore
/
CC BY-SA 2.0
)

Nuoruus on Afrikan valtti

Afrikan väestöstä 60 prosenttia on alle 25-vuotiaita ja nuorten osuuden odotetaan kasvavan edelleen. Nuori, terve ja koulutettu väestö, jolla on mahdollisuus säälliseen työhön, on yhteiskunnan kehityksen kannalta myönteinen merkki. Haasteena on löytää nuorille töitä.

Pääuutiset

Nainen kantaa koria pään ja selän varassa Nepalin maaseudulla.
Kehitysyhteistyö, jolla pyritään korjaamaan sosiaalisia epäkohtia kuten sukupuolten välistä tasa-arvoa saattaa kestää vuosikymmeniä. Lahjoitusperustainen kehitysyhteistyö suosii puolestaan lyhytjänteisiä hankkeita, jotka on helpompi paketoida.(Kuva: Narendra Shrestha / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Yksityinen raha ja vapaaehtoistyö yhä useammin kehitysyhteistyön taustalla

Kansalaisjärjestöt ovat keränneet enemmän yksityistä rahaa ja vapaaehtoistyötä on tehty merkittävästi enemmän vuoden 2015 kehitysyhteistyöleikkauksien jälkeen. Yksityinen raha suosii kuitenkin nopeasti tuloksia aikaansaavia hankkeita, jolloin pitkäjänteinen työ kärsii.
Tunisialainen nainen pitää Tunisian lippua kädessä.
Monet naisaktivistit ovat kampanjoineet jo pitkään lain puolesta.(Kuva: Artem Nezvigin / CC BY-NC-ND 2.0)

Tunisia kielsi naisiin kohdistuvan väkivallan

Tunisia hyväksyi lain, joka kieltää kaiken naisiin kohdistuvan väkivallan. Laki on merkittävä virstanpylväs, sillä lähes 50 prosenttia naisista on kokenut kotona väkivaltaa.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.
Armeijamato maanviljelijän kädessä Zimbabwessa Gwandan alueella.(Kuva: Busani Bafana / IPS)

Yöperhosen toukka uhkaa satoja eteläisessä Afrikassa

Saharan etelänpuoleisen Afrikan maat ovat sopineet yhteistyöstä taistelussa armeijamadoksi kutsuttua yöperhosen toukkaa vastaan. Pyrkimys on ehkäistä ennalta toukkien tuhot.
Etelä-sudanilaiset pakolaiset istuvat luokkahuoneessa.
James Ingala (vas.), Kasimiro Omyorok ja Paska Torit.(Kuva: Kristiina Markkanen)

Pohjois-Ugandan miljoona pakolaista tuo hyvinvointia myös paikallisyhteisöille

Tiet ja palvelut tulivat Adjumanin syrjäkyliin vasta pakolaisten myötä vuonna 2014. Kansainvälinen yhteisö kanavoi rahaa kouluihin, sairaaloihin ja terveyskeskuksiin, mutta lisäapua kaivataan kipeästi.