Koulutuksella kiihkoilua vastaan Pakistanissa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Koulutuksella kiihkoilua vastaan Pakistanissa

Järjestö rakentaa uuden koulun jokaista surmattua oppilasta kohti. 

(IPS) -- Kansalaissäätiö TCF aikoo rakentaa Pakistaniin 141 koulua, joista jokainen on omistettu yhdelle islamistien joulukuussa Peshawarissa tappamalle oppilaalle tai opettajalle.

Taleban-järjestö hyökkäsi 16. joulukuuta kouluun Pakistanin pohjoisen Khyber Pakhtunkhwan maakunnan pääkaupungissa Peshawarissa. Isku oli ryhmän tähän asti verisin Pakistanissa, ja siinä kuoli 141 henkeä, joista 132 oppilaita.

Isku herätti laajaa suuttumusta ja vaatimuksia kovista rangaistuksista. Kansalaissäätiö päätti keskittää tarmonsa rakennustyöhön. "Uskomme, että vain koulutuksella on voimaa valaista mielet, vahvistaa tunnetta kansalaisuudesta ja vapauttaa jokaisen pakistanilaisen voimavarat", sanoo TCF:n eli The Citizens Foundationin johtaja Syed Asaad Ayub Ahmad.

Pakistanin Taleban on tuominnut länsimaisen opetuksen islamin vastaiseksi ja tuhonnut 838 koulua vuosina 2009–2012. Se yritti myös tappaa tyttöjen koulutusta puolustaneen Malala Yousafzain, jonka urheus palkittiin viime vuonna rauhannobelilla.

Kaikki lapset kouluun

Vuonna 1995 perustettu TCF on jo rakentanut Pakistanin köyhimmille alueille tuhat opinahjoa, joista osa on peruskouluja ja osa lukioita.

Järjestön pestaamat 7 700 opettajaa ovat käyneet läpi tiukan koulutusohjelman, ja koulujen 145 000 oppilaasta on puolet tyttöjä ja puolet poikia. Opetus on maksutonta, kertoo TCF:n varapuheenjohtaja Zia Akhter Abbas.

Pakistanissa on 25 miljoonaa kouluikäistä nuorta, joista liki 14 miljoonaa on opetuksen ulkopuolella. Asiantuntijoiden mukaan TCF tekee uraauurtavaa työtä tilanteessa, jossa valtio uhraa opetukseen vain pari prosenttia bruttokansantuotteesta.

"Tehtävämme on varmistaa, että siellä, missä meidän koulumme toimii, ulkopuolelle ei jää yksikään lapsi, varsinkaan tyttö", Abbas sanoo.

"Uskomme, että yhteiskunta muuttuu, kun näistä koulutetuista nuorista kasvaa vastuullisia aikuisia", hän jatkaa.

Rahaa tarvitaan

Säätiön kouluhanke on saanut paljon tukijoita. Esimerkiksi Yhdysvalloissa musiikkia opiskeleva Usman Riaz, 24, antoi hiljan Karachissa täysille saleille pitämiensä konserttien tuoton TCF:lle.

Rahalle on tarvetta, sillä yhden koulun rakentaminen ja varustaminen maksaa TCF:n mukaan 127 000 euroa ja 141 opinahjolle kertyy hintaa liki 18 miljoonaa euroa. Tavoitteena on pystyttää 40–50 koulua vuodessa.

Uusista kouluista toivotaan kilpailijoita uskonnollisille madrassoille, joissa islamistista opetusta nauttii maltillisen arvion mukaan 2–3 miljoonaa nuorta.

Pakistanin hallitus lupaa osana terrorismin vastaista ohjelmaansa ottaa kaikki madrassat valvontaansa ja osaksi julkista koulujärjestelmää. Kasvatusalan asiantuntija A.H. Nayyar muistuttaa, ettei tavallistenkaan valtion koulujen opetusohjelma vastaa nykyajan vaatimuksia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia